Η πρώτη παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα στη Γερμανία έγινε σήμερα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στη συνάντηση που είχε νωρίτερα το απόγευμα με το Γερμανό Υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Stefan Kapferer, στο ΥΠΕΚΑ.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός ΠΕΚΑ χαρακτήρισε εξαιρετικά γόνιμη τη συζήτηση με τον Γερμανό υφυπουργό ενώ σημείωσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να συζητηθεί ευρέως το συγκεκριμένο σχέδιο με τη γερμανική πλευρά. Μάλιστα, ο υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε ότι το φιλόδοξο αυτό project το οποίο μελετά το ΥΠΕΚΑ δεν αφορά μόνο τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες οι οποίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσουν το ηλιακό δυναμικό της χώρας μας προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ΑΠΕ.
«Είναι μία μεγάλη προσπάθεια, ένα πολύ μεγάλο project, με το οποίο η Ελλάδα έχει να κερδίσει πολλά. Έχει να κερδίσει από την εισαγωγή τεχνογνωσίας και κεφαλαίων από την Γερμανία και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τον Ευρωπαϊκό Βορρά», σημείωσε ο Γ.Παπακωνσταντίνου.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και οι ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων.
Νωρίτερα, ο Σ.Καπφερερ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό περιφερειακής ανάπτυξης Μ.Χρυσοχοϊδη προανήγγειλε «επενδυτική επίθεση» στην Ελλάδα, με την ενέργεια να αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς του γερμανικού ενδιαφέροντος.
Όπως ανέφερε ο Σ.Καπφέρερ, μεταξύ των τομέων του γερμανικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται, εκτός από την ενέργεια, ο τουρισμός αλλά και η κλασσική βιομηχανία ενώ επεσήμανε τις δυνατότητες που υπάρχουν τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών φορέων όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προοπτική ίδρυσης Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι από γερμανικής πλευράς θα δοθεί η τεχνογνωσία από την Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα, ενώ σε ότι αφορά τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρευστότητας θα βολιδοσκοπούν και άλλες λύσεις όπως είναι η συνεργασία με ιδιωτικές τράπεζες για χορήγηση δανείων και η δημιουργία ειδικών επενδυτικών ζωνών.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς άξονες της συνεργασίας της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς:
-Παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα του εξαγωγικού εμπορίου
-Αναζήτηση κονδυλίων μέσω της Γερμανικής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
-Χαρτογράφηση των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης
Κατά τον κ Χρυσοχοίδη οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι μεταφορές, η ναυτιλία, τα απόβλητα και τα τρόφιμα.
Τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας Ελλάδας - Γερμανίας σε πολλούς τομείς, όπως αυτός της ενέργειας, επανέλαβε και μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ε.Βενιζέλο ο γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια του διαλόγου για να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα και εναύσματα για την ανάκαμψη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου