Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 11, 2013

 

 
Ανισορροπία παρατηρείται στην ανάπτυξη των ΑΠΕ, καθώς με βάση τα προβλεπόμενα στην υπουργική απόφαση του 2010, προβλέπεται για το 2014 να έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας 4.000 MW αιολικών και 1500 MW φωτοβολταϊκών,ενώ στην πράξη τα φωτοβολταϊκά αναπτύχθηκαν πολύ πιο γρήγορα πέρυσι και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος και το2014.
Στο δελτίο που δημοσίευσε ο ΛΑΓΗΕ πριν λίγες ημέρες σχετικά με την κατάσταση στην αγορά των ΑΠΕ,σημειώνεται ότι «η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των Φ/Β στο σύνολο της επικράτειας,στο τέλος του 2012, περιλαμβανομένων και των Φ/Β στις στέγες, ξεπερνά την προβλεπόμενη από την Υ.Α. ισχύ για το τέλος του 2014. Αποτέλεσμα της απόκλισης αυτής είναι το σημαντικά αυξημένο μεσοσταθμικό κόστος ενέργειας από ΑΠΕ.Ταυτόχρονα, παρατηρείται μεγάλη απόκλιση αναφορικά με τους τιθέμενους για τις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ στόχους».
Βλέπουμε λοιπόν ότι τα στοιχεία μαρτυρούν την ύπαρξη μιας ανισορροπίας, ενώ παράγοντες της αγοράς των ΑΠΕ θεωρούν πως η χώρα μας πολύ δύσκολα θα επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει για το 2020.
Βασικός λόγος για την κατάσταση είναι η οικονομική κρίση, η έλλειψη χρηματοδότησης και το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, το οποίο οδήγησε την κυβέρνηση πέρυσι στο να λάβει αποφάσεις που θα οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα σε συρρίκνωση των νέων εγκαταστάσεων, ιδίως στα φωτοβολταϊκά,όπου η αδειοδοτική διαδικασία διακόπηκε εντελώς. Και στα αιολικά και τις άλλες ΑΠΕ όμως, η κατάσταση δεν είναι θετική,καθώς η έκτακτη εισφορά και τα υπόλοιπα μέτρα εμποδίζουν τις επενδύσεις.
Επίσης, αιτία για την σημερινή κατάσταση αποτελεί και η κατάρρευση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών τους τελευταίους μήνες, καθώς το ΥΠΕΚΑ στηριζόταν σε αυτά για τον ισοσκελισμό του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ.
Από τη στιγμή λοιπόνπου ο ΛΑΓΗΕ προβλέπει διόγκωση του ελλείμματος στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ φέτος και το 2014, αναμενόμενο είναι η κυβέρνηση να λάβει και νέα μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των νέων εγκαταστάσεων. Πρόκειται δηλαδή για ένα φαύλο κύκλο που καταλήγει να βλάπτει όχι μόνο τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του κλάδου των ΑΠΕ, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού συστήματος της χώρας μας εν γένει.
Αυτό που απομένει να δούμε είναι η μορφή που θα λάβουν τα νέα μέτρα του ΥΠΕΚΑ, ενώ ήδη υπάρχουν συζητήσεις για νέα μείωση της ταρίφας των φωτοβολταϊκών, δίχως όμως να είναι γνωστό αν αυτή θα λάβει και αναδρομικό χαρακτήρα. Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ πιθανολογείται ότι θα επιβάλει την καταβολή εγγυήσεων για την δέσμευση ηλεκτρικού χώρου, ώστε να αντλήσει πρόσθετα έσοδα. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν σύντομα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου