Την πεποίθηση ότι το υπουργείο, του οποίου έχει την πολιτική ευθύνη, θα αποτελέσει το κομβικό σημείο για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια, εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές αγορές ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και της έρευνα υδρογονανθράκων, τα άρθρα του οποίου ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το απόγευμα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε βέβαιος ότι "θα έρθουν επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές, στον χώρο της διαχείρισης των απορριμμάτων" και θα έρθουν, όπως είπε, και σε μία σειρά μικρές και μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες θα πρέπει να "περάσουν" από το ΥΠΕΚΑ για τον…αναγκαίο σκόπελο της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης.
Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που συναντά το θέμα του τρίτου ενεργειακού πακέτου, της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την έρευνα για υδρογονάνθρακες, αφού πολλές από τις διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν την θετική γνώμη βουλευτών και της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γ.Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε, επίσης, σειρά νομοτεχνικών αλλαγών με τις οποίες περιορίζεται η δυνατότητα αποσπάσεων για το προσωπικό της ΔΕΗ και απαλλάσσεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) από την ευθύνη αναζήτησης των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι μία επένδυση για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται σε χώρο που είναι στον έλεγχο του επενδυτή. Η υποχρέωση παραμένει, αλλά δεν είναι πλέον ευθύνη της ΡΑΕ, ανέφερε ο υπουργός.
Ανακοινώνοντας αλλαγές και στο άρθρο 197 του νομοσχεδίου για τις Μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ), ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία, όπως είπε, γίνεται απολύτως σαφές ότι "πρέπει να υπάρξει προσαρμογή με την κοινοτική νομοθεσία ως προς το ύψος των 35MW για την εισαγωγή στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, που κρίνεται υψηλό και αντικοινοτικό".
Για την ΕΕ, οι ΑΠΕ και οι ΣΗΘΥΑ μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο σύστημα ενέργειας και αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, είπε ο Υπουργός. Διευκρίνισε, εξ άλλου, ότι με την αναδιατύπωση για την τιμολόγηση ενέργειας που παράγεται μέσω ΣΗΘΥΑ θα επιβαρύνονται ελάχιστα οι λογαριασμοί. Βάλαμε έναν τρόπο τιμολόγησης που προσδιορίζει μόνο τις ΣΗΘΥΑ και δίνει προτεραιότητα και υψηλότερη τιμή στις μικρές μονάδες, ενώ για τις μεγάλες μονάδες έχει φθίνουσα τιμή.
Για το άρθρο αυτό είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση διευκρινίσεις, όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θανάσης Χαντάβας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ιωάννης Μανιάτης, ανέφερε ότι "είναι επιλογή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μέσω του Χρηματιστηρίου, καθώς υπάρχουν προσφορότερες επιλογές περισσότερο αποδοτικές οικονομικά". Τη δήλωση αυτή έκανε ο υφυπουργός μετά τις δημόσιες αντιρρήσεις, που διατύπωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, για το ενδεχόμενο πώλησης του 17% της ΔΕΗ, μέσω ΧΑΑ, γιατί σε μία τέτοια περίπτωση "θα πρόκειται για δώρο προς τους ιδιώτες".
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, όμως, στην πορεία της συζήτησης και για τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που αναφέρονται στα μεταλλεία. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται νέος λατομικός νόμος, ενώ σύντομα ολοκληρώνει το έργο της και επιτροπή, που συγκροτήθηκε για το θέμα της μεταλλευτικής πολιτικής.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αξιοποίησαν τη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου να αναφερθούν στις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος και την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
"Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να ξεκολλήσει από τις ιδεοληψίες του παρελθόντος", σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες επενδυτικές στον τομέα της ανάπτυξης, οι οποίες, όμως, θα δώσουν και δουλειά και θα έχουν και εργαζόμενους. Ο κ. Καρατζαφέρης αναφέρθηκε, επίσης, σε λάθη και αστοχίες στο θέμα των ταξί, ενώ παρατήρησε ότι δεν βλέπει, αυτές τις κρίσιμες ώρες, διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. "Φοβάμαι ότι οι τράπεζες πάνε σε κρατικοποίηση, με κίνδυνο να χάσουμε ένα ακόμη εργαλείο", είπε ο κ. Καρατζαφέρης και κάλεσε για μία ακόμη φορά τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας.
Η αποστροφή του κ. Καρατζαφέρη στο θέμα των ταξί, έδωσε την ευκαιρία στον υπουργό Περιβάλλοντος να τονίσει ότι οι αντιδράσεις αυτές δυσφημίζουν τη χώρα.
Υπενθύμισε ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, έφερε τον νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, με έναν τρόπο, που να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Η πρόβλεψη ήταν, στις 2 Ιουλίου να έχουν ανοίξει όλα τα επαγγέλματα, εκτός αν προχωρούσαν με Προεδρικά Διατάγματα, θύμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, και για τις δεσμεύσεις η Ελλάδα έχει αναλάβει έναντι των εταίρων. Μεσολάβησε ο ανασχηματισμός και η απόφαση του νέου υπουργού Υποδομών ήταν να ξαναδεί το θέμα, ώστε να εναρμονίζεται καλύτερα με το πλαίσιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας οι ιδιοκτήτες ταξί πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με το υπουργείο και να βρουν λύση στο πλαίσιο της απελευθέρωσης.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μουσουρούλης, για την υπόθεση του χρέους. "Είπατε για τον Αντώνη Σαμαρά ότι θέλει να γίνει ο πρωθυπουργός της δραχμής. Εσείς, όμως, θα μείνετε στην ιστορία ως πρωθυπουργός της εθνικής κατάθλιψης και του διασυρμού", είπε ο κ. Μουσουρούλης.
"Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για το χρέος, εγείρατε τεχνικά εμπόδια και είπατε να μην υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Γιατί; Για να προστατεύσουμε τους πιστωτές;", αντέτεινε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, και πρόσθεσε: "Αν εσείς θέλετε να είστε πρωθυπουργοί της δραχμής, εμείς θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή και όχι φτωχή και μίζερη".
Την εκχώρηση του εγχώριου φυσικού πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, μέσω της "ευρωενωσιακής πολιτικής", κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.
"Η επιλογή του μείγματος για την ενέργεια γίνεται με βάση τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών και όχι με βάση το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και των λαϊκών στρωμάτων", τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και σε δημοσιεύματα για το άρθρο 197 και κατήγγειλε "αιματηρή σύγκρουση συμφερόντων" για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο πακέτο. "Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο, είτε είναι όμιλος, είτε δημοσιογράφος, είτε κόμματα και κυβέρνηση", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Τέλος, για "άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης, με την απόσυρση της τροπολογίας για το τέμενος", έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, ενώ αναφερόμενη στο άρθρο 197 είπε ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός διαχρονικού σκανδάλου μεταξύ των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της εταιρείας Αλουμίνιον ΑΕ του ομίλου Μυτιληναίου, που τώρα εκτυλίσσεται η κορύφωσή του". Για ξεπούλημα του φυσικού πλούτου, μίλησε και ο Π. Λαφαζάνης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου