Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Πέμπτη, Ιουλίου 07, 2011

Τι αλλαγές φέρνουν τα δύο νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ που πέρασαν από το υπουργικό

06/07/2011 18:11

Παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου, τα οποία όμως θα κατατεθούν στη Βουλή ως ενιαίο νομοσχέδιο.

Όπως σημείωνε από το πρωί το energypress, το πρώτο νομοσχέδιο αφορά κυρίως την ενσωμάτωση του 3ου ενεργειακού πακέτου της κοινότητας, έχοντας τέσσερις τομείς:

Ο πρώτος είναι η θεσμοθέτηση αυξημένων αρμοδιοτήτων και οργανωτικής - οικονομικής αυτοτέλειας για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Ο δεύτερος αφορά την οργάνωση της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρισμού (έχει επιλεγεί το σύστημα ITO για τη λειτουργία της αγοράς και η δημιουργία δύο θυγατρικών της ΔΕΗ για τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς και διανομής). Ο τρίτος την οργάνωση της αγοράς αερίου (έχει επιλεγεί τελικά ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ). Ο τέταρτος τομέας είναι εκείνος που σχετίζεται με ένα πλέγμα μέτρων προστασίας των καταναλωτών ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Οι αλλαγές

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε πλήρες κείμενο νομοσχεδίου, αλλά παρουσίασε τις βασικές αρχές τους στόχους και τις κυριότερες ρυθμίσεις. Με βάση αυτά, δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες «εκπλήξεις», καθώς κατά κύριο λόγο πρόκειται για αποφάσεις που είχαν ληφθεί επί υπουργίας Μπιρμπίλη. Δεν είναι βέβαιον όμως ότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές, καθώς οι λεπτομέρειες σε κάποιες διατυπώσεις κρύβουν πολλές φορές ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Παρόλα αυτά:

Βασική αλλαγή είναι οπωδήποτε η επιλογή του μοντέλου του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, η οποία ταιριάζει με την επιλογή που έχει κάνει η κυβέρνηση για ξεχωριστή ιδιωτικοποίηση των δύο εταιρειών.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα αλλαγή είναι ότι δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης μόνον μειοψηφικού ποσοστού του ΑΔΜΗΕ, της νέας εταιρείας που θα διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού ενώ το «παλιό» κείμενο δεν έθετε περιορισμούς στο ποσοστό συμμετοχής τρίτων.

Μία άλλη καινοτομία είναι ότι δρομολογείται η δυνατότητα σύναψης απευθείας συμβάσεων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και η δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας ως το 2014, ενώ αναφέρεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και στο φυσικό αέριο.

Ουσιώδης είναι επίσης η αναφορά που έκανε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίασή του σε «συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων της ενεργειακής αγοράς» και ειδικότερα στο ότι «υλοποιείται παράλληλα η αλλαγή στη διαχείριση των υδροηλεκτρικών σταθμών, το άνοιγμα της λιγνιτικής παραγωγής και σε τρίτους εκτός ΔΕΗ και η ουσιαστική απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά με υιοθέτηση του αντίστοιχου Κώδικα».

Το δεύτερο νομοσχέδιο

Το δεύτερο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα είναι ένα μεγάλο πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους υδρογονάνθρακες, τους αγωγούς, τις ΕΠΑ, τις ΑΠΕ κ.λπ. Συγκεκριμένα, αφορά τη δημιουργία του φορέα που θα έχει την ευθύνη για την αξιοποίηση των στοιχείων και τη διαχείριση των ερευνών υδρογονανθράκων στη χώρα μας, το θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, την διευκόλυνση των εργασιών για τα έργα του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς αερίου ITGI και IGB, δηλαδή τους αγωγούς Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας και Ελλάδας – Βουλγαρίας. Επίσης τη δημιουργία των 3 νέων ΕΠΑ (Επιχειρήσεων Παροχής Αερίου) στις περιοχές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, την προεργασία για δύο ακόμα ΕΠΑ στην Πελοπόννησο και στην Ήπειρο – Δυτική Μακεδονία, την απλοποίηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση μικρών γεωθερμικών πεδίων, τον καθορισμό λεπτομερειών και την διευκόλυνση στην υλοποίηση ηλιοθερμικών επενδύσεων, την παροχή προτεραιότητας σε επενδύσεις βιομάζας που αφορούν την ενεργειακή αξιοποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων, το πλαίσιο για τη λειτουργία του πρώτου πράσινου νησιού στον Αϊ Στράτη κ.λπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου