Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Κυριακή, Ιουνίου 30, 2013
Βόμβα ρίχνει στις συντάξεις το μανιφέστο με τις νέες απαιτήσεις που προβάλλει η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση ως προς τα μέτρα που είναι σε εκκρεμότητα και απορρέουν από τη μέχρι τώρα πορεία του Μνημονίου.

Στο ντοκουμέντο με τις απαιτήσεις των δανειστών που εξασφάλισε και παρουσιάζει σήμερα ο Τύπος της Κυριακής, αποκαλύπτεται ότι η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο μέτρο (prior action) την επιβολή εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες, για να καλυφθεί η τρύπα των 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ. Για πρώτη φορά στις μέχρι τώρα συζητήσεις αποκαλύπτεται ότι ζητά να προσδιοριστούν και άλλα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις καθυστερήσεις και τις αποκλίσεις που καταγράφονται στη συλλογή, αλλά και στις απώλειες εσόδων από φόρους, από ασφαλιστικές εισφορές καθώς και από άλλες δράσεις που δεν έχουν προχωρήσει ή δεν έχουν αποδώσει το αναμενόμενο αποτέλεσμα, όπως η αποτροπή δαπάνης λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας, αλλά και η αποτυχία της είσπραξης 770 εκατ. ευρώ από την αύξηση του πλαφόν αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται εισφορές από τα 2.400 ευρώ στα 5.450 ευρώ.

Αυτή η παράγραφος είναι που βάζει «φωτιά» στις συζητήσεις με τους δανειστές, καθώς στην ουσία «στρώνει το χαλί» για νέα μέτρα! Και ήδη, όπως πληροφορείται ο «ΤτΚ», ανασύρεται από το συρτάρι η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ από το 2014.

Και αυτό γιατί οι αποκλίσεις που επικαλούνται οι δανειστές ξεπερνούν τα 450 εκατ. ευρώ, πέραν των 600 εκατ. ευρώ που είναι η τρύπα του ΟΑΕΕ.


Στο αγγλικό κείμενο με τα προαπαιτούμενα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής (το νέο MFP) η τρόικα δεν ζητά μόνο την εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά η αποκάλυψη είναι ότι θέτει εξ αρχής θέμα πρόσθετων μέτρων για να καλυφθούν οι αποκλίσεις από φόρους και εισφορές.
Το αγγλικό κείμενο αναφέρει επί λέξει τα εξής: «…specify other measures to compensate for delays in tax and SSC scheme implementation, wage grid reform delays, and other sources of gaps that have emerged…». Στη μετάφρασή του η αναφορά αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να προσδιορίσει τα μέτρα που θα αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα που είχαν υπολογιστεί από την αύξηση του ορίου αποδοχών επί των οποίων επιβάλλονται οι ασφαλιστικές κρατήσεις. Το όριο αυτό που είναι οι 5.450 ευρώ αφορά τους παλαιούς -μέχρι το 1992- ασφαλισμένους μισθωτούς στο ΙΚΑ και σε ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ και οι οποίοι μέχρι τις 31/12/2012 είχαν ασφαλιστικές κρατήσεις μόνο για το τμήμα του μισθού μέχρι τις 2.400 ευρώ. Με το νόμο 4093/12 αποφασίστηκε να εξισωθούν με τους νέους -μετά το 1993- ασφαλισμένους οι οποίοι πληρώνουν ασφαλιστικές κρατήσεις μέχρι τις 5.450 ευρώ, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τις 2.400 ευρώ που ίσχυαν για τους παλαιότερους ασφαλισμένους.

Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας προσδοκούσε να εισπράξει εντός του 2013 περίπου 770 εκατ. ευρώ (σ.σ.: 607 εκατ. καθαρά μετά τους φόρους). Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του, όμως, η μηνιαία είσπραξη για το ΙΚΑ κινείται οριακά στα 40 εκατ. ευρώ. Που σημαίνει ότι ο στόχος των 770 εκατ. ευρώ έχει χαθεί και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες συζητούν για μια απόδοση της τάξης των 400-450 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση!

Πέραν αυτών, σχεδόν μηδενική είναι η απόδοση του μέτρου της αύξησης των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη. Από το μέτρο αυτό εκτιμήθηκε στο νόμο 4093/12 ότι θα προέκυπταν έσοδα, ή, πιο σωστά, ότι θα υπήρχε αποτροπή δαπάνης της τάξης των 595 εκατ. ευρώ φέτος και άλλα τόσα για το 2014, ακριβώς επειδή η αύξηση στα όρια ηλικίας θα δυσκόλευε και θα απέτρεπε τη συνταξιοδότηση σε δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους.
Ομως παρότι από την 1/1/2013 τα όρια ηλικίας αυξήθηκαν από το 65ο έτος στο 67ο έτος (για πλήρη σύνταξη) και από τα 60 στα 62 (μειωμένη), η απόδοση του μέτρου δεν φαίνεται στα οικονομικά των ταμείων! Απόδειξη ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη του ΙΚΑ δεν έχει μειωθεί, αντίθετα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 εμφανίζει αύξηση κατά 8,25% σε σχέση με πέρυσι όπως προκύπτει από επίσημη απάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κ. Μαρκόπουλου (σ.σ.: η οποία, σημειωτέον, προκλήθηκε από ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» στα μέσα Απριλίου για το δάνειο των 390 εκατ. ευρώ που πήρε το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις). Κληθείς τότε ο υπουργός Εργασίας να σχολιάσει το δανεισμό του ΙΚΑ είχε πει ότι είναι μια συνηθισμένη διαδικασία και ότι δεν υπάρχει θέμα με την καταβολή των συντάξεων. Στο έγγραφο που έστειλε στη Βουλή, όμως, στις 12 Ιουνίου, «μιλά» για δανεισμό που από τα 220 εκατ. ευρώ είχε φτάσει -για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2013- στα 390 εκατ. ευρώ και για συνολικό «καθυστέρημα» από απλήρωτες εισφορές και χρέη που φτάνουν στα 7,9 δισ. ευρώ.


Οι αποκλίσεις στους παραπάνω τομείς είναι πλέον καταγεγραμμένες στα επίσημα στοιχεία του α’ εξαμήνου που θα δώσει το υπουργείο Εργασίας στην τρόικα για να διαπραγματευθεί στο σκέλος των συντάξεων το αν θα επιβληθούν ή όχι νέες περικοπές και κυρίως αν θα επιλέξει πέραν της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που θεωρεί ως προαπαιτούμενο η τρόικα, περιμένοντας μάλιστα την εγκύκλιο εντός του Ιουλίου, να προχωρήσει και σε περικοπές συντάξεων στον ΟΑΕΕ.

Εχει, δηλαδή, να καλύψει από τη μια την τρύπα των 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και από την άλλη να βρει και να προτείνει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει:
* Την απώλεια εσόδων από την εφαρμογή του πλαφόν στις ασφαλιστικές κρατήσεις, που υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.
* Την απώλεια εσόδων από τρέχουσες εισφορές στα Ταμεία που είναι της τάξης των 200-250 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2013 και
* τη μείωση των εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών που υπολογίζεται πλέον ότι θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ωστόσο, εκτιμούν ότι πέραν των 600 εκατ. ευρώ που αφορούν τον ΟΑΕΕ, το κενό που θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες παρεμβάσεις δεν θα υπερβαίνει τα 400-450 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «ΤτΚ» από κυβερνητικούς κύκλους, στην περίπτωση που η τρόικα επιμείνει (που θα επιμείνει, όπως λένε), τότε είναι έτοιμη να βγει από το συρτάρι η τροπολογία που είχε αποσύρει πριν από το Πάσχα από τη Βουλή το υπουργείο Εργασίας και προέβλεπε αλλαγή στον υπολογισμό των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ με μειώσεις της τάξης του 20%-25%. Επειδή όμως σε αυτή την περίπτωση το μέτρο θα αφορά τους νέους -από εδώ και πέρα συνταξιούχους- και ως εκ τούτου δεν θα καλυφθεί η τρύπα των 600 εκατ. ευρώ, το «σενάριο» που εξετάζεται είναι να μπει και η εισφορά επί του τζίρου, αλλά με πολύ μικρό ποσοστό και, πάντως, όχι στο 0,2% όπως συζητείται, αλλά ίσως στο 0,1%, ώστε ένα μέρος των 600 εκατ. ευρώ να συγκεντρωθεί από μείωση των νέων συντάξεων του ΟΑΕΕ και ένα άλλο από την εισφορά.




Στο «στόχαστρο» επικουρικές και κατώτατος μισθός

 Δεν είναι όμως μόνο η τρύπα των 600 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και τα κρυφά μέτρα άνω των 400 εκατ. ευρώ που θέτουν οι δανειστές, αλλά στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου ζητούν ακόμη:
  1. Να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών ως τον Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο προσχέδιο τον προσεχή Σεπτέμβριο! Στην πράξη η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων αντί του 2015 θα έρθει από το 2014.
  2. Σχέδιο μέχρι τον Σεπτέμβριο για αναθεώρηση του συστήματος των ασφαλιστικών εισφορών και με πρόβλεψη για μείωσή τους (κατά 3,9% ως το 2016) με «ανάλογη προσαρμογή των παροχών». Η πρώτη δόση της μείωσης των εισφορών θα είναι τον Νοέμβριο κατά 1 ποσοστιαία μονάδα. Αυτή η μείωση, όμως, θα γίνει με ανάλογη προσαρμογή των παροχών, όπως αναφέρουν στο κείμενό τους οι δανειστές, δηλαδή λένε στο υπουργείο Εργασίας ότι η απώλεια εσόδων από τη μείωση των εισφορών θα πρέπει να συνδυαστεί και με μείωση των παροχών!
  3. Να εκδοθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου η πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που θα προβλέπει το μηχανισμό για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Ο μισθός -σύμφωνα με το σχέδιο που έχει συμφωνήσει το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα- θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση. Η φιτιλιά, όμως, που ανάβει η τρόικα είναι ότι θέτει στο νέο της κείμενο όχι απλά θέμα επανεξέτασης του μηχανισμού στο πρώτο τρίμηνο του 2014, αλλά ζητά συνολική επανεξέταση του μισθού των 586 ευρώ και των κλιμακίων του (wage rates όπως αναφέρει χαρακτηριστικά), προχωρώντας έτσι ένα βήμα πιο πέρα και από την κατάργηση των τριετιών που σχεδόν θεωρούν δεδομένη.


ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ: Mόνο 1.200 από τους 290.000 οφειλέτες μπήκαν στη ρύθμιση

 Σε όλα τα παραπάνω, όμως, έρχεται να προστεθεί και η ψυχρολουσία που πήρε το ΙΚΑ όταν διαπίστωσε ότι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες γύρισαν την πλάτη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, με 48 δόσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από τους 290.000 οφειλέτες του Ιδρύματος (εξαιρουμένων των περίπου 50.000 που είναι σε καθεστώς παλαιότερων ρυθμίσεων), ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν αίτηση μέχρι και την Παρασκευή 28/6, για τη νέα ρύθμιση των 48 δόσεων, μόλις 1.200 οφειλέτες! «Η ρύθμιση των 48 δόσεων έχει ήδη αποτύχει και πρέπει επειγόντως να αλλάξει ή να τροποποιηθεί με νέο νόμο», τόνισαν στον «ΤτΚ» κύκλοι της Διοίκησης του ΙΚΑ, σημειώνοντας ότι αν δεν βελτιωθούν οι όροι της ρύθμισης, τότε αναγκαστικά έρχονται λουκέτα και κατασχέσεις στην αγορά! Υπάρχει απροθυμία ένταξης, σημείωσαν οι ίδιοι κύκλοι, και αυτό δεν φαίνεται μόνο από τις 1.200 αιτήσεις που υποβλήθηκαν πανελλαδικά, αλλά και από το γεγονός ότι ακόμη και οι εργοδότες που οφείλουν μικροποσά για τα δεδομένα του ΙΚΑ της τάξης των 20.000 και 30.000 ευρώ «έρχονται και φεύγουν».


Προβληματισμός υπάρχει και στο υπουργείο Εργασίας, καθώς αν δεν προχωρήσει η ρύθμιση το άμεσο αποτέλεσμα θα είναι το ΙΚΑ να δανειστεί επιπλέον ποσά για να πληρώσει τις συντάξεις του Αυγούστου, ενώ το επόμενο βήμα προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο Προϋπολογισμός και μπει σε κίνδυνο ο κυβερνητικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι η μείωση των συντάξεων, που ήδη συζητείται ως ένα από τα ενδεχόμενα των επόμενων μηνών και κυρίως εν όψει της σκληρής αξιολόγησης του Οκτωβρίου από την τρόικα.

Από τη νέα ρύθμιση χρεών ο στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι για έσοδα της τάξης των 255 εκατ. ευρώ, και μαζί με τις προηγούμενες ρυθμίσεις που τρέχουν ήδη, ο στόχος ανεβαίνει στο 1,1 δισ. ευρώ για το 2013. Η τρόικα από την πλευρά της φέρεται να αναθεώρησε τις αρχικές της προβλέψεις εκτιμώντας ότι τα έσοδα μπορεί να φτάσουν στα 700 εκατ. ευρώ (αντί για 450 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμήσει αρχικά). Αυτή η αναθεώρηση, όμως, δεν έλαβε υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και την αποτυχία της ρύθμισης! Και είναι βέβαιο πλέον ότι μετά και την άρνηση της αγοράς να μπει στη νέα ρύθμιση λόγω των αυστηρών κριτηρίων και της δήλωσης - υποθήκης περιουσιακών στοιχείων για χρέη άνω των 75.000 ευρώ και των 300.000 ευρώ, αντίστοιχα, η πρόβλεψη θα αλλάξει επί το δυσμενέστερον.




ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
kkatikos@e-typos.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου