Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Παρασκευή, Ιουλίου 08, 2011

Aποφασισμένος να προχωρήσει στην πώληση σημαντικού ποσοστού, ίσως και πλειοψηφικού, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, της 100% θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ στην οποία έχουν περάσει τα πάγια, οι άδειες και ότι άλλο περιουσιακό στοιχείο της επιχείρησης σχετίζεται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η αναφορά του υπουργού κατά τη χθεσινή συνέντευξή του σε πιθανή πώληση μονάδων της ΔΕΗ και «θυγατρικών της», δεν σχετίζεται μόνον με την παραχώρηση ποσοστού μέχρι 49% του ΑΔΜΗΕ, της καινούργιας δηλαδή θυγατρικής εταιρείας που δημιουργείται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο και η οποία θα κατέχει και θα διαχειρίζεται τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Η προοπτική αυτή αναφέρεται ρητά στο νομοσχέδιο (ως δυνατότητα) και έχει «προεξοφληθεί». Αντίθετα, αυτό που δεν έχει μέχρι σήμερα αναφερθεί και το οποίο φαίνεται ότι εννοούσε ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι η πώληση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Βεβαίως, παρά τη μεγάλη προοπτική που έχει ο χώρος των ΑΠΕ και η ίδια η εταιρεία, το μέγεθος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ως επιχείρησης είναι μικρό, και συνεπώς είναι λίγα εκείνα που μπορεί να προσδοκά το ταμείο της ΔΕΗ ή το δημόσιο από την πώλησή της. Όπως σχολιάζει παράγοντας της αγοράς, θα ήταν αλλιώς, για παράδειγμα, αν είχαν ήδη υλοποιηθεί τα δύο μεγάλα έργα φωτοβολταϊκών (στη Μεγαλόπολη και στην Κοζάνη) που έχει δρομολογήσει η εταιρεία και τα οποία δεν μπορούν να λογιστούν σήμερα ούτε καν ως «υπό κατασκευή».

Άμεσα οι μονάδες

Από την άλλη, παρότι χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με τις μεθόδους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η απόφασή του να προχωρήσει άμεσα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, στην πώληση λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης. Με την κίνηση αυτή θεωρεί ότι πιάνει τρείς στόχους: Την πρόσβαση τρίτων στα λιγνιτικά αποθέματα, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Τα swaps εγκαταλείπονται

Όσον αφορά την υποχρέωση της χώρας για άνοιγμα της λιγνιτικής αγοράς, ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να «περάσει» από την Κομισιόν τη λύση των swaps που είχε σχεδιάσει και υποβάλει στους κοινοτικούς η Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα swaps δεν απορρίφθηκαν από την κοινότητα (η συζήτηση έμεινε και παραμένει σε εκκρεμότητα από τότε που ανακοινώθηκε η πώληση του 17% της ΔΕΗ και υπήρξε σχετικό αίτημα Παπακωνσταντίνου – Μπιρμπίλη προς την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) αλλά εγκαταλείφθηκαν από τον κ. Παπακωνσταντίνου καθώς θεωρεί ότι αποτελούν ατελέσφορη και δύσκολα υλοποιήσιμη λύση.

Η αλήθεια είναι, δε, ότι για τη ΔΕΗ η υλοποίηση των swaps θα ήταν μια τεράστια πρόκληση και πολύ δύσκολο να την υπηρετήσει, καθώς απαιτεί δυναμικό ικανό να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα σε ξένες ιδιαίτερα δύσκολες και ανταγωνιστικές αγορές.

Η διαδικασία

Η πώληση λιγνιτικών μονάδων, με βάση όσα είχαν παλαιότερα διαμειφθεί, είναι πιθανόν να ξεκινήσει από εκείνες του Αμυνταίου, οι οποίες τροφοδοτούνται με λιγνίτη από «δικό» τους ορυχείο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει διαδικασία αποτίμησης των μονάδων, προκηρύξεων κ.λπ., ενώ η λύση της δημιουργίας εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία θα εισφερθούν οι προς πώληση μονάδες και η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί, είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Παρόλα αυτά, προβληματισμό δημιουργεί το ότι μια πώληση περιουσιακών στοιχείων θα απομειώσει την αξία της επιχείρησης, γεγονός που δεν «κουμπώνει» με την πρόθεση να πωληθεί το 2012 το 17% της ΔΕΗ. Εκφράζονται δηλαδή ερωτηματικά για το κατά πόσο υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του θέματος, ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κινήσεις αποσπασματικές υπό την πίεση των γεγονότων.

Ερωτηματικά εκφράζονται επίσης για τη μεθοδολογία μέσα από την οποία θα «περάσουν» οι αποφάσεις για πώληση μονάδων και θυγατρικών. Θα γίνει κάτι τέτοιο με υπαγορευμένες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου; Θα περάσουν με Γενική Συνέλευση; Θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση; Και, τέλος, τα χρήματα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων θα πάνε στην ίδια την επιχείρηση ή θα δοθεί μέρος τους στο δημόσιο με τον κίνδυνο να αντιδράσουν οι μέτοχοι μειοψηφίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου