Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2012
 
Ενώπιον αδιεξόδου κινδυνεύει να περιέλθει ο περίφημος διαγωνισμός για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, καθώς η Ελληνικά Καλώδια κατέθεσε στις αρχές της εβδομάδας προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας τον αποκλεισμό της αντίπαλης κοινοπραξίας που αποτελείται από τις εταιρείες Nexans, Prysmian και Siemens.
Στη διαμάχη που έχει ανακύψει είχε αναφερθεί εκτενώς το Capital.gr στις αρχές του μήνα και όπως όλα δείχνουν ο διαγωνισμός κινδυνεύει να εισέλθει σε νέες δικαστικές περιπέτειες. Εκτός από την προσφυγή από την πλευρά της ΕΛΚΑ, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι προχθές συνεδρίασε το ΔΣ του ΑΔΜΗΕ και αποφάσισε να θέσει εκτός διαγωνισμού την ελληνική εταιρεία, επικαλούμενη προβλήματα στην τεχνική προσφορά, με την απόφαση να βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογράφησης.
Η απόφαση ουσιαστικά αφορά στην απόρριψη από την τεχνική επιτροπή του διαγωνισμού του δείγματος που προσκομίστηκε από την ΕΛΚΑ και το οποίο κρίθηκε ανεπαρκές. Από την πλευρά της η ΕΛΚΑ εμφανίζει μια σειρά από επιχειρήματα υποστηρίζοντας κατ΄ αρχάς ότι η προσκόμιση δείγματος υποβρύχιου καλωδίου δεν προβλεπόταν στη διακήρυξη του διαγωνισμού και ούτε έχει επιφυλαχθεί στη Διακήρυξη σχετική δυνατότητα του ΑΔΜΗΕ. Επίσης σύμφωνα με την εταιρεία, ο ΑΔΜΗΕ εξέτασε δείγμα μόνο από την ελληνική εταιρεία και όχι από τον άλλο διαγωνιζόμενο.

Γιατί ζητήθηκε το δείγμα; Τα ελληνικά καλώδια ισχυρίζονται ότι αυτό έγινε καθώς η επιτροπή αξιολόγησης έκρινε πως δεν έχει ισχύ η βεβαίωση της εταιρείας ότι το καλώδιο βρίσκεται σήμερα σε παραγωγή. Εδώ βεβαίως βρίσκεται και το πιο λεπτό σημείο της όλης διαμάχης. Η ελληνική εταιρεία όντως δεν έχει σε παραγωγή υποβρύχιο καλώδιο υψηλής τάσης, ωστόσο έχει υπογράψει σύμβαση με την Γιαπωνέζικη Viscas, κάνοντας χρήση της περίφημης κοινοτικής οδηγίας για τη δάνεια εμπειρία. Η συγκεκριμένη οδηγία ακριβώς έρχεται να ανοίξει το δρόμο για νέους παίκτες σε αγορές όπου ολιγοπωλούνται, δίνοντας τη δυνατότητα σε εταιρείες να δανείζονται εμπειρία προκειμένου να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς όπου ανταγωνίζονται εταιρείες με εμπειρία, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.
Και πράγματι στο διαγωνισμό των Κυκλάδων, εάν δεν κατέβαινε η ΕΛΚΑ, με δεδομένο ότι υπάρχει σύμπραξη τριών εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο στην εν λόγω αγορά (Nexans, Prysmian, Siemens) θα υπήρχε μία μόνο προσφορά.
Ως προς τις τεχνικές ενστάσεις, η πλευρά των Καλωδίων υποστηρίζει ότι το καλώδιο με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι μοναδικό και θα ήταν ασύμφορο να προχωρήσει η παραγωγή του χωρίς τελικά να πουληθεί. Έτσι παράγεται σε δείγματα, με την ελληνική βιομηχανία να δανείζεται τεχνογνωσία από την ιαπωνική εταιρεία και σε κάθε περίπτωση βρίσκεται εντός των ορίων των συνήθων ανοχών και αποκλίσεων με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές. Με απλά λόγια το δείγμα –υποστηρίζει η ΕΛΚΑ– ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του διαγωνισμού και εμφανίζει επιτρεπτές αποκλίσεις που δεν επηρεάζουν την απαίτηση της διακήρυξης.
Τέλος η προσφυγή που έχει γίνει στην ΕΕ ζητεί να τεθεί εκτός διαγωνισμού η αντίπαλη κοινοπραξία καθώς όπως υποστηρίζεται στην προσφορά της υπάρχει μια σειρά από αποκλίσεις (33 τον αριθμό) σε σχέση με την διακήρυξη και τους όρους της. Εφόσον η προσφυγή γίνει δεκτή, τότε ο διαγωνισμός κινδυνεύει με ματαίωση.
Πηγές του ΑΔΜΗΕ πάντως υποστηρίζουν ότι ακολουθείται πλήρως η νομιμότητα, κάτι που έχει ήδη επιβεβαιωθεί και από την έκβαση των προσφυγών που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου