Οι συνολικής καθαρής ισχύος 550 μεγαβάτ δύο μονάδες του Αμυνταίου, ενδεχομένως άλλες δύο, ανάλογης ισχύος της Καρδιάς, καθώς και η προγραμματισμένη νέα μονάδα της Φλώρινας θα είναι, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα περάσουν στον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα. Ήδη η ΔΕΗ ξεκινά μια πρώτη διαδικασία αποτίμησης της αξίας των υφιστάμενων εργοστασίων, ενώ για την Φλώρινα επανέρχεται στο προσκήνιο της από κοινού κατασκευής με ιδιώτες, με την πλειοψηφία στον ιδιωτικό τομέα.
Αρχίζει να συγκεκριμενοποιείται ο σχεδιασμός της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για την προοπτική παραχώρησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, με βάση βεβαίως τόσο τη γενικότερη κατάσταση των εργοστασίων και του δυναμικού της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού όσο και του ενδιαφέροντος που εκτιμάται ότι θα επιδειχθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Στις συζητήσεις που είχε στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόσο με τον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ όσο και με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια δεσμεύθηκε ότι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα, προκειμένου να απελευθερωθεί και η συγκεκριμένη αγορά.
Σύμφωνα με τα όσα πληροφορείται το energia .gr , προς ιδιωτικοποίηση βαίνουν τα ακόλουθα εργοστάσια της κρατικής επιχείρησης:
-Οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, καθαρής ισχύος 273 μεγαβάτ η κάθε μία. Η ιδιωτικοποίησή τους θα συνοδευθεί και από την πώληση του ορυχείου της ΔΕΗ που τις τροφοδοτεί και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό δέλεαρ για τον ιδιωτικό τομέα. Οι δύο μονάδες έχουν προγραμματιστεί προς σταδιακή απόσυρση από το 2013 και 2014, ωστόσο μια επένδυση σε εγκατάσταση αποθείωσης μπορεί να τις καταστήσει συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία και να παρατείνει τη λειτουργία τους για αρκετά χρόνια.
-Η νέα μεγάλη μονάδα, ισχύος άνω των 600 μεγαβάτ που θέλει να φτιάξει η ΔΕΗ στη Φλώρινα, γνωστή ως “Μελίτης 2”. To κόστος κατασκευής είναι τεράστιο – θα υπερβεί τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ανάλογο προς την επένδυση που ήδη έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ για τη νέα μονάδα στην Πτολεμαϊδα – και φαίνεται ότι ενεργοποιείται μια παλαιότερη ιδέα για εκχώρηση της κατασκευής της σε κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ – ιδιωτών, με την πλειοψηφία στους δεύτερους. Προ τριετίας, είχαν και πάλι γίνει γνωστές ζυμώσεις για ανάλογη εξέλιξη, με τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών ενεργειακών ομίλων της χώρας (Μυτιληναίος, ΓΕΚ-Τέρνα, Κοπελούζος, Ελλάκτωρ) χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί.
-Ενδεχομένως ένα ή δύο εργοστάσια της Καρδιάς, καθαρής ισχύος 275 μεγαβάτ το καθένα, σε μία εξέλιξη που μάλλον συγκεντρώνει λιγότερες, προσώρας, πιθανότητες.
Καλά πληροφορημένες πηγές φέρουν τη να ΔΕΗ ξεκινά άμεσα την αποτίμηση της αξίας των υφιστάμενων μονάδων που ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθούν, ενώ προς τούτο είναι προφανές ότι θα προσληφθεί και ειδικευμένος σύμβουλος, πιθανότατα από κοινού με το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακής αγοράς, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα ως περισσότερο πιθανή αναδεικνύεται η εκδήλωση ενδιαφέροντος από εγχώριους επιχειρηματίες, παρά από ξένους ομίλους (λ.χ. RWE , EDF κλπ) που κατά καιρούς εμφανίζονται ως επίδοξοι “μνηστήρες” για μία στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ.
Ουσιαστικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα – ως προς το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται εκκρεμότητα με την κατάληξη του τιμήματος που θα εισπραχθεί (ΔΕΗ ή δημόσιο και σε ποια αναλογία) – πρέπει να αναμένονται το αργότερο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου