Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 19, 2011

Σε συμφωνία για όλες τις μεταξύ τους εκκρεμότητες προχωρά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energypress, ο ΔΕΣΜΗΕ με κάθε μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες λιανικής ρεύματος, την Hellas Power και την Energa. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα πλαίσιο για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων των εταιρειών προς το ΔΕΣΜΗΕ και ταυτόχρονα την επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η Οριακή Τιμή Συστήματος στην Ημερήσια Αγορά, κυρίως σε ότι αφορά τον υπολογισμό της εισόδου των ΑΠΕ. Είναι ένα θέμα από το οποίο οι ιδιώτες περιμένουν την «επιστροφή» μερικών… δεκάδων εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή του ΔΕΣΜΗΕ αναμένεται να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό κλίμα στην αγορά, καθώς βάζει σε τάξη τις εκκρεμότητες, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια κατεύθυνση εδραίωσης και διεύρυνσης της απελευθέρωσης στον τομέα της λιανικής του ρεύματος.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι σύντομα, πιθανότατα και αύριο, θα υπογραφούν οι σχετικές συμφωνίες του ΔΕΣΜΗΕ με την Energa και την Hellas Power. Με βάση τις συμφωνίες, οι δύο εταιρείες θα έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους που αφορούν την αγορά ενέργειας από το ΔΕΣΜΗΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Τα χρήματα αυτά φτάνουν περίπου στα 20 εκατ. ευρώ και ο ΔΕΣΜΗΕ ετοίμαζε ασφαλιστικά μέτρα, στα οποία τελικά δεν θα προχωρήσει. Οι πληρωμές για τις ΥΚΩ, τα ΑΔΙ κ.λπ. θα συνεχίζουν να καταβάλλονται σε επίπεδο τριμήνου.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφωνούν να παραπέμψουν σε ανεξάρτητη επιτροπή τη διαφορά τους που αφορά το κατά πόσο υπολογίζεται σωστά η εισαγωγή των ΑΠΕ στην Ημερήσια Αγορά. Για το θέμα αυτό οι ιδιώτες είχαν κάνει αγωγή κατά του ΔΕΣΜΗΕ, την οποία «παγώνουν» στο πλαίσιο της «ανακωχής» που σηματοδοτεί η μεταξύ τους συμφωνία. Το αποτέλεσμα στο οποίο θα καταλήξει η Επιτροπή (σε ένα διάστημα 2 – 3 μηνών) θα δεσμεύει, τόσο τον ΔΕΣΜΗΕ όσο και τους ιδιώτες.

Το πρόβλημα με την ΟΤΣ

Γιατί όμως υπάρχει αυτό το θέμα με την είσοδο των ΑΠΕ και τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής, από την οποία, ως γνωστόν, εξαρτάται το πόσο πουλάνε οι παραγωγοί ρεύματος και πόσο αγοράζουν οι προμηθευτές και έμποροι;

Το πρόβλημα υπάρχει διότι ο αρμόδιος Διαχειριστής (ΔΕΣΜΗΕ) δεν υπολογίζει μέχρι σήμερα, στην πρόβλεψη που κάνει για την επόμενη ημέρα, την παραγωγή που εισέρχεται στο σύστημα από φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, βιοαέριο και συμπαραγωγή, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει τεχνητά η Οριακή Τιμή. Αυτό συμβαίνει καθώς, η παραγωγή των ΑΠΕ που δεν προϋπολογίζεται, καλύπτεται (θεωρητικά) από θερμικές μονάδες αυξημένου κόστους, ανεβάζοντας έτσι την Οριακή Τιμή.

Η εταιρεία Energa είχε αναθέσει σε ερευνητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να πραγματοποιήσουν μελέτη για την επιρροή που έχει ο μη συνυπολογισμός των συγκεκριμένων ΑΠΕ στην πρόβλεψη παραγωγής ρεύματος. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η Οριακή Τιμή λόγω του συγκεκριμένου σφάλματος έχει αυξηθεί κατά 3,395 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Με βάση τη μελέτη αυτή, τόσο η Energa όσο και η Hellas Power υπολογίζουν το ποσόν που εσφαλμένα έχουν επιβαρυνθεί από τον Οκτώβριο του 2010 έως σήμερα σε πάνω από 10 εκατ. για κάθε μία. Επιβαρύνσεις αντίστοιχες της ενέργειας που έχουν αγοράσει, έχουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές και traders.

Οι καθυστερήσεις πελατών

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις των εταιρειών λιανικής προς τον ΔΕΣΜΗΕ, οι ιδιώτες προμηθευτές – λιανέμποροι ρεύματος, πληρώνουν κανονικά στη βάση μηνιαίας εκκαθάρισης, την αξία του ρεύματος που αγοράζουν, ωστόσο καταγράφονται το τελευταίο διάστημα καθυστερήσεις. Συνεχίζουν επίσης όπως παλιά, να πληρώνουν σε 90 ημέρες την αξία των μη ανταγωνιστικών χρεώσεων. Οι εταιρείες της λιανικής επικαλούνται πρόβλημα χρηματοοικονομικής ασφυξίας που έχει προκύψει, όπως άλλωστε και στη ΔΕΗ, καθώς οι πελάτες τους καθυστερούν όλο και περισσότερο την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος. «Για τα τέλη χρήσης δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας κ.λπ., δεν μπορούμε να πληρώνουμε μετρητοίς όταν οι πελάτες μας πληρώνουν σε 4 και 5 μήνες» λένε χαρακτηριστικά. Οι ίδιοι αποκαλύπτουν ότι οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται πλέον να δεσμεύουν κεφάλαια περί τα 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην είσπραξη των λογαριασμών από τους πελάτες τους και την πληρωμή προς το ΔΕΣΜΗΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου