Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2012
 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν πηγές της βιομηχανίας, σε σχέση με το καυτό θέμα της νέας φάσης του συστήματος εμπορίας ρύπων. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να ετοιμάζεται από την πλευρά της βιομηχανίας συγκροτημένη πρόταση, ώστε η εφαρμογή του νέου συστήματος να μην οδηγήσει σε εκτροχιασμό του κόστους για την χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού.
Ποιο είναι λοιπόν το σημείο στο οποίο εστιάζουν οι βιομηχανίες; Εφόσον οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται από την 1η Ιανουαρίου να ενσωματώσουν στα κόστη τους τα αυξημένα κόστη αγοράς ρύπων, τότε θα πρέπει – λένε πηγές της βιομηχανίας – να βρεθεί μια φόρμουλα συγκράτησης τους συνολικού κόστους του συστήματος με στόχο να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν με την επιβολή του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο. Θυμίζουμε ότι με την επιβολή του ΕΦΚ, οι παραγωγοί ενσωμάτωναν το επιπλέον κόστος στις προσφορές τους στον ΗΕΠ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα με τις αυξημένες τιμές να πληρώνονται όχι μόνο οι παραγωγοί με φυσικό αέριο, αλλά επιπρόσθετα και οι εισαγωγείς, οι οποίοι μέχρι να αλλάξει το σύστημα απόλαυσαν premium ΕΦΚ στις αγοραπωλησίες που έκαναν με το ελληνικό pool. Το ίδιο έργο βεβαίως μπορεί να επαναληφθεί και με τους ρύπους. Για παράδειγμα εάν οι ηλεκτροπαραγωγοί θα χρειάζονται κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για αγορές δικαιωμάτων, τα χρήματα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στο κόστος παραγωγής και άρα να περιληφθούν στις προσφορές στον ΗΕΠ. Αυτό όμως θα «φουσκώσει την ΟΤΣ και θα δώσει … «bonus ρύπων» στις εισαγωγές ρεύματος, που θα πληρωθούν «χρυσές» με το κόστος να μετακυλύεται φυσικά στην κατανάλωση.
Κατά συνέπεια πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα, που θα επιτρέπει να πληρώνονται οι μονάδες και όχι οι εισαγωγές για τα επιπλέον κόστη των ρύπων.
Η πρόταση της βιομηχανίας, σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι αντίστοιχη με το σύστημα που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή με τον ΕΦΚ, δηλαδή το ποσό να ανακτάται εκτός αγοράς, ώστε να μην επηρεάζονται οι τιμές.
Set aside
Εν τω μεταξύ, η απόφαση που επρόκειτο να ληφθεί στις αρχές της εβδομάδας για το περίφημο set aside, δηλαδή την υποχρεωτική διακράτηση από τις κυβερνήσεις ποσοστού των δικαιωμάτων που τους έχουν παραχωρηθεί, αναβλήθηκε. Ως γνωστόν η συγκεκριμένη πρόταση έχει κατατεθεί από την Κομισιόν καθώς οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους για να ενισχύσουν το εμπόριο ρύπων και να τονώσουν, έστω και τεχνητά, τις τιμές των δικαιωμάτων που βρίσκονται αρκετά κάτω από τα 10 ευρώ ο τόνος, και είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή δημοπρασία στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε στην τιμή των 7,46 ευρώ.
Παρά την αναβολή, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η πρόταση της Κομισιόν για την υποχρεωτική διακράτηση για ένα χρονικό διάστημα ποσοστού των δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν στις κυβερνήσεις, θα γίνει τελικώς δεκτή. Οπότε πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στις λεπτομέρειες των αποφάσεων, δηλαδή τι ποσοστό δικαιωμάτων θα διακρατηθεί κλπ. Οι λεπτομέρειες αυτές θα καθορίσουν εν πολλοίς και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει από την «τεχνητή» αύξηση των τιμών στο χρηματιστήριο των δικαιωμάτων εκπομπής CO2.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου