Τις νέες θέσεις της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς του λιγνίτη, δηλαδή την ουσιαστική εγκατάλειψη των περίφημων swaps που από ισοδύναμη λύση μετατρέπονται σε συμπληρωματικό μέτρο και την άμεση προώθηση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο έλληνας υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασε ως επικρατέστερο σενάριο για την απελευθέρωση της αγοράς λιγνίτη, αυτό της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ και παράλληλα «υποβάθμισε» - κατά τις ίδιες πληροφορίες – το μέτρο των ανταλλαγών ενέργειας σε «συμπληρωματικό» των πωλήσεων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την την κρίσιμη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον επίτροπο ανταγωνισμού Χ. Αλμούνια. Υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση των λιγνιτών είχε ξεκινήσει ακριβώς μετά από έρευνα της ΓΔ Ανταγωνισμού της Ε.Ε.
Το θέμα των λιγνιτών και όχι μόνο θα συζητηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πλρηοφορίες και σήμερα με τον επίτροπο ενέργειας Γκ. Ότινγκερ, τον οποίο συναντά ο κ. Παπακωνσταντίου.
Στις Βρυξέλλες πάντως χθες και σήμερα ο έλληνας υπουργός δεν αναμένεται να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όπως πχ το ποιες μονάδες και πόσης ισχύος θα διατεθούν προς πώληση. Αυτά αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες αναμένεται να εμφανιστούν σαφώς διαλλακτικότερες και πιο «ανεκτικές» με δεδομένο ότι εξαρχής στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ως μέτρα είχαν προταθεί είτε οι πωλήσεις μονάδων, είτε η πώληση ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες ή η εκχώρηση νέων ορυχείων λιγνίτη σε ιδιώτες.
Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση ξεκαθάρισε χθες και αναμένεται και σήμερα να ανακοινώσει επισήμως ότι δεν επιμένει στη λύση των swaps ως ισοδύναμη λύση απέναντι στα μέτρα της Κομισιόν και αποδέχεται πλέον την πρόταση για πωλήσεις μονάδων.
Σήμερα το απόγευμα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να παρουσιάσει το περιεχόμενο των επαφών που είχε με τους επιτρόπους και κυρίως τις βασικές αρχές του μοντέλου για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη που θα υιοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με την Κομισιόν.
Σημειώνεται ότι σε σχέση με το θέμα της πρόσβασης τρίτων στο λιγνίτη, η χώρα μας είναι ήδη εκπρόθεσμη, ως προς τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει έναντι της Επιτροπής, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα πιεστικά τα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες κινήσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανέςπωλήσεις λιγνιτικών μονάδων είναι ανεξάρτητες και δε συνδέονται με την πώληση του 17% της ΔΕΗ που επίσης προωθείται με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να προχωρήσει σχέδιο πώλησης θυγατρικών εταιρειών όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ή οι εταιρείες για τα δίκτυα που θα δημιουργηθούν με το νέο νόμο για την ενέργεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου