Στο σχεδιασμό και την οργάνωση του μηχανισμού που θα παρέχει ενεργειακές υπηρεσίες στους πελάτες της, προχωρά η ΔΕΗ, έτσι ώστε από τις αρχές του 2012 να είναι σε θέση να «πουλήσει» τις υπηρεσίες αυτές αρχίζοντας από τους μεγάλους επαγγελματικούς καταναλωτές.
Η παροχή ευρείας γκάμας ενεργειακών υπηρεσιών είναι μία από τις πλευρές της νέας πελατοκεντρικής φιλοσοφίας που επιχειρεί να εφαρμόσει η ΔΕΗ Εμπορία, η οποία ανασυγκροτείται για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Οι ενεργειακές υπηρεσίες που θα προσφέρει η ΔΕΗ αφορούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές επιθεωρήσεις, τις παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, την παροχή συμβουλών στον τομέα αυτό, ακόμα και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες, το κόστος των οποίων θα αποσβένεται από την παραγόμενη ενέργεια.
Σε δεύτερο μάλιστα στάδιο η ΔΕΗ εξετάζει να δραστηριοποιηθεί στον τομέα των καθετοποιημένων ενεργειακών συμβουλών (ESCO’s) είτε μέσω της δημιουργίας θυγατρικής είτε σε συνεργασία με άλλον εξειδικευμένο παίκτη του χώρου από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Κι αυτό καθώς η ΔΕΗ χρειάζεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία ενός ειδικού πάνω στο αντικείμενο κάτι το οποίο διαθέτουν ελάχιστοι στην Ελλάδα γι’ αυτό και πιο πιθανό θεωρείται το σενάριο της συνεργασίας με κάποιον τέτοιο ξένο πάροχο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του σχεδίου για την παροχή ενεργειακών υπηρεσιών εντάσσεται και το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο η ΔΕΗ με το ΚΑΠΕ για το πρόγραμμα «Υλοποίηση επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στον οικιακό τομέα μέσω της υπογραφής Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ)». Το πρόγραμμα αυτό δίνει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους 1000 περίπου πελάτες της ΔΕΗ, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη αφού το κόστος θα αποπληρώνεται σε βάθος χρόνου μέσω του λογαριασμού ρεύματος της ΔΕΗ.
Το έργο προβλέπει πιλοτική εφαρμογή σε πέντε Δήμους της Αττικής και συγκεκριμένα στην Ηλιούπολη, τον Άγιο Δημήτριο, την Καισαριανή, το Περιστέρι και το Παλαιό Φάληρο.
Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί για τα κτήρια του δημόσιου τομέα, όπου συμμετέχουν σε πιλοτικό πρόγραμμα 45 κτήρια δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου