Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τρίτη, Αυγούστου 06, 2013
Μέχρι πρότινος, τα υπεράκτια αιολικά της Γερμανίας προβάλλονταν από την κυβέρνηση ως η μεγάλη ελπίδα για το ενεργειακό μέλλον της χώρας, στα πλαίσια της προσπάθειας για απαγκίστρωση από τους πυρηνικούς σταθμούς. Πλέον όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, ιδίως αν κρίνουμε από το παράδειγμα του αιολικού πάρκου Ρίφγκατ.
Το συγκεκρι
μένο έργο έχει αναλάβει η EWE και αποτελείται από ανεμογεννήτριες ύψους 150 μέτρων, οι οποίες θα παράγουν πράσινη ενέργεια για 120.000 νοικοκυριά. Οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν πρόσφατα και στα εγκαίνια προσκλήθηκαν τόσο η καγκελάριος Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Αλτμάιερ και ο Επίτροπος Ενέργειας, Έτινγκερ.
Η Μέρκελ όμως προτιμά να μην παραστεί στα εγκαίνια, ενώ και οι άλλοι δύο υψηλοί προσκεκλημένοι δεν έχουν απαντήσει ακόμα θετικά στην εταιρεία, όπως αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Σπίγκελ. Ο λόγος είναι ότι το πάρκο Ρίφγκατ έχει προς το παρόν μια καθαρά διακοσμητική παρουσία, καθώς δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο ηλεκτρισμού. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να διοχετεύσει ενέργεια και κατ’ επέκταση δεν αποτελεί διαφήμιση για τον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών, αλλά δείγμα των προβλημάτων που παρατηρούνται. Υπεύθυνη για την έλλειψη της σύνδεσης θεωρείται η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτρισμού, Tennet, ενώ η καθυστέρηση στοιχίζει εκατομμύρια στην EWE.
Το παράδειγμα του Ρίφγκατ είναι αντιπροσωπευτικό του κλάδου συνολικά, καθώς μέχρι πρότινος οι εταιρείες προετοιμάζονταν για μεγάλες επενδύσεις, ενώ αρκετές από αυτές προχωρούν τώρα σε απολύσεις. Πέρα από τα 5-10 υπεράκτια αιολικά πάρκα που σχεδιάστηκαν σε πρώτη φάση, δεν υπάρχουν νέες επενδύσεις που θα δώσουν συνέχεια και θα αναπτύξουν την αγορά. «Η αγορά έχει καταρρεύσει», τονίζει με έμφαση ο διευθυντής της Windenergie Agentur.
Μέρος της αιτίας έχει να κάνει με τις λαϊκές αντιδράσεις που θέλουν τα αιολικά πάρκα να εγκαθίστανται σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές, αυξάνοντας έτσι το κόστος της εγκατάστασής τους. Επίσης, ευθύνη φέρει και η Tennet, η οποία επικαλείται την έλλειψη χρηματοδότησης για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις των ηλεκτρικών συνδέσεων με την ξηρά. Ο μεγαλύτερος λόγος όμως, είναι για πολλούς το αλλαγμένο ρυθμιστικό περιβάλλον, το οποίο αποθαρρύνει τις επενδύσεις. Τον Φεβρουάριο άλλωστε, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη μείωση των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ, προκειμένου να διατηρήσει σε υποφερτά επίπεδα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού των καταναλωτών. Δεδομένου του υψηλού κόστους των υπεράκτιων αιολικών, η κίνηση αυτή αποθάρρυνε αρκετές επιχειρήσεις και οδήγησε στη ματαίωση ορισμένων νέων σχεδίων.
Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο «λόμπι των νοτίων». Τα νότια κρατίδια της Γερμανίας δεν βλέπουν με καλό μάτι τα υπεράκτια αιολικά στα βόρεια της χώρας και πιέζουν την κυβέρνηση για να στηρίξει τις επενδύσεις και στα αιολικά της ξηράς.
Πλέον, με βάση τα παραπάνω, η προσοχή του κλάδου επικεντρώνεται στις προσεχείς εκλογές του Σεπτεμβρίου, οι οποίες ενδέχεται να φέρουν μια νέα κυβέρνηση στην εξουσία, περισσότερο φιλική προς τα υπεράκτια αιολικά.

http://www.energia.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου