Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 22, 2011



Σε … «κίνημα» εξελίσσονται οι αποχωρήσεις εταιρειών από την αγορά προμήθειας. Έστω και εάν πρόκειται για αποχωρήσεις τυπικές, δηλαδή στα χαρτιά, δείχνουν ωστόσο τη δυναμική αλλά και τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς, που προδιαγράφονται δύσκολες. Σύμφωνα με τις γνωστοποιήσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, συνολικά επτά εταιρείες έχουν αποποιηθεί των αδειών προμήθειας που είχαν και επιλέγουν να παραμείνουν μόνο στο εμπόριο.
Πρόκειται για τις EGL (Ελβετία), Danske Commodities (Δανία), CEZ (Τσεχία), Alpiq (Ελβετία), Ehol Hellas, EFT (Σερβία, Ελλάδα), A2A trading (Ιταλία), οι οποίες σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει από τη ΡΑΕ έχουν δηλώσει στο ρυθμιστή ότι δεν επιθυμούν να διατηρήσουν την άδεια προμήθειας που κατείχαν και αιτούνται την αλλαγή της άδειας τους σε άδεια εμπορίας.
Ο νόμος
Όλα ξεκινούν από τον περίφημο ενεργειακό νόμο του καλοκαιριού, ο οποίος προβλέπει το διαχωρισμό της άδειας προμήθειας από την άδεια εμπορίας που μέχρι σήμερα είναι ενιαίες. Καθώς λοιπόν οι συγκεκριμένες εταιρείες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα του διασυνοριακού εμπορίου, εάν ήθελαν μαζί με το εμπόριο να διατηρήσουν τη δυνατότητα να προμηθεύσουν πελάτες στη λιανική, θα έπρεπε να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις που συνεπάγεται ο νέος νόμος για τους προμηθευτές (γνωστοποιήσεις πελατών, τακτική αλληλογραφία με ΔΕΣΜΗΕ και ΡΑΕ, υψηλότερες εγγυητικές κλπ).
Στην πραγματικότητα, η λίγο περισσότερη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η άδεια προμήθειας σε σχέση με την άδεια εμπορίας, είναι το πρόσχημα. Η αιτία πίσω από το «κίνημα αποχωρήσεων» είναι το γεγονός ότι οι συνθήκες στην αγορά λιανικής είναι εξαιρετικά δύσκολες έως απρόβλεπτες και πιθανή επένδυση στην αγορά εμπεριέχει τεράστιους επιχειρηματικούς κινδύνους, τόσο εξαιτίας των στρεβλώσεων (δομή αγοράς, ανυπαρξία εργαλείων για φυσικό hegding, κλπ) όσο και εξαιτίας των συνθηκών (αύξηση επισφαλειών λόγω κρίσης κλπ). Για παράδειγμα εταιρείες όπως η EGL είχαν προχωρήσει στην κατάρτιση μοντέλων και είχαν προσομοιώσει συγκεκριμένα τιμολόγια στην ελληνική αγορά προμήθειας. Σε όλες τις εφαρμογές και σε όλα τα τιμολόγια που «δοκίμασε» η εταιρεία είτε η προμήθεια ήταν ζημιογόνος ή συνεπάγετο τεράστιο ρίσκο. Όπως πληροφορείται το EnergyPress, το ίδιο έκαναν και άλλες εταιρείες με εμπειρία στο χώρο της εμπορίας όπως η EFT, ενώ δεν είναι τυχαία και τα «προσεκτικά» βήματα που κάνουν στο χώρο οι καθετοποιημένες εταιρείες.
Υπό το ίδιο πρίσμα θα πρέπει προφανώς να αξιολογηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση που αναζήτησαν οι δύο μεγάλες εταιρείες του κλάδου, η Energia και η Hellas Power, περνώντας υπό τον έλεγχο του Ρωσοαραβικού fund.
Παρακολουθούν
Πάντως, κάποιες από τις εταιρείες που στην παρούσα φάση δείχνουν απροθυμία να δραστηριοποιηθούν στο κομμάτι της προμήθειας δεν αποκλείουν, αυτό να γίνει στο μέλλον εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η Protergia που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για δραστηριοποίηση στη λιανική εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες αλλαγές. Αλλά και οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι παίκτες που διατηρούν μια ... "συντηρητική" παρουσία στην αγορά, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο κομμάτι της προμήθειας με ... το "δάκτυλο στη σκανδάλη" ώστε να κάνουν τις κινήσεις τους, όποτε κρίνουν ότι "η αγορά το επιτρέπει"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου