Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Σάββατο, Οκτωβρίου 20, 2012

Από την πρώτη μέρα που ο άνθρωπος έκανε αισθητή την παρουσία του σε αυτόν τον πλανήτη ένιωσε την ανάγκη της επικοινωνίας. Οι πρωτόγονοι είχαν έναν δικό τους κώδικα επικοινωνίας που με έναν συνδυασμό κραυγών μπορούσαν να δώσουν το στίγμα τους όταν βρίσκονταν σε κίνδυνο. Οι αρχαίοι πολιτισμοί πολύ αργότερα εφεύραν ποικίλους τρόπους για την διευκόλυνση της επικοινωνίας τους. Στην Αρχαία Ελλάδα τα μηνύματα με περιστέρια ήταν πολύ διαδεδομένη «από εκεί και η φράση που το έμαθες; μου το είπε ένα πουλάκι».Επειδή όμως τα περιστέρια δεν ήταν και το πιο σίγουρο μέσο οι βασιλείς χρησιμοποιούσαν δρομείς που μετέφεραν το μήνυμα της νίκης ή ήττας ανάλογα. Έτσι και έγινε και στην μάχη του Μαραθώνα και το γνωστό «Νενικήκαμεν» που είπε ο Φιδιππιδης πριν αφήσει την τελευταία του πνοή. Για τις μεγαλύτερες αποστάσεις τους οι αρχαίοι Έλληνες ανάβανε φωτιές στις κορυφές των βουνών και βάση ενός αρχαίου δικού τους κώδικα στέλναν μηνύματα. Το όρος Όλυμπος ήταν ένα από τα κυρία κέντρα που διαβίβαζε μηνύματα στις γύρω περιοχές. 
Στα αριστερά ένα δείγμα για το πώς λειτουργούσε αυτός ο κώδικας. Το αλφάβητο διαιρέθηκε σε 5 σειρές και 5 στήλες. Έτσι χρησιμοποίησαν 2 ομάδες 5 πυρκαγιών για να προσδιορίσουν ποια επιστολή θέλησαν να μεταφέρουν. Θα μπορούσαν να μεταφέρουν αυτόν τον τρόπο μέχρι 20 ή 25 λέξεις κάθε ώρα. Δεν ήταν πολύ γρήγορος αλλά λειτουργούσε! Η επικοινωνία του Ανθρώπου έμεινε σε αυτήν την βάση μέχρι περίπου τους Βυζαντινούς χρόνους που οι Βυζαντινοί εφεύραν ένα σύστημα καλαμιών που εγκατάστουσαν στους τοίχους των δωματίων αλλά και στα τείχη της πόλης και μπορούσαν ανα πάσα στιγμή να επικοινωνούν μεταξύ τους. Φυσικά αυτό το σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε μονό στην επικοινωνία των μυημένων αλλά και στην παρακολούθηση κάποιων υπόπτων, λέγεται πως οι προδότες είχαν την συνήθεια να βγαίνουν έξω από τα τείχη της πόλης και να καταδίδουν πληροφορίες και σχέδια της πόλης στους Τούρκους ,εκεί όμως το σύστημα τον καλαμιών και η μόνωσή τους με ασβέστη βοηθούσε την παρακολούθηση και οι κατάληξή τους ήταν όχι και τόσο καλή. Από εκεί και η γνωστή μας φράση «και οι τοίχοι έχουν αυτιά».

Το 1835 ο Samuel Finley Breese Morse είχε ολοκληρώσει την κατασκευή ενός μοντέλου τηλεγράφου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, όπου δίδασκε καλλιτεχνικά θέματα. Επειδή ο Μορς δεν διέθετε επαρκή οικονομικά μέσα, χρησιμοποίησε στην κατασκευή ένα παλιό ρολόι και άλλα, φαινομενικά άχρηστα υλικά. Το 1837 και με τη βοήθεια 2 συνεργατών, πήρε ο Μορς δίπλωμα ετρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφό του, ο οποίος δεν μετέδιδε τίποτα παραπάνω από τελείες και παύλες, ένα αλφάβητο που επινόησε ο εφευρέτης ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Αυτό ήταν και το πλεονέκτημά του, γιατί άλλοι κατασκευαστές τηλεγράφων στην Αμερική και στην Ευρώπη προσπαθούσαν να μεταδώσουν απευθείας χαρακτήρες του αλφαβήτου.Αργότερα το 1895 λοιπόν ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, αφού πειραματιζόταν για πέντε χρόνια με απλά υλικά στη σοφίτα του στη Μπολόνια, κατόρθωσε να μεταδώσει τα ηχητικά σήματα Μορς σε αρκετές εκατοντάδες μέτρα απόσταση. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να θεωρηθεί προπομπός του ραδιοφώνου.


Το 1896 ο Μαρκόνι εγκαταστάθηκε στην Αγγλία, όπου ίδρυσε την Εταιρεία Ασύρματης Ραδιοφωνίας, Τηλεγραφίας και Σημάτων, που αργότερα μετονομάστηκε σε "Ασύρματος και Τηλέγραφος Μαρκόνι".Ο Μαρόνι έσωσε στην κυριολεξία τους ναυτικούς που μπορούσαν πια να στέλνουν σήματα σε κοντινά πλοία ώστε να τους παράσχουν βοήθεια. Στην χωρά μας τον ασυρματιστή του πλοίου κολλάνε το παρατσούκλι «Μαρκόνι».



Το 1906, παραμονή Χριστουγέννων, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ραδιοφωνικήεκπομπή. Ήταν η πρώτη φορά που μεταδόθηκε εκπομπή, στην οποία ακούστηκε μουσική και ομιλία και έγινε από τον πρωτοπόρο της αμερικανικής ραδιοφωνίας, τον Ρέτζιναλντ Φέσεντεν (Reginald Fessenden).Ο Λι ντε Φόρεστ (Lee De Forest) είναι ένας ακόμη Αμερικανός ερευνητής, ο οποίος συνέβαλε στην εξέλιξη της ραδιοφωνίας. Αναδείχτηκε σε έναν από τους "πατέρες" της σύγχρονης ραδιοφωνίας με τη μετάδοση μιας ολόκληρης οπερέτας από τη μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης, όπου πρωταγωνιστούσε ο διάσημος τότε Ενρίκο Καρούζο (1910).

Τελικά, το 1920 θεωρείται η αφετηρία της λειτουργίας της ραδιοφωνίας με τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα (ένας πομπός - πολλοί δέκτες).

Στις ΗΠΑ η συστηματική ραδιοφωνία άρχισε το 1920.
Από τα πρώτα της βήματα είχε εμπορικό χαρακτήρα. Οι πρώτοι εγκαταστάτες ραδιοφωνικών σταθμών ήταν παραγωγοί ραδιοφωνικού υλικού και συσκευών, για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους.Σύντομα όμως πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν τη ραδιοφωνία σαν μια ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση και ο αριθμός των ραδιοφωνικών σταθμών αυξήθηκε γρήγορα.Οι σταθμοί χρησιμοποιούσαν τις ίδιες περίπου συχνότητες (για να δημιουργούν αγορά) και πομπούς που αύξαναν την ισχύ τους συνεχώς. Αυτό δημιουργούσε προβλήματα στη λήψη τους. Η κατάσταση εξομαλύνθηκε με την ίδρυση αρμόδιας επιτροπής για τη χορηγία αδειών λειτουργίας.Στο τέλος της δεκαετίας του '20, 690 πομποί είχαν πάρει άδεια στις ΗΠΑ.

Η δύναμη του ραδιοφώνου
Στις 30 Οκτωβρίου του 1938, από τον ραδιοφωνικό σταθμό CBS της Νέας Υόρκης μεταδόθηκε από τον `Oρσον Ουέλς η ραδιοφωνική διασκευή του βιβλίου "ο Πόλεμος των Κόσμων".Με πειστικό τρόπο ο Ουέλς μετέδωσε ότι οι Αρειανοί μόλις κατέλαβαν τον πλανήτη Γη! Το κοινό της Νέας Υόρκης, τρομοκρατημένο ξεχύθηκε στους δρόμουςΤο Φεβρουάριο του 1920 η εταιρεία του Μαρκόνι που είχε έδρα της το Ρίτλ (Writtle) του Τσέλνσφορντ (Chelnsford) στη Βρετανία, αρχίζει να εκπέμπει σταδιακά. Η Βρετανία θεωρείται γενέτειρα του ραδιοφώνου, καθώς η έδρα της εταιρείας του Μαρκόνι ήταν εκεί. Το ραδιόφωνο όμως διαδόθηκε εκεί με βραδύτερους ρυθμούς από ότι στις ΗΠΑ. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στην απαγόρευση των δραστηριοτήτων των ερασιτεχνών σε αυτή τη χώρα κατά το διάστημα 1914-1919.Η οργανωμένη μετάδοση ραδιοφωνικής εκπομπής άρχισε από τον "Οίκο Μαρκόνι" στο Λονδίνο, το 1922.

ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το 1928 άρχισαν οι πρώτες τακτικές εκπομπές στη Θεσσαλονίκη. Ο ηλεκτρονικός Χρήστος Τσιγγιρίδης, από τη Φιλιππούπολη, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Στουτγάρδης, ήρθε στην Ελλάδα, πήρε άδεια λειτουργίας σταθμού και τον εγκατέστησε στη Θεσσαλονίκη.Ήταν ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός των Βαλκανίων.Το "Ράδιο Τσιγγιρίδη" εγκαταστάθηκε στο "Πεδίο Άρεως", εκεί όπου σήμερα είναι η "Έκθεση Πολεμικής Ανδρείας" του Γ' Σ.Σ., με δαπάνες και έξοδα λειτουργίας του ιδιοκτήτη του. Εξέπεμπε για πάνω από 20 χρόνια.Ήταν ο πρώτος ιδιωτικός εμπορικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Ελλάδα.Το 1936 ιδρύεται η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών (Υ.Ε.Ρ.) ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Μέχρι τότε είχαν προκηρυχθεί διάφοροι διαγωνισμοί για την εγκατάσταση εθνικού ραδιοφωνικού σταθμού αλλά δεν είχαν επιτυχία, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η σύμβαση της εταιρείας "Ντίρχαμ" (1929).Το 1936, η εταιρεία "Τελεφούνκεν" εγκαθιστά ραδιοφωνικό σταθμό ισχύος 15 KW.Στον πόλεμο το ελληνικό ραδιόφωνο ενημερώνει και εμψυχώνει τους Έλληνες. Για τον κόσμο ήταν πολύ σημαντική η ενημέρωση από το ράδιο.

Το 1941 όμως το ραδιόφωνο δεν είναι πλέον "ελεύθερο" και Γερμανοί και Ιταλοί κάνουν τις δικές τους εκπομπές.Το ηχητικό σήμα του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, γνωστό ως "Ο Τσομπανάκος", ακούγεται πλέον από το BBC του Λονδίνου, που μετέδιδε τα νέα του πολέμου και ενθάρρυνε τους κατακτημένους.Το 1944 τα πράγματα επανέρχονται στο καθεστώς πριν τον πόλεμο.Οι ελληνικοί σταθμοί επαναλειτουργούν και οι εκπομπές ξαναβρίσκουν την παλιά τους μορφή.Πως δουλεύει το Ραδιόφωνο;Ακούγοντας στο ραδιόφωνο μια εκπομπή, δε μπορούμε εύκολα να φανταστούμε την διαδρομή που κάνει μέχρι να φτάσει σε εμάς. Το σήμα φτάνει στα ραδιόφωνά μας μέσω του συστήματος ραδιομετάδοσης. Ένα σύστημα ραδιομετάδοσης αποτελείται από:
α) τον πομπό
β) τον αναμεταδότη
γ) τον δέκτη
δ) το μικρόφωνο
ε) το μεγάφωνο
ζ) τα ακουστικά

Η μετάδοση του ραδιοφωνικού προγράμματος γίνεται μέσω μιας ειδικής κατηγορίας κυμάτων που ονομάζονται ραδιοκύματα.ΤηλεόρασηΜε την ανακάλυψη της αύξησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του σεληνίου με την έκθεση του στο φως το 1873 (φωτοαγωγιμότητα), έγινε θεωρητικά δυνατή η λήψη εικόνων με ηλεκτρισμό.Μια από τις πρώτες απόπειρες κατασκευής συσκευής βασισμένης στο φαινόμενο της φωτοαγωγιμότητας ήταν η συσκευήςσάρωσης εικόνας με έναν περιστρεφόμενο δίσκο με μικρές τρύπες τοποθετημένες σε σπείρα, από τον Νίπκοφ (Nipkow) το 1884 (μηχανικό σύστημα τηλεόρασης).

Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν από τον Τζών Λότζι Μπαίρντ (John Logie Baird), μεταξύ 1928 και 1935 στη Μ. Βρετανία, χρησιμοποιώντας τους πομπούς μεσαίων κυμάτων του BBC.Στο σύστημα αυτό οι εικόνες αποτελούνταν μόνο από 30 γραμμές και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν οι μικρές λεπτομέρειες.Η πρώτη παγκόσμια εκπομπή "υψηλής στάθμης" τέθηκε σε λειτουργία από το BBC το φθινόπωρο του 1936, από το Alexandra Palace, στο Λονδίνο και χρησιμοποιούσε 405 γραμμές. Το 1940, τη χρονιά που ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, οι τακτικές τηλεοπτικές εκπομπές διακόπηκαν. Μετά τον πόλεμο ξαναρχίζουν οι μεταδόσεις, αλλά ήταν λιγότερες σε αριθμό.







Το 1946 δώδεκα εμπορικοί τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν στις ΗΠΑ και οι πωλήσεις τηλεοπτικών συσκευών ανέβηκαν κατακόρυφα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 λειτουργούν στην Αμερική 1300 τηλεοπτικοί σταθμοί και το 98% των αμερικανικών νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση.Οι εκπομπές πραγματοποιούνται κάτω από καλύτερες τεχνικές συνθήκες και είναι έγχρωμες.Ελλας η πρωτη δοκιμη.






Το 1960, ο Μάνος Ιατρίδης, τότε προϊστάμενος του Τμήματος Διαφωτίσεως της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων της ΔΕΗ, προτείνει την εγκατάσταση τηλεοπτικού σταθμού στην 25η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) με την ευκαιρία των 10 χρόνων λειτουργίας της.Πράγματι, μετά από πολύ δουλειά εγκαταστάθηκε ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, στο περίπτερο της ΔΕΗ στην ΔΕΘ, απ' όπου έγιναν οι πρώτες τηλε-οπτικές εκπομπές με καθορισμένο πρόγραμμα. Παρουσιάστηκε το σήμα δοκιμής του πρώτου τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα.Με την βοήθεια του τεστ πάτερν (test pattern), όπως ονομάζεται, έκριναν οι τεχνικοί την ποιότητα της παρεχόμενης εικόνας.Η τηλεόραση, από τις πρώτες κιόλας μέρες της γέννησης της, αποτέλεσε μέσο διαφήμισης.Το πρώτο προσφερόμενο πρόγραμμα της ΙΟΝ στη τηλεόραση της ΔΕΗ, προοιώνισε τον σημερινό κυρίαρχο ρόλο της τηλεόρασης στην ζωή του εμπορικού και καταναλωτικού κόσμου. Το 1963 αποφασίζεται η εγκατάσταση τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα. Ήταν ένα σημαντικό βήμα, τόσο στην εξέλιξη του ελληνικού τεχνολογικού χώρου, όσο και στην πολιτιστική πρόοδο των Ελλήνων. Το 1969, εγκαθίσταται τελικά το τηλεοπτικό δίκτυο και το ΕΙΡ μετονομάζεται σε ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης), ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες τηλεοπτικές εκπομπές από το 1968.

Τηλεπικοινωνιακοί Δορυφόροι
Στην Γη υπάρχουν σταθμοί εδάφους, οι οποίοι εκπέμπουν το σήμα προς το δορυφόρο. Ο σταθμός εδάφους χρησιμοποιεί κοίλη επιφάνεια ως κεραία εκπομπής, προσανατολισμένη προς τον δορυφόρο και εκπέμπει το σήμα προς τα εκεί.Η κεραία του δορυφορικού σταθμού στέλνει τα ραδιοφωνικά σήματα προς τον δορυφόρο. Ο δορυφόρος αντικρίζει συνεχώς την ίδια περιοχή της Γης (γεωστατικός). Η ίδια δορυφορική κεραία μπορεί να συλλέξει ασθενή σήματα που εκπέμπονται από έναν δορυφόρο και να εξασφαλίσει λήψη από μεγάλη απόσταση. Δίχως τους δορυφόρους δεν θα μπορούσε ο άνθρωπος να παρακολουθεί άμεσα τις εξελίξεις σ' όλο τον κόσμο. Ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύθηκε στο διάστημα ήταν ο ECHO I στις 12 Αυγούστου 1960. O ΕCHO ήταν παθητικός δορυφόρος. Στις 10 Ιουλίου 1962 εκτοξεύθηκε ο δορυφόρος TELSTAR, ο οποίος ήταν ενεργητικός δορυφόρος.

Δικτυα Υπολογιστων
Όπως είπαμε πιο πάνω από πολύ νωρίς έγινε επιτακτική η ανάγκη της επικοινωνίας ανθρώπων σε μεγάλες αποστάσεις και η ανταλλαγή πληροφοριών. Γύρω στο 1900 αναπτύχθηκαν κατ'αρχήν τα τηλεφωνικά δίκτυα.Στη δεκαετία του '50, οι υπολογιστές ενώνονταν απευθείας με τη βοήθεια τηλεφωνικών (αναλογικών) γραμμών.Οι ανάγκες επικοινωνίας όμως αυξάνονταν διαρκώς και στη δεκαετία του '70 άρχισαν να δημιουργούνται ιδιωτικά δίκτυα σε εταιρείες ή επιχειρήσεις για την κάλυψη των αναγκών τους. Σιγά - σιγά, τα δίκτυα άρχισαν να ξεπερνούν τα όρια της επιχείρησης και να επεκτείνονται σε μεγαλύτερα γεωγραφικά όρια.


INTERNET 
Το 1960 ξεκινά και η λειτουργία του "διαδικτύου" Internet. Στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου και στον φόβο της ισχυρής Σοβιετικής Ένωσης το 1960,το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
(Departmanet of Defense) κατάλαβε πως έπρεπε να βρεθεί κάποιο σύστημα που να επέτρεπε την διακίνηση δεδομένων κάτω από συνθήκες ακόμα και
πυρηνικού πολέμου .Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ πήραν μέρος σε αυτό το μεγάλο και πολλά υποσχόμενο σχέδιο, μερικά από αυτά ήταν το
Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).Το 1968 το Advanced Research Projects Agency (ARPA σε συνεννόηση με Bolt, Beranek, και
Newman, Inc. (BBN) αποφάσισαν να χτίσουν ένα δικό τους δικτυο .Το δίκτυο αυτό ήταν βασισμένο στην δρομολόγηση πακέτων για καλύτερη μεταφορά των δεδομένων
μεταξύ υπολογιστών .Το Όνειρο άρχισε να εκπληρώνεται στα μέσα του 1970.Οταν το Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) ξεκίνησε κανείς δεν
μπορούσε να φανταστεί πως ένα δίκτυο μπορούσε να γίνει τόσο μεγάλο και να φτάσει σε τέτοιο σημειο .Παρολα αυτά μέσα στο 1970 πολλά κέντρα πρόσβασης
εγκαταστήθηκαν δοκιμαστικά και στο εξωτερικό. Είμαστε λοιπόν στο 1980 και όλα φαίνονται πολύ καλύτερα! Το 1983 το ΑRPANET διασπάστηκε !Το στρατιωτικό
κομμάτι (MILNET) το οποίο ήταν μέρος του Defense Data Network (DDN) πήρε 68 από τους 113 κόμβους !Το DDN δημιουργήθηκε το 1982.
Το Domain Name System (DNS) παρουσιάστηκε το 1984.Αυτο το σύστημα έδινε λύση με το να δίνει ονόματα στις ip διευθύνσεις. Ήταν πιο αποτελεσματικό
και ήταν πολύ καλύτερη λύση από όλες τις παλιότερες μεθόδους. Το 1984 λοιπόν πάνω από 1000 υπολογιστές είχαν συνδεθεί στο δίκτυο.
Κατά το μισό του 1980 τα δίκτυα ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Για παράδειγμα η National Science Foundation (NSF) έκανε κέντρα υπερυπολογιστών "super computers"
στης ΗΠΑ στο Princeton, το πανεπιστήμιο της California, το πανεπιστήμιο του Illinois, και το πανεπιστήμιο του Cornell.Το 1987 πάνω από 10.000 υπολογιστές
απαριθμούσαν το δίκτυο. Το 1989 φτάσαμε στις 100.000 μηχανήματα συνδεμένα ταυτόχρονα!
Το 1990 γεννιέται το Δίκτυο και ξεκινάει το εμπόριο μέσω διαδικτύου.
Το φαινόμενο μεγάλωσε ακόμα περισσότερο από το 1980 και δεν μπορούσε να συγκριθεί με αυτό του 1990. Το Arpanet έγινε Internet και η κυβέρνηση
των ΗΠΑ μπλέχτηκε και χρηματοδότησε το σχέδιο. Η ραχοκοκαλιά "backbone" του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης των δικτύων αναβαθμίζεται σε
σε Τ3 σύνδεση των 44.736 ΜΒps.Το 1991 τα δεδομένα που στέλνονται είναι πάνω από 1 τρισεκατομμύριο μπάϊτς (bytes) των μήνα.
Το 1992 η Internet Society (ISOC) καταμέτρησε πάνω από 1 εκατομμύριο υπολογιστές στο Internet!
Βλέποντας λοιπόν την τεράστια ανάπτυξη του Internet πλέον ο καθένας ήθελε να μπει σε αυτόν τον μαγικό κόσμο, να διαφημίσει τα προϊόντα του
να αγοράσει και να πουλήσει! Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, πανεπιστήμια όλων των διαστάσεων ανά τον κόσμο ήθελαν να μπουν σε αυτόν τον νέο
τεχνολογικό κόσμο πληροφορίας.


ISDN
Στη δεκαετία του '80, αρχίζουν να εγκαθίστανται τα ψηφιακά τηλεφωνικά δίκτυα και το "Σύστημα Ενοποιημένων Υπηρεσιών" ISDN. Λιγα λογια για το ISDN. Το ISDN είναι ένα νέο ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό προϊόν, το οποίο εδώ και 4 χρόνια άρχισε να παρέχεται στην Ελλάδα.
Ο όρος ISDN αποτελεί τα αρχικά των λέξεων Integrated Services Digital Network δηλαδή ψηφιακό δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών.
Με την χρήση γραμμών ISDN μπορούμε να πετύχουμε μεταφορά φωνής και δεδομένων υψηλής ταχύτητας και αυτό χωρίς τις απώλειες και τα προβλήματα που παρουσιάζει το συμβατικό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο. Το ISDN αποτελεί ένα πρότυπο το οποίο έχει σχεδιαστεί με την συνεργασία πολλών χωρών της Ευρώπης και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ενιαία τυποποίηση και χρήση του. Αρκετές διαφορές παρουσιάζει το ISDN που χρησιμοποιείται στην Αμερική και άλλες πάλι το ISDN που χρησιμοποιείται στην Ασία. Καλό είναι όποιες συσκευές ISDN προμηθευτείτε να ακολουθούν τις προδιαγραφές του EuroISDN. 
Οι γραμμές ISDN παρέχονται σε 2 μορφές ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη. Ο πρώτος τύπος και ο πιο οικονομικός ονομάζεται Βασική Πρόσβαση (BRA) και απευθύνεται σε μικρά γραφεία και ιδιώτες. Αποτελείται από 2 ωφέλιμα κανάλια D channels τα οποία έχουν δυνατότητα μεταφοράς πληροφοριών με εύρος ζώνης μέχρι 64 Kbps το κάθε ένα (στην πράξη για εμάς αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν 2 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις την ίδια στιγμή). Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται Πρωτεύουσα Πρόσβαση (PRI) και χρησιμοποιείται από μεγάλα γραφεία και οργανισμούς . Αποτελείται από 30 ωφέλιμα κανάλια που με απλά λόγια σημαίνει ότι είναι δυνατή η ταυτόχρονη πραγματοποίηση 30 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Βέβαια οι γραμμές ISDN δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την μεταφορά φωνής αλλά και για την μεταφορά δεδομένων. Έτσι με μία γραμμή ISDN Βασικής πρόσβασης μπορούμε εκτός από το να πραγματοποιούμε 2 τηλεφωνικές συνδιαλέξεις να είμαστε συνδεδεμένοι στο Internet με την χρήση ενός Modem και την ίδια στιγμή να χρησιμοποιούμε και το τηλέφωνο. 
Για να υλοποιηθεί το παραπάνω και για να αποκτήσουμε στο γραφείο μας η στο σπίτι μία γραμμή ISDN χρειάζεται μετά από αίτηση μας ο παροχέας (provider) τηλεφωνικών υπηρεσιών της περιοχής μας, αν έχουμε ήδη μια απλή τηλεφωνική γραμμή να την μετατρέψει σε γραμμή ISDN, η αν δεν είχαμε τηλεφωνική γραμμή να μας συνδέσει με το ISDN κέντρο του. Μετά την μετατροπή απλής τηλεφωνικής γραμμής σε γραμμή ISDN ο τεχνικός τοποθετεί στα άκρα ένα κουτί (Terminal Adaptor η ΤΑ) το οποίο αναλαμβάνει την τροποποίηση της ψηφιακής πληροφορίας που έρχεται από τον παροχέα (provider) στην μορφή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τερματικές μας συσκευές (τηλέφωνα, modem, fax, τηλεφωνικά κέντρα). Το ΤΑ που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα για τις γραμμές ISDN που παρέχει ο ΟΤΕ είναι το NetMod της εταιρίας Intracom . Αυτό διαθέτει μία υποδοχή εισόδου της γραμμής που έρχεται από τον ΟΤΕ και ονομάζεται U bus και δεν έχει καμία εφαρμογή για τον τελικό χρήστη, όσον αφορά τις εξόδους έχει τέσσερις υποδοχές, οι δύο είναι για απλές τηλεφωνικές συσκευές και ονομάζονται ab1 και ab2 και οι άλλες δύο υποδοχές S bus είναι για συσκευές ISDN. Οι συσκευές ISDN συνδέονται με 4 σύρματα και θέλει προσοχή να μην αλλάξουμε την σειρά τους όταν τα συνδέουμε. Ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό του ISDN είναι η δυνατότητα να έχουμε πολλά MSN (Multiple Subscriber Numbers). Με την λειτουργία αυτή μπορούμε να έχουμε σε μια γραμμή Απλής Πρόσβασης (BRA) έως και δέκα αριθμούς κλήσης. Βέβαια στις γραμμές BRA μόνο δύο ταυτόχρονες επικοινωνίες μπορούμε να έχουμε άλλα με την χρήση των δέκα MSN έχουμε την δυνατότητα τις διεπιλογής (Direct Dial In) DDI, έτσι για παράδειγμα σε μία εταιρία οι αριθμοί κλήσης μπορεί να είναι 12340 για την γραμματεία, 12341 για το λογιστήριο, 12342 για τις πωλήσεις, 12343 για την τεχνική υποστήριξη, 12344, 12345, 12346,…. . Η εκμετάλλευση των MSN είναι δυνατή μόνο με την ύπαρξη ενός τηλεφωνικού κέντρου ISDN το οποίο κατευθύνει τις κλήσεις στο σωστό εσωτερικό ανάλογα με το MSN στο οποίο έγινε η κλήση. 


XDSL

Το ADSL ( Asymmetric Digital Subscriber Line ) είναι ένα είδος γραμμής που υποστηρίζει την ασύμμετρη ψηφιακή μεταφορά δεδομένων, μέσω των χάλκινων συρμάτων του τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Είναι μία μορφή της τηλεπικοινωνιακής τεχνολογίας DSL.
Το ADSL λέγεται ασύμμετρo, επειδή τo χαρακτηρίζει η ταχύτερη μεταφορά δεδομένων προς τη μία κατεύθυνση της γραμμής, έναντι της άλλης κατεύθυνσης. Συγκεκριμένα η μεταφορά δεδομένων είναι ταχύτερη από το διαδίκτυο προς τον χρήστη (download) και πιο αργή από τον χρήστη προς το διαδίκτυο (upload). 
Οι ταχύτητες που επιτυγχάνονται διαφέρουν ανάλογα με την υποδομή του κάθε δικτύου και τις αποστάσεις του τελικού χρήστη από τον τοπικό κόμβο (η ταχύτητα πέφτει κατά μήκος της γραμμής). Ενδεικτικά κυμαίνονται από 256 Κbit/s ως 8 Mbit/s (downstream rate) και από 64 Κbits/s ως 1024 Κbits/s (upstream rate) για απόσταση περίπου 1,5 km από τον κόμβο.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν κάνει την εμφάνισή τους το ADSL2 και το ADSL2+ όπου οι ταχύτητες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Η τεχνολογία του ADSL
Βασικό πλεονέκτημα του ΑDSL είναι το ότι δεν χρειάζεται νέα καλωδίωση στο σπίτι ή στο γραφείο του χρήστη, γιατί χρησιμοποιεί τις ήδη υπάρχουσες τηλεφωνικές γραμμές, μόνο που το δίκτυο της περιοχής θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί για να μπορέσει να σας προσφέρει υπηρεσίες ADSL.

Θα εξηγήσουμε παρακάτω γιατί χρειάζεται αυτό.

Μία συμβατική τηλεφωνική γραμμή αποτελείται από ένα ζευγάρι χάλκινων συρμάτων που μπαίνουν σε κάθε διαμέρισμα (τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ο ΟΤΕ εγκαθιστά διπλές γραμμές, βάζοντας 2 τέτοια ζευγάρια καλωδίων σε κάθε διαμέρισμα).

Αυτό το ζευγάρι χάλκινων καλωδίων μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να επιτρέπει στη φωνή να ταξιδεύει ταυτόχρονα και προς τις δύο κατευθύνσεις της τηλεφωνικής γραμμής.

Με άλλα λόγια, τα χάλκινα καλώδια έχουν πολύ περισσότερο διαθέσιμο "χώρο" από αυτόν που χρησιμοποιεί η συνομιλία. Δηλαδή, μπορούν να μεταφέρουν σήματα πολύ ευρύτερου φάσματος συχνοτήτων (bandwidth) από αυτόν που καταλαμβάνει η ανθρώπινη φωνή.

Το φάσμα των συχνοτήτων που μπορεί να μεταφέρει το χάλκινο σύρμα ξεκινάει από το 0 και φθάνει ως μερικά εκατομμύρια Hertz (MHz), ενώ η ανθρώπινη φωνή μεταφέρεται σε ένα φάσμα συχνοτήτων από 0 ως 3.400 Hertz, δηλαδή καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό μέρος των διαθέσιμων συχνοτήτων.

Το DSL αξιοποιεί αυτή την έξτρα χωρητικότητα μεταφοράς σημάτων και άλλων συχνοτήτων, για να μεταφέρει μέσα από αυτά τα καλώδια δεδομένα, χωρίς να παρεμβάλεται (αφού το κάνει χρησιμοποιώντας γειτονικές συχνότητες) στην ικανότητα της γραμμής να μεταφέρει ταυτοχρόνως και τη συνομιλία.

Γι' αυτό το λόγο μπορούμε πάνω στην ίδια γραμμή να είμαστε διαρκώς συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο και να τηλεφωνούμε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου