Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011
Η δημιουργία μιας νέας «μικρής» ΔΕΗ που θα αποτελείται από κομμάτια των σημερινών δραστηριοτήτων της επιχείρησης, και θα πουληθεί σε επενδυτές είναι η τρίτη επιλογή για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ που ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτό το νέο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου το δημόσιο θα διατηρήσει το 51% στη μητρική ΔΕΗ.
Οι άλλοι δύο "δρόμοι" που είναι ήδη γνωστοί αφορούν την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή ή στην πώληση θυγατρικών της ΔΕΗ. Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι εξετάζονται αλλαγές και για το ζήτημα του προσωπικού της επιχείρησης, το οποίο σε ορισμένες υπηρεσίες αιχμής (ορυχεία μονάδες) παρουσιάζει ελλείψεις και σε άλλες (διοικητικές) είναι πλεονάζον. Στο πλαίσιο αυτό ήδη καταρτίζεται πρόγραμμα από τη διοίκηση της επιχείρησης το οποίο πιθανότατα θα περιλαμάνει αναδιανομή προσωπικού αλλά και εφεδρείες. Πάντως ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε να αναφερθεί σε απολύσεις προσωπικού.
Σε σχέση με τους λιγνίτες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς δεν έγινε δεκτή από την ΕΕ και εξετάζεται αυτή τη στιγμή νέα πρόταση που περιλαμβάνει την πώληση μονάδων του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης (όχι όλες τις μονάδες) που μαζί με τη Βεύη και τις ανταλλαγές (swaps) πλησιάζει στο 40% που ζητεί η Κομισιόν.
Δήλωσε ότι η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ δεν θα γίνει μέσω του Χρηματιστηρίου, ενώ για τη ΔΕΠΑ γνωστοποίησε ότι ήδη υπάρχει αποτίμηση από τη διοίκηση της ΔΕΗ για την οψιόν του 30%, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσει και το θέμα της συμφωνίας ΔΕΠΑ-ΔΕΗ για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Για τις ΑΠΕ ο υπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις αδειοδοτήσεις που υπάρχουν και την υλοποίηση επενδύσεων. Το πρόβλημα έγκειται, όπως υποστήριξε, στην απροθυμία τραπεζών να χρηματοδοτήσουν ακόμα και τέτοιες, σταθερής και εγγυημένης απόδοσης επενδύσεις. Για το σκοπό αυτό γίνονται διαπραγματεύσεις με την ΕΤΕπ, ώστε να εξασφαλισθούν γραμμές χρηματοδότησης τόσο προς ελληνικές τράπεζες, όσο και προς επιχειρήσεις απευθείας. Η ΕΤΕπ, είπε ο υπουργός, είναι θετική ως προς την προοπτική αυτή. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι αδειοδοτήσεις για έργα ΑΠΕ έχουν ξεπεράσει τον εθνικό στόχο για το 2020.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του τέλους ΑΠΕ και των εγγυημένων τιμών και αποκάλυψε ότι έχουν ζητηθεί προτάσεις από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ, και θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς. Απέφυγε να δεσμευθεί για τα θέματα αυτά, είπε μόνον ότι «στόχος είναι να γίνουν διαρθρωτικές κινήσεις όπου πρέπει».
Για την κατάργηση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι έχει ξεκινήσει ήδη μία συζήτηση, για την ανεύρεση εναλλακτικού μέτρου, ώστε τελικά να εξαιρεθούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας.
Για το μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, με ορίζοντα το 2050 ο υπουργός ανέφερε ότι στις επόμενες εβδομάδες θα έχει ολοκληρώσει το έργο της η αρμόδια Επιτροπή, που συστάθηκε για το σκοπό αυτό. Θα ακολουθήσει συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίαση στη Βουλή και αμέσως μετά οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Τα σενάρια που εκπονούνται για το ενεργειακό μίγμα της χώρας γίνονται με βάση το προγραμματισμό της χώρας για το 2020.
Για τον απεγκλωβισμό των επενδύσεων για θαλάσσια αιολικά πάρκα το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει να φέρει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις Πολεοδομίες, ώστε οι επενδύσεις αυτές να προχωρήσουν άμεσα.
Για τους διεθνείς αγωγούς το ΥΠΕΚΑ επανέλαβε την υποστήριξη του για τον ITGI, ενώ έγινε γνωστό ότι η ΔΕΠΑ προτίθεται ως τα τέλη του έτους να υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την προμήθεια αερίου από το Σαχ Ντενίζ. Μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τη στήριξη του ITGI.
Για την άρση της απαγόρευσης πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το υπουργείο μελετά συνοδευτικά μέτρα, ενώ για τη χρήση βιομάζας, ως καύσιμο στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, προβλέπεται δημόσια διαβούλευση της σχετικής ΚΥΑ.
Για το σχέδιο «Ήλιος» ο υπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Κομισιόν τόσο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ, όσο και για την ανάπτυξη δικτύων.
Για την προώθηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες το ΥΠΕΚΑ προωθεί σχετική ρύθμιση που θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για το νέο ΓΟΚ.
Ακόμη, έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΚΑ προωθεί τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης, στο οποίο θα «στεγασθούν» το ΙΓΜΕ, το ΚΑΠΕ και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ειδικότερα, για το προσωπικό του ΙΓΜΕ ο υπουργός είπε ότι θα μειωθεί κατά 50%, καθώς σήμερα ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων βρίσκεται κοντά στη σύνταξη.
Τέλος, σε μια προσπάθεια μείωσης των δαπανών και του υπουργείου αναζητείται κτίριο προκειμένου να μετεγκατασταθούν όλες οι υπηρεσίες του, καθώς σήμερα είναι διασπαρμένες σε 29 κτίρια, με συνολικό κόστος μισθωμάτων 9 εκατ. ευρώ ετησίως. Με την επιδιωκόμενη μετεγκατάσταση επιδιώκεται μείωση κατά 60% του ποσού αυτού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου