Ενέργεια, real estate, φαρμακοβιομηχανία, τουρισμός, τρόφιμα, τράπεζες, αλλά και προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών βρίσκονται στο «στόχαστρο» ξένων επενδυτών.
Mέρα με τη μέρα ενισχύεται η διάθεση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που διαπίστωσαν και τα επιτελεία της Τράπεζας της Ελλάδος και των εμπορικών τραπεζών που βρέθηκαν στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ. Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην «Κ», πολλά ξένα χαρτοφυλάκια «ποντάρουν» στην προοπτική ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας μετά από 5 χρόνια ύφεσης. «Μαγνήτη» για τα ξένα κεφάλαια αποτελεί η προοπτική επίτευξης ιδιαίτερα υψηλών αποδόσεων, που θυμίζουν αυτές αναδυόμενων αγορών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα ενός ισχυρού, σκληρού, νομίσματος.
Η δυναμική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η οποία πραγματοποιείται με αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου συναλλαγών, και η κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων αποτυπώνουν την κινητικότητα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τη θεαματική βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα. Το μεγάλο ενδιαφέρον, και τη ριζική μεταστροφή του κλίματος, διαπίστωσαν ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γεώργιος Προβόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον.
Ο διοικητής της ΤτΕ, με δηλώσεις του στην «Κ» τόνισε ότι όλοι αναγνωρίζουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί. «Η Ελλάδα σταθερά ανακτά τη χαμένη εμπιστοσύνη», τόνισε. Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας υπογράμμισε ότι υπάρχει ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση των ξένων και έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. «Υστερα από μεγάλο διάστημα, η Ελλάδα περιβάλλεται ξανά με εμπιστοσύνη και ολοένα και περισσότεροι διαβλέπουν τη δυναμική και τις δυνατότητες της εγχώριας οικονομίας», ανέφερε στην «Κ».
Πέρυσι τέτοια εποχή στο ΔΝΤ οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, το φάσμα της πολιτικής αστάθειας και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη (Grexit). Η διαφορά σε σχέση με φέτος θυμίζει μέρα με τη νύχτα: καθολική είναι η αναγνώριση της προόδου που έχει συντελεστεί, ειδικά στον δημοσιονομικό τομέα, το ζήτημα του Grexit έχει διαγραφεί από την ατζέντα, ενώ το θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις είναι η αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών. Ακόμα και το θέμα του πολιτικού κινδύνου, φαίνεται πως περισσότερο απασχολεί εμάς στην Ελλάδα παρά τους ξένους. Ασφαλώς υπάρχουν και σημεία προβληματισμού, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι στο εξωτερικό επιθυμούν να ασχολούνται με τα θετικά και όχι με τα δυνητικά προβλήματα.
Ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, πολλά από αυτά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (hedge funds) κατέχουν μεγάλες θέσεις στις τρεις συστημικές τράπεζες: Alpha, Πειραιώς και Εθνική. Οι ξένοι κατέχουν τόσο μετοχές όσο και δικαιώματα (warrants) με την άσκηση των οποίων (εφόσον δεν τα μεταβιβάσουν στην πάροδο του χρόνου) θα καταστούν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Από τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που κατέχουν εγχώριες τραπεζικές μετοχές ξεχωρίζουν η Fidelity και Wellington Capital. Σημαντικές θέσεις σε τραπεζικές μετοχές έχουν «χτίσει» επίσης ο μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον καθώς και επιθετικά επενδυτικά σχήματα όπως: Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital και Och-Ziff.
Στον τομέα των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Πανγαία στο ισραηλινών συμφερόντων private equity, Invel Real Estate II BV με έδρα στην Ολλανδία. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην πώληση του ξενοδοχείου Hilton θα προχωρήσει, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Alpha Bank.
Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις με υψηλές υποχρεώσεις από τους κλάδους των τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού με στόχο να αγοράσουν χρέος από τις τράπεζες και να αποκτήσουν έτσι έμμεσα στρατηγικό έλεγχο. Η αποσαφήνιση του τρόπου διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων των τραπεζών -διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από την BlackRock και την ΤτΕ- και η δημιουργία «εσωτερικών κακών τραπεζών» θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια σχετικών συναλλαγών.
Οπως σημειώνουν στην «Κ» στελέχη τραπεζών είναι εξαιρετικά σημαντικό οι συναλλαγές να πραγματοποιηθούν με δομή κοντά στη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.
(kathimerini.gr)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου