Λίγες μόνο ημέρες μετά τους εναγκαλισμούς των κυβερνητικών στελεχών με
τον κ. Schaeuble για την συνδρομή και γερμανικών κεφαλαίων στο υπό
σύσταση Επενδυτικό Ταμείο ήρθαν τα... μαντάτα. Το πρώτο «χτύπημα» ήταν
το πλαφόν 350 εκατ. ευρώ στις εγγυήσεις που θα δίνει, ποσό που
ισοδυναμεί με την συνεισφορά του ελληνικού δημοσίου στα ίδια κεφάλαιά του.
Το δεύτερο χτύπημα είναι ότι θα αντιμετωπίζεται ως «ΔΕΚΟ». Όπως αναφέρεται στο κείμενο του αναθεωρημένου μνημονίου, θα ενταχθεί στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης «το συντομότερο δυνατό» και αφού προηγηθεί επίσημη απόφαση για το θέμα αυτό από την ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι η τρόικα είχε ενστάσεις στην δημιουργία του Ταμείου καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να φέρει δημοσιονομικά βάρη.
Η ένταξή του στους φορείς Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή στους φορείς που προσμετρούνται στο έλλειμμα σημαίνει μεταξύ άλλων ότι: τα «βάρη» που θα δημιουργούνται (π.χ. καταπτώσεις εγγυήσεων) θα μετρούν στο έλλειμμα αλλά και ότι θα πρέπει να τηρεί μία σειρά από πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανονισμούς και απαιτήσεις ανάλογες με αυτές των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ ή των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Πρόκειται για ένα Ταμείο το οποίο επί σειρά μηνών προετοίμαζε τις διαδικασίες το υπουργείο Ανάπτυξης και στόχος είναι να ενεργοποιηθεί στο τέλος του 2013 με την συνδρομή ξένων τραπεζών και άλλων κεφαλαίων.
Στόχος να καλυφθεί –ένα μέρος έστω– από το χρηματοδοτικό κενό, καθώς τα 4 δισ. ευρώ που μπορεί να δώσει ετησίως το ΕΣΠΑ δεν επαρκούν τη στιγμή που γίνεται λόγος για ετήσια «τρύπα» ιδιωτικής χρηματοδότησης 18- 20 δισ. ευρώ.
Σκοπός του Ταμείου είναι η χρηματοδότηση περιφερειακών έργων υποδομής και επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων, η συμβολή στην αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού κενού που αντιμετωπίζει η χώρα και η προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας. Το Ταμείο δεν θα είναι τράπεζα αλλά θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς τις τράπεζες.
Στο τελευταίο μνημόνιο, υπάρχουν και άλλες «αφίξεις» στην Γενική Κυβέρνηση και άρα στο έλλειμμα. Μεταξύ αυτών:
* Καταμετράται στο έλλειμμα το Πράσινο Ταμείο.
* Μπαίνουν στην καταμέτρηση του ελλείμματος σε ταμειακή Βάση το αποθεματικό απροβλέπτων, το τέλος εκταμιεύσεων δόσεων από τον EFSF.
* Δεν υπάρχει πλέον διευκρίνιση ότι τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων θα αποτιμώνται σε «ακαθάριστη βάση, αφαιρώντας συναφείς δαπάνες κεφαλαίου ή άλλες δαπάνες αναδιάρθρωσης καθώς και τα λειτουργικά έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των συμβούλων που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση». Πλέον απλά αναφέρεται ότι θα λογίζονται τα ακαθάριστα έσοδα που λαμβάνονται από το ΤΑΙΠΕΔ και θα κατατεθούν στον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Πηγή:www.capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου