Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τετάρτη, Οκτωβρίου 03, 2012

 




Στο συνολικό πακέτο των αλλαγών της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού εντάσσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τα τιμολόγια της ΔΕΗ, με ότι αυτό σημαίνει για τις αυξήσεις που θα επιβληθούν από το 2013.
Σαφή εικόνα των επιπέδων στα οποία αυτές θα κυμανθούν θα έχει το υπουργείο στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά σε κάθε περίπτωσή η επιδίωξη είναι τα τιμολόγια να αποτελέσουν μέρος ενός συνολικού πακέτου.
Το ένα σκέλος του πακέτου αυτού θα αφορά στα τιμολόγια και την άρση των στρεβλώσεων στην αρχή ότι κάθε καταναλωτής τιμολογείται ανάλογα με το κόστος που προκαλεί. Το δεύτερο σκέλος θα αφορά στην κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους όπως ισχύει σήμερα και στον επανασχεδιασμό του μηχανισμού διασφάλισης ισχύος. Και τα δύο περιλαμβάνονται στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για την αναδιοργάνωση της αγοράς.
Πηγές του ΥΠΕΚΑ εξηγούν ότι στόχος του δεύτερου αυτού σκέλους είναι η ελάφρυνση της τιμής στη αγορά χονδρικής (ΟΤΣ), κίνηση που με τη σειρά της θα επηρεάσει και τις αυξήσεις στη λιανική. Διότι όσο μικρότερη είναι η ψαλίδα μεταξύ των δύο αυτών τιμών, τόσο μικρότερες θα είναι και οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές όταν από το 2013 θα αρχίσει σταδιακά να εφαρμόζεται η σύνδεση του κόστους της χονδρικής με τα τιμολόγια λιανικής (υποχρέωση και από το Μνημόνιο).
Πόσο μάλλον όταν ότι από του χρόνου, το επιπλέον βάρος σε επίπεδο χονδρικής, θα προέλθει από τους ρύπους. Το σκεπτικό επομένως είναι ότι όσο λιγότερα βάρη έχει η τιμή στη χονδρική, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιβαρύνσεις στη λιανική. Εν ολίγοις, το ΥΠΕΚΑ ευελπιστεί ότι μπορούν να γίνουν τέτοιες αλλαγές στο μοντέλο της χονδρεμπορικής αγοράς, ώστε να μη χρειαστεί να γίνουν μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής από το νέο χρόνο. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο ; Άγνωστο.
«Αν γίνουν συντονισμένα όλες αυτές οι ενέργειες μπορούμε να έχουμε μια ισορροπία στα τιμολόγια, με λελογισμένες αυξήσεις. Στα μέσα Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι θα γίνει», λένε πηγές του ΥΠΕΚΑ.
Εν αναμονή των προτάσεων της ΡΑΕ…
Το μοντέλο πάνω στο οποίο θα δουλέψει το υπουργείο θα είναι το τελικό κείμενο των προτάσεων της ΡΑΕ για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Η προθεσμία μέχρι την οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους, έληξε τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου (έχουν σταλεί προτάσεις από ΔΕΗ, ΕΣΑΗ, κ.ά.), με την Αρχή να έχει δεσμευτεί ότι αφού επεξεργαστεί τα σχόλια που συγκέντρωσε, θα τα παρουσιάσει ολοκληρωμένα σε ημερίδα που θα διοργανώσει περί τα μέσα Οκτωβρίου.
Στην ημερίδα αυτή θα δοθεί η ευκαιρία τόσο στην ίδια τη ΡΑΕ, όσο και στους συμμετέχοντες στην αγορά, να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους, αλλά και να ανταλλάξουν επιχειρήματα και απόψεις πάνω στις προωθούμενες αλλαγές.
Εν συνεχεία η ΡΑΕ, θα προχωρήσει, περί τα τέλη Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου, σε εξειδίκευση και τελική διατύπωση των αναλυτικών της προτάσεών της προς το ΥΠΕΚΑ και την αγορά, οι οποίες και θα τεθούν σε μία τελική δημόσια διαβούλευση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου