Η ηλιακή ενέργεια καθίσταται ολοένα πιο ανταγωνιστική. Τι γίνεται όμως τις νυχτερινές ώρες; Νέοι φωτοβολταϊκοί συσσωρευτές αποθηκεύουν το πλεόνασμα ηλιακής ενέργειας.
Η διεθνής έκθεση του κλάδου της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας Intersolar 2013 στο Μόναχο της Βαυαρίας ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα τοποθετώντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους συλλέκτες ηλιακής ακτινοβολίας. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας που περισσεύει, και κατανάλωσής της κατά τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια.
Εκπρόσωποι του κλάδου προανήγγειλαν μία άνθηση του συγκεκριμένου τύπου συσσωρευτών τα επόμενα χρόνια, κάτι που θα ρίξει ακόμη περισσότερο τις τιμές του «ηλιακού ρεύματος».Το ινστιτούτο έρευνας αγοράς IHS προβλέπει για το έτος 2017 ετήσιο παγκόσμιο τζίρο της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ.
Ο Ματίας Φέτερ από το Ινστιτούτο Farunhofer παρακολουθεί στενά τη διακύμανση των τιμών στο συγκεκριμένο πεδίο. Όπως λέει, αυτή τη στιγμή η μπαταρία μολύβδου παραμένει η πιο οικονομική εκδοχή για την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ο Ματίας Φέτερ υπολογίζει ότι η κάθε κιλοβατώρα που αποθηκεύεται κοστίζει «με αυτήν την τεχνολογία τουλάχιστον 15 σεντ του ευρώ».
Ωστόσο ο ερευνητής είναι αισιόδοξος ότι οι τιμές θα μειωθούν αισθητά τα επόμενα χρόνια, θεωρώντας ρεαλιστική μία τιμή κοντά στα 10 σεντ / κιλοβατώρα μέχρι το 2020.
Με το διαρκώς μειούμενο κόστος αποθήκευσης της ηλιακής ενέργειας, η πλήρης κάλυψη των ενεργειακών αναγκών με ηλιακή ενέργεια γίνεται ολοένα πιο συμφέρουσα και ανταγωνιστική. Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη πιο συμφέρουσα σε περιοχές που δεν διαθέτουν δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς είναι ασύγκριτα φθηνότερη σε σχέση με την παραγωγή ρεύματος με γεννήτριες πετρελαίου.
Αισθητή διαφορά κόστους
Η εταιρία Gildemeister Energy Solution από το Μπίλεφελντ κατασκευάζει αυτάρκη φωτοβολταϊκά συστήματα με συσσωρευτές αποθήκευσης σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας απομακρυσμένων περιοχών. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρίας το μέσο κόστος παραγωγής ανά κιλοβατώρα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 σεντ. Το κόστος αυτό θα ανερχόταν σε 20 σεντ έως και 1 ευρώ αν αντί για φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούνταν γεννήτριες πετρελαίου.
Περίπου 2 εκ. άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό φως. Πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) έχουν βάλει στο μικροσκόπιό τους αυτούς τους ανθρώπους. Μία από αυτές είναι η εταιρία Fosera από τη νότια Γερμανία, η οποία πουλά ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα σε συνδυασμό με ένα μικρό συσσωρευτή αποθήκευσης ενέργειας και ένα άκρως αποτελεσματικό σύστημα φωτισμού τεχνολογίας LED.
Πάντως η αξιοσημείωτη άνθηση της αγοράς συσσωρευτών ενέργειας δεν παίρνει ώθηση μόνο από την εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας. Φθηνοί, ανθεκτικοί και ελαφριοί συσσωρευτές χρησιμοποιούνται στο μεταξύ για κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, και ηλεκτροκίνηση.
(Deutsche Welle, 24/6/2013)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου