Το ποσοστό που έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα το fund Silchester στη ΔΕΗ, εάν συνδυαστεί με το 17% που πιθανόν να διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή, τότε δημιουργεί νέα δεδομένα ακόμη και για αυτή καθεαυτή τη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Αυτό έχει επισημανθεί σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress όχι μόνο στους κύκλους της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και στο αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, που έχουν θέσει «υπό παρακολούθηση» τις κινήσεις του fund. Την περασμένη εβδομάδα άλλωστε έγινε γνωστό ότι το περίφημο fund έφτασε να ελέγχει ποσοστό της τάξης του 13,8%.
Με βάση μάλιστα τις αλλαγές που έχουν υπάρξει στο καταστατικό της ΔΕΗ και την άρση των σχετικών απαγορεύσεων, θεωρητικά το fund θα μπορούσε ακόμη και να εκλέξει δικό του εκπρόσωπο στο Δ.Σ. της εταιρείας που αριθμεί 11 μέλη. Και ενώ σημαντικές ποσότητες μετοχών αγοράστηκαν ακόμη και όταν η χώρα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης (μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο το ποσοστό της Silchester ήταν 10,02% δηλαδή τους προηγούμενους τρεις μήνες αγοράστηκαν περίπου 7 εκατομμύρια μετοχές της ΔΕΗ) , από την πλευρά του fund δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη κρούση, ούτε καν αίτημα για συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Η μοναδική επίσημη επαφή ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο με την αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλο υπεύθυνη για το κομμάτι της χρηματοδότησης Ράνια Αικατερινάρη στο πλαίσιο του roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Τότε μάλιστα οι εκπρόσωποι του fund είχαν τονίσει ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας, η ΔΕΗ αντιμετωπίζεται ως μακροχρόνια επένδυση.
Οι κινήσεις
Η πρώτη ανακοίνωση για την παρουσία της Silchester ως μετόχου της ΔΕΗ με ποσοστό άνω του 5% και συγκεκριμένα με ποσοστό 5,01% γίνεται στις 8 Ιανουαρίου του 2010. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους μετά από καταδικαστική απόφαση της Ε.Ε. αποφασίζεται η τροποποίηση του καταστατικού της ΔΕΗ και η κατάργηση του πλαφόν στην εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό και σε συμμόρφωση με τις σχετικές οδηγίες, πλέον στο Δ.Σ. υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των μετόχων μειοψηφίας. Ακολουθεί το Νοέμβριο του 2010 η αύξηση του ποσοστού που κατέχει το fund στο 6,37%, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 ανακοινώνεται ότι έχει ξεπεράσει το 10%. Στις 2 Δεκεμβρίου η Silchester βρίσκεται με 13,29% και στις 8 Δεκεμβρίου με 13,8%. Μόνο εν μέσω της αβεβαιότητας ακόμη και για την παραμονή της χώρας στο ευρώ ή όχι το εγγλέζικο fund φαίνεται να έχει επενδύσει στη ΔΕΗ περί τα 100 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά για να αγοράσει τις 32.024.558 μετοχές της εταιρείας που κατέχει εκτιμάται ότι έχει δαπανήσει ποσό που ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ.
Ποια είναι
Το fund Silchester διαφημίζεται ως μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων που προσβλέπει σε επενδυτικές ευκαιρίες και στην απόκτηση μετοχών καλών εταιρειών σε σωστές αποτιμήσεις. Η εταιρεία εξετάζει για την επιλογή των εταιρειών που τοποθετείται τόσο τα οικονομικά τους, όσο και την αξία της μετοχής, τις προοπτικές ανάπτυξης κλπ. Σήμερα η Silchester εκτιμάται ότι είναι μέτοχος σε 100 -150 επενδύσεις, με γεωγραφική διασπορά και διαφοροποίηση κλάδων της βιομηχανίας. Μεταξύ των πιο διάσημων συμμετοχών της εταιρείας περιλαμβάνονται η γνωστή αλυσίδα βρετανικών βιβλιοπωλείων WH Smith, τα φαρμακεία Boots, η φίρμα εντομοκτόνων Rentokill, η εφημερίδα South China Morning Post, η ζυθοποιία Wolves & Dudley, ο βελγικός όμιλος Delhaize, αλλά και ο ΟΠΑΠ.
Επικεφαλής του fund είναι ένα πρώην στέλεχος της Morgan Stanley, ο Stephen Butt, που δημιούργησε την εταιρεία το 1994. Η εταιρεία υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται κεφάλαια 15 δις δολαρίων
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου