Σήμερα Δευτέρα θα παρουσιαστεί το σχέδιο εθελουσίας εξόδου, αποκάλυψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας το Σάββατο στο Mega ενώ μέχρι το τέλος του μήνα,΄πρόσθεσε, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα κινητικότητας για 12.500 υπαλλήλους, αλλά και εκείνο για τα «λουκέτα» σε Οργανισμούς του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μη μετακινηθούν 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι» σημειώνοντας ότι «12.500 θα έχουν μετακινηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου», ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν κλείσει Οργανισμοί. «Πρέπει να πάρουμε τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων για να μη γίνουν τυφλές απολύσεις» δήλωσε ακόμα.
«Στα σχέδιά μας υπήρχε, σχεδιάζεται και αντιμετωπίζεται η κατάργηση Οργανισμών που δεν προσφέρουν και δεν χρειάζονται πια, όπως επίσης και η συγχώνευση. Αυτό δεν έχει εγκαταλειφθεί απλώς όλο αυτό το διάστημα κάνουμε μελέτες σκοπιμότητας για κάθε έναν οργανισμό ξεχωριστά. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα γίνει ανακοίνωση», τόνισε ο κ. Μανιτάκης.
Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι αναγκαστικές αποχωρήσεις, όπως χαρακτήρισε τις απολύσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου και των διαδικασιών για τους δημοσίους υπαλλήλους και όχι οριζόντια. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό τους τον υπολόγισε σε περίπου 4.000. Μέχρι το τέλος του επόμενο μήνα αναμένεται να έχουν οριστικοποιηθεί οι διαδικασίες για τις πρώτες 2.000 αποχωρήσεις και έως τον Δεκέμβριο του 2013 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και για τις υπόλοιπες. «Οριζόντιες απολύσεις δεν θα γίνουν. Θα τηρήσουμε τον κώδικα και τις διαδικασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο οικειοθελών αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφορά ένα από τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο σημερινό ραντεβού της ηγεσίας του υπουργείου με την τρόικα, η οποία θα κάνει φύλλο και φτερό τα σχέδια τόσο για τις 4.000 αποχωρήσεις όσο και για την υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα μέσα στον Ιούνιο.
Το πακέτο των κινήτρων αλλά και των αντικινήτρων για την εθελούσια έξοδο υπαλλήλων θα περιληφθεί ως ρύθμιση στο νομοσχέδιο για την Οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο θα προωθηθεί ενδεχομένως και σήμερα προς έγκριση στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με "Τα Νέα", θα αφορά δημοσίους υπαλλήλους, που θα υπαχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας και βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ηδη μάλιστα έχει πάρει πράσινο φως από την τρόικας καθώς περιλαμβάνεται και στα επίσημα κείμενα της προηγούμενης αξιολόγησης. «Στην πράξη οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα κληθούν να επιλέξουν είτε να ρισκάρουν παραμένοντας στη διαθεσιμότητα και έπειτα από ένα έτος να κινδυνεύουν με απόλυση, εάν δεν βρεθεί θέση για να μετακινηθούν, είτε να επωφεληθούν των όποιων προνομίων θα προβλέπει η ρύθμιση και να φύγουν συναινετικά», σχολιάζουν στελέχη του Δημοσίου.
Μεταξύ των κινήτρων που θα δοθούν, θα είναι η οικειοθελής αποχώρηση με την είσπραξη του συνόλου της προβλεπόμενης αποζημίωσης ή την εξαγορά πλασματικών συντάξιμων ετών - αναμένεται να οριστούν σε τρία - αντί της πλήρους αποζημίωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος εξαγοράς ετών, θα πάρουν βέβαια μειωμένη σύνταξη. Υπό επεξεργασία είναι ωστόσο εάν το ποσό της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των αποδοχών που λάμβαναν οι υπάλληλοι πριν από τη διαθεσιμότητα ή βάσει του 75% του μισθού τους, όπως προβλέπεται για το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Η επιτυχία της εθελούσιας εξόδου στηρίζεται - σύμφωνα με στελέχη του Δημοσίου - στο γεγονός πως το προσωπικό του Δημοσίου είναι σε μεγάλο βαθμό γερασμένο. Ενδεικτικό είναι πως το 27,7% των μόνιμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων με σχέση αορίστου χρόνου είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.
Περίπου 60.000 υπάλληλοι έχουν υπερβεί το 57ο έτος της ηλικίας τους και εκτιμάται πως θα κρίνουν συμφερότερη τη λύση της εξαγοράς πλασματικών χρόνων και κατοχύρωσης μειωμένης σύνταξης, παρά την αβεβαιότητα της διαθεσιμότητας.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, χρήση της ρύθμισης αυτής αναμένεται να κάνουν και αρκετές γυναίκες, κυρίως εκείνες με ανήλικα παιδιά για τις οποίες ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι συνταξιοδότησης.
Οσοι φύγουν με εθελούσια έξοδο θα αποτελέσουν μία από τις δεξαμενές για τις 4.000 αποχωρήσεις. Αυτές θα συμπληρωθούν με τους επίορκους, ο αριθμός των οποίων δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλος, από τους ακατάλληλους αλλά και από το σύνολο του προσωπικού σε φορείς που θα καταργηθούν και οι οποίοι θα απολυθούν άμεσα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου