Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Πέμπτη, Ιουλίου 28, 2011

Στην υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε σχέση με την κατά προτεραιότητα απορρόφηση της ενέργειας που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) και με εγγυημένη τιμή, όπως ακριβώς γίνεται και με τις ΑΠΕ, αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς για τον «εμφύλιο» που έχει ξεσπάσει στο χώρο της ενέργειας με αφορμή διάταξη που περιλαμβάνεται στο ενεργειακό νομοσχέδιο.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Γραμμή» του ΣΚΑΙ, ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η εν λόγω ρύθμιση εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και μάλιστα ότι έχει συνταχθεί κατόπιν αλληλογραφίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνέχεια γνωμοδότησης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.
«Ό,τι κάνουμε είναι για λόγους εναρμόνισης στην ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι εκκρεμεί «το ζήτημα της τιμολόγησης και το εξετάζουμε γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να μας πει κάποιος είναι ότι πάμε και πριμοδοτούμε κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα».
Το επίμαχο άρθρο 197 του ενεργειακού νομοσχεδίου, που προκάλεσε την αντίδραση των φορέων που δραστηριοποιούντα στον κλάδο των ΑΠΕ αλλά και την απάντηση του Ελληνικού Συνδέσμου Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, ορίζει ότι η ενέργεια που παράγεται από Σταθμούς Συμπαραγωγής Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) με φυσικό αέριο, θα απορροφάται κατά προτεραιότητα ανεξαρτήτως εγκατεστημένης ισχύος της μονάδας. Το ισχύον νομικό πλαίσιο για τη συμπαραγωγή ορίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια των μονάδων αυτών πρέπει να απορροφάται κατά προτεραιότητα των συμβατικών και με εγγυημένη τιμή, αλλά με πλαφόν τα 35 MW εγκατεστημένης ισχύος.
Αντικρουόμενα επιχειρήματα
Πάντως, οι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ αντικρούσουν το επιχείρημα ότι η διάταξη απορρέει από την υποχρέωση εναρμόνισης του ελληνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό και υποστηρίζουν ότι «η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν επιβάλλει αλλά απλά δίνει τη δυνατότητα, τα κράτη μέλη να υποχρεώσουν το Διαχειριστή Συστήματος να απορροφά κατά προτεραιότητα την ενέργεια από ΣΗΘΥΑ (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, αρ. 15, παρ. 3). Η υποχρέωση υφίσταται μόνο για την μικρή ΣΗΘΥΑ που συνδέεται στα δίκτυα διανομής (Οδηγία 2009/72/ΕΚ, αρ. 25, παρ. 4)».
Επισημαίνουν επίσης ότι η διάταξη του νομοσχεδίου δεν συνάδει με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που έχει γνωμοδοτήσει ότι δεν πρέπει να διακυβεύεται η προτεραιότητα στην απορρόφηση της ενέργειας από Α.Π.Ε. έναντι πάντων, συμπεριλαμβανομένης της ΣΗΘΥΑ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των φορέων η επίμαχη ρύθμιση αναμένεται να επιβαρύνει τους καταναλωτές με περισσότερα από 50 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο θα οφείλεται στην ανάγκη αύξησης του Ειδικού Τέλους Α.Π.Ε. προκειμένου να είναι δυνατή η αμοιβή με εγγυημένες τιμές της ενέργειας που παράγεται από ΣΗΘΥΑ.
Τι λέει ο ΕΣΣΗΘ
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΕΣΣΗΘ) θεωρεί ότι η ειδική διάταξη του άρθρου 197 είναι για μια υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση που εναρμονίζει την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η πρώτη εναρμονίζεται, με μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση, με την Οδηγία 2004/08/ΕΚ που προβλέπει ότι οι μονάδες ΣΗΘΥΑ, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν προτεραιότητα στο Σύστημα, όπως και οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Σημειώνει επίσης ότι η Οδηγία 2004/8/ΕΚ ταυτίζει απόλυτα τις ΑΠΕ με τη ΣΗΘΥΑ, τόσο στην προώθηση όσο και στα δικαιώματά τους, τα οποία εντάσσει στο Σύστημα με το ίδιο τρόπο με στόχο την επίτευξη του «20-20-20».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου