Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2011

Σοβαρότατο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress, ο διαχειριστής έχει αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Αύγουστο, ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να είχε αποπληρωθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση, όπως σημειώνουν  στο EnergyPress πηγές της αγοράς δεν αφορά μόνο τις ΑΠΕ αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα των παραγωγών, δηλαδή δεν έχουν αποπληρωθεί και οι θερμικές μονάδες που έχουν πουλήσει ενέργεια στο σύστημα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ανεξάρτητου θερμικού παραγωγού στον οποίο ο ΔΕΣΜΗΕ θα έπρεπε να έχει καταβάλει ποσό της τάξης των αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τον Αύγουστο και μέχρι χθες είχε καταβληθεί κάτι παραπάνω από το ένα τρίτο της οφειλής.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η πρακτική που ακολουθούσε ο ΔΕΣΜΗΕ για την αποπληρωμή των παραγωγών ήταν ότι μέχρι το τέλος του μήνα που ακολουθεί το μήνα εκκαθάρισης, οι παραγωγοί είχαν αποπληρωθεί. Ωστόσο για τον Αύγουστο, ο ΔΕΣΜΗΕ είτε δεν πληρώνει καθόλου ή πληρώνει με το σταγονόμετρο τους θερμικούς παραγωγούς αλλά και τους παραγωγούς ΑΠΕ.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους παραγωγούς ΑΠΕ, έστω και εάν σύμφωνα με τις πληροφορίες του EnergyPress το πρόβλημα με την καθυστέρηση δεν σχετίζεται με το γνωστό ευρύτερο πρόβλημα του τέλους ΑΠΕ.
Εκκαθάριση
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί δεν οφείλεται στον ίδιο το ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος για όσους δε γνωρίζουν τα της αγοράς, απλά εισπράττει τα χρήματα από τη μία πλευρά, δηλαδή τους προμηθευτές και στη συνέχεια με τα ίδια χρήματα αποπληρώνει τους παραγωγούς.
Επίσης παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες, έχει «στοχοποιηθεί» και έχει μπει στο επίκεντρο του διαλόγου της αγοράς ηλεκτρισμού το περίφημο τέλος ΑΠΕ και η αποπληρωμή των πράσινων ηλεκτροπαραγωγών, για το τρέχον ταμειακό πρόβλημα, δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ.  Στην πραγματικότητα το πρόβλημα σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς και με τον τρόπο που γίνεται η εκκαθάριση.
Υπουργική Απόφαση
Του θέματος έχει επιληφθεί, όπως πληροφορείται το EnergyPress και το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εξετάζεται και πιθανότατα θα εκδοθεί στις επόμενες μέρες υπουργική απόφαση η οποία και θα θεσπίζει εκκαθάριση κάθε τρίμηνο και όχι κάθε μήνα όπως γίνεται μέχρι σήμερα, καθώς οι προμηθευτές, για παράδειγμα, καλούνται να καταβάλλουν κάθε μήνα το αντίτιμο του ρεύματος που αγοράζουν στην χονδρική, όταν οι πελάτες τους πληρώνουν κατά μέσο όρο στο τετράμηνο. Με την εκκαθάριση ανά τρίμηνο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Παράλληλα εξετάζονται και άλλα μέτρα διευκόλυνσης και για τους υπόλοιπους παράγοντες της αγοράς, για τους οποίους βεβαίως οι υποχρεώσεις «τρέχουν» τόσο στο επίπεδο της εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων όσο και στο επίπεδο της κάλυψης των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα αποπληρωμής, εφόσον βεβαίως προκριθεί τελικώς η λύση του «τριμήνου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου