Μια καλή επένδυση που πριν μερικά χρόνια σχεδιάστηκε για να ενισχύσει το τζίρο, τη ρευστότητα αλλά και τα κέρδη για πολλές εισηγμένες εταιρείες, έχει εξελιχθεί σε βραχνά που γεννά υποχρεώσεις, έκτακτες εισφορές και εγκλωβίζει κεφάλαια.
Βεβαίως τα προβλήματα για τις πάνω από 25 εισηγμένες που μπήκαν στην αγορά των φωτοβολταϊκών, δεν είναι ίδια. Οι εταιρείες που μπήκαν ήδη από το 2007 και μετά, δαπάνησαν περισσότερα χρήματα λόγω ακριβού εξοπλισμού και ακόμη και σήμερα καλούνται να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, σε μια στιγμή που οι πληρωμές του ΛΑΓΗΕ, καθυστερούν έως και 7 μήνες. Την ίδια στιγμή η έκτακτη εισφορά επί του τζίρου κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα, ανάλογα με το έτος κατασκευής του πάρκου, με τα έργα που συνδέθηκαν το 2013 να πληρώνουν «χαράτσι» έως και 42% επί του τζίρου. Ωστόσο για τις εταιρείες αυτές το κόστος εγκατάστασης ήταν σημαντικά χαμηλότερο και για αυτό και η έκτακτη εισφορά είναι μεγαλύτερη.
Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι εταιρείες που δε σχεδίασαν σωστά το δανεισμό τους και χρηματοδότησαν με βραχυπρόθεσμα δάνεια τις επενδύσεις τους. Αντίθετα εάν τα δάνεια εκτείνονται πέραν της πενταετίας τότε δεν υφίσταται μη διαχειρίσιμο πρόβλημα για το δανεισμό ακόμη και με τις καθυστερήσεις του ΛΑΓΗΕ τονίζουν πηγές της αγοράς.
Πάντως η απότομη μείωση των επιδοτούμενων ταριφών, το «πάγωμα» στην έκδοση νέων αδειών και η αβεβαιότητα απέναντι στις αποφάσεις για το περίφημο αναδρομικό «κούρεμα», έχει οδηγήσει σε πάγωμα αρκετών επενδυτικών σχεδίων που υπήρχαν στα συρτάρια των εισηγμένων.
Τα προβλήματα
Αρκετές εισηγμένες είδαν στα φωτοβολταϊκά μια συμπληρωματική δραστηριότητα, που ενισχύει το κυρίως αντικείμενο με επιπλέον χρηματοροές και περιορίζει άλλα κόστη όπως το ενεργειακό. Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται η κλωστοϋφαντουργία Επίλεκτος που ανέπτυξε πάρκο 9,9MW, κόστους 30 εκατ. ευρώ και βλέπει να ενισχύεται ο τζίρος της κατά 6,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ήδη στο πρώτο εξάμηνο η έκτακτη εισφορά 25% που επιβλήθηκε για τα φωτοβολταϊκά κόστισε 1,6 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας σημαντικά το όφελος.
Το ίδιο και η ξενοδοχειακή εταιρεία Καράτζης, της οποίας ο φωτοβολταϊκός τζίρος από φωτοβολταϊκά 4,3 εκατ. ευρώ περιορίστηκε κατά 1,075 εκατ. ευρώ εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς. Η εταιρεία μάλιστα επισημαίνει στα αποτελέσματά της ότι «εκτίθεται σε κινδύνους που απορρέουν από µακροχρόνιες συµβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ ΑΕ».
Με αντίστοιχη λογική έχει προσεγγίσει τις ΑΠΕ και η βιομηχανία συσκευασίας Πλαστικά Κρήτης που διατηρεί 4 μικρότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Η εταιρεία πάντως μετρά και ένα μεγάλο φβ project που κόλλησε στα γνωστά ελληνικά «προβλήματα» (μη επαρκές δίκτυο) 4 MW στο Κιλκίς.
Σημαντική επιβάρυνση από το χαράτσι στα φβ μετρά και η Quest η οποία λειτουργεί 4 φωτοβολταϊκά πάρκα,συνολικής ισχύος 8,2 MW και κατασκευάζει ένα ακόμη 10MW (ετήσια έσοδα 2,6 εκατ. ευρώ). Η εταιρεία μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους πλήρωσε έκτακτη εισφορά φωτοβολταϊκών 250 χιλιάδες ευρώ, με πωλήσεις 1 εκατ. (25%). Συνολικά ο ενεργειακός κλάδος (αιολικά και φωτοβολταϊκά) εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 425 χιλιάδες εξαιτίας του κόστους ανάπτυξης των έργων της εταιρείας.
Η Ιντρακατ που λειτουργεί 10MW φωτοβολταϊκών πάρκων πάντως ανακοίνωσε ότι λόγω των εξελίξεων στην αγορά των φωτοβολταϊκών, περιορίζει τη δραστηριότητα του ομίλου στον τομέα και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις της για την υλοποίηση και ανάπτυξη νέων μονάδων μετά την οριστικοποίηση του νέου καθεστώτος.
Μια ακόμη κατηγορία εισηγμένων δραστηριοποιήθηκαν όχι μόνο στην ανάπτυξη πάρκων αλλά και στην εμπορία πάνελ (Μπήτρος) ή την κατασκευή εξοπλισμού (Αλουμύλ). Βεβαίως στην περίπτωση της Big Solar, οι πωλήσεις της οποίας επηρεάζονται από το «πάγωμα» της αγοράς φωτοβολταϊκών, η εταιρεία συμφερόντων οικογένειας Μπήτρου, εισήλθε ως μέτοχος στην εισηγμένη.
Πάντως δε λείπουν και οι εταιρείες που κατάφεραν έγκαιρα να πουλήσουν άδειες που είχαν εξασφαλίζει, αποκομίζοντας σημαντικά οφέλη, όπως για παράδειγμα η Κεραμεία Αλλατίνη, που πώλησε το 51% της θυγατρικής της (πάρκο 3MW) αποκομίζοντας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 420 χιλιάδων ευρώ.
Από την αβεβαιότητα στην αγορά, το έκτακτο χαράτσι και το πάγωμα των νέων έργων επηρεάζονται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό επίσης οι εισηγμένες Δομική Κρήτης, Dionic, Ικτίνος, Alco Hellas, Mevaco, ΓΕΒΚΑ, ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Alpha Γκρίσιν, Μαθιός Πυρίμαχα, Βιοκαρπέτ, Κρέκα, Δάιος, Έλτον.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου