Να «παγώσει» τις όποιες αυξήσεις τιμολογίων ετοιμάζει για τους πελάτες της στην υψηλή τάση, ζητά από τη ΔΕΗ η ΡΑΕ, καλώντας την να της αποστείλει αναλυτικά κοστολογικά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα των συγκεκριμένων ανατιμήσεων.
Στον απόηχο των αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει στη βιομηχανία για τις αυξήσεις που ετοιμάζεται να της επιβάλει από την 1η Μαρτίου η ΔΕΗ - σύμφωνα με την τελευταία θα είναι μονοψήφιες, σύμφωνα ωστόσο με την αγορά θα φτάσουν και το 15% - και σε συνέχεια της απόφασης που έλαβε την περασμένη Τετάρτη η ολομέλεια της ΡΑΕ, η τελευταία απέστειλε σύμφωνα με τις πληροφορίες επιστολή στον πρόεδρο της επιχείρησης Α. Ζερβό, καλώντας τον να μην προχωρήσει μονομερώς στις όποιες ανατιμήσεις, εφόσον μέχρι και αύριο, δεν έχει επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση με τους πελάτες της.
Είχε προηγηθεί σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κοινοποίηση, αλλά με σημαντική καθυστέρηση, στη ΡΑΕ του συνόλου των επιστολών που είχε ήδη αποστείλει από τις 8 Φεβρουαρίου η ΔΕΗ προς τις βιομηχανίες –πελάτες της, προτείνοντάς τους έξι διαφορετικά τιμολόγια (τρία με ρήτρα ΟΤΣ και τρία με σταθερές τιμές για το 2012), και καλώντας τις παράλληλα να επιλέξουν ένα από τα έξι, το αργότερο μέχρι αύριο, 29 Φεβρουαρίου. Στις ίδιες επιστολές, η ΔΕΗ ενημέρωνε τις βιομηχανίες- πελάτες της πως αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα εφαρμόσει μονομερώς από την 1η Μαρτίου, το τιμολόγιο Α3-2012, προκειμένου να αποφύγει τις επιβαρύνσεις που συνεπάγονται οι όποιες καθυστερήσεις, αφού τους επισήμαινε ότι μέχρι σήμερα έχει ήδη ικανοποιήσει μεγάλο μέρος των τιμολογιακών τους απαιτήσεων.
Επιπλέον στοιχεία ζητά η ΡΑΕ
Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, η ΡΑΕ δε φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα της ΔΕΗ, και της ζητά πρόσθετα αναλυτικά στοιχεία προκειμένου να σχηματίσει άποψη για τις αυξήσεις που ετοιμάζεται να επιβάλλει. Τέτοια για παράδειγμα, είναι η επίπτωση που θα έχει για κάθε βιομηχανικό πελάτη η εφαρμογή καθενός από τα έξι τιμολόγια. Επιπλέον για να συγκρίνει τις επιπτώσεις των τιμολογίων ως προς το ανταγωνιστικό σκέλος, ζητά από τη ΔΕΗ ιστορικά στοιχεία εσόδου για κάθε έναν από τους βιομηχανικούς πελάτες της, για το 2009, το 2010 και το 2011, με ανάλυση των χρεώσεων ισχύος και ενέργειας. Ζητά επίσης να μάθει με βάση ποια στοιχεία κόστους αγοράς της ενέργειας από τη χονδρική, η επιχείρηση υπολόγισε τα προτεινόμενα τιμολόγια, πως προκύπτουν οι χρεώσεις ανά ζώνη με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε βιομηχανίας, ποιο είναι το ποσοστό συμμετοχής της στη συνολική ζήτηση της ΔΕΗ ανά ώρα, κλπ.
Τα μοντέλα Γερμανίας, Γαλλίας και Αυστρίας…
Για να κατανοήσει πάντως κανείς που ακριβώς βρίσκεται η αιτία της κόντρας ΔΕΗ- βιομηχανιών, η απάντηση είναι στην αύξηση του νυχτερινού τιμολογίου. Οι τελευταίες ζητούν να μην αυξηθεί το νυχτερινό τιμολόγιο, όπως έχει προτείνει η ΔΕΗ, αφού η ενεργοβόρος βιομηχανία δεν δουλεύει τις ώρες αιχμής, αλλά το βράδυ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ζητήσει αύξηση 20%-25% στο νυχτερινό τιμολόγιο, που σημαίνει ότι από τα 33,56 ευρώ/ MWh (το παλαιό Α150) θα φτάσει στα 42 ευρώ/ MWh. Εκτιμάται επομένως, πως αν η ΔΕΗ δεχθεί να μειώσει το νυχτερινό τιμολόγιο, η διαφωνία με τις βιομηχανίες θα λήξει.
Από εκεί και πέρα, οι πελάτες υψηλής τάσης ζητούν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα ένα σύστημα για το Τέλος ΑΠΕ και τις ΥΚΩ παρόμοιο με αυτό που εφαρμόζεται στη Γερμανία, στη Γαλλία ή την Αυστρία, μια μεθοδολογία που να ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση στη βιομηχανία εντάσεως ενέργειας.
- Τι συμβαίνει στη Γερμανία ; Μια επιχείρηση με κατανάλωση πάνω από 100 GWh πληρώνει ως Τέλος ΑΠΕ μόνο 0,5 ευρώ/ MWh, έναντι 2,96 ευρώ/ MWh στην Ελλάδα.
- Στη δε, Γαλλία, υπάρχει ένα ενιαίο τέλος για ΑΠΕ και για ΥΚΩ, με πλαφόν τα 550.000 ευρώ το χρόνο. Αντίθετα στην Ελλάδα, ισχύει πλαφόν 800.000 ευρώ για το τέλος ΑΠΕ και πλαφόν επίσης 800.000 ευρώ για τις ΥΚΩ. Το σύνολο είναι 1,6 εκ. ευρώ, δηλαδή 190% πάνω απ’ ότι στη Γαλλία! Επιπλέον, στη Γαλλία, όταν μια βιομηχανία είναι σε ζημιογόνο χρήση- όπως τα 2/3 των επιχειρήσεων στην Ελλάδα- απαλλάσσεται της καταβολής τέλους ΑΠΕ και ΥΚΩ, μέτρο που επίσης δεν ισχύει στη χώρα μας.
- Όσον αφορά τέλος στην Αυστρία, δεν υπάρχει πλαφόν, αλλά το τέλος ΑΠΕ για τη βιομηχανία είναι ένα σταθερό ποσό επί της χρέωσης για τη χρήση του δικτύου. Το κυριότερο όμως πλεονέκτημα στην Αυστρία, είναι ότι η βιομηχανία είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο μεταφοράς των 150 κιλοβόλτ, και όχι σε αυτό των 400 κιλοβόλτ, άρα πληρώνει μικρότερη δαπάνη για το δίκτυο.
«Το αίτημα που έχει διατυπώσει η βιομηχανία προς τη ΡΑΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, είναι να επιλεγεί ένα από τα τρία παραπάνω μοντέλα, και να μειωθούν οι χρεώσεις για Τέλος ΑΠΕ και για ΥΚΩ. Είναι παράλογο μια χώρα με ισχυρή βιομηχανία σαν τη Γαλλία να προστατεύει τις επιχειρήσεις της, και μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τα 2/3 παρουσιάζουν ζημιές, να τους ζητά να πληρώσουν παραπάνω», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της ΕΒΙΚΕΝ. Τι στοιχίζει συνολικά το Τέλος ΑΠΕ ετησίως στη βιομηχανία ; «Ένα ποσό 14 εκ. ευρώ, μέρος του οποίου θα μπορούσε να εισπράξει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ από το τέλος ΕΡΤ όπως άλλωστε είχε πει ότι θα κάνει», απαντά ο συνομιλητής μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου