Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Κυριακή, Δεκεμβρίου 18, 2011

Ένα νέο τοπίο αναμένεται να δημιουργήσουν οι ραγδαίες ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της λιανικής πώλησης ρεύματος, με τους ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ να γράφουν σήμερα μεγάλες ζημιές και τον κίνδυνο να «κλείσει» και πάλι η αγορά πριν καλά καλά «ανοίξει», να είναι πλέον ορατός.
Οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου (Hellas Power και Energa), οι οποίες τα δύο προηγούμενα χρόνια σημείωσαν κέρδη αποσπώντας επαγγελματικούς καταναλωτές από τη ΔΕΗ, βρέθηκαν στη «ζώνη του λυκόφωτος» από την αρχή του 2011 οπότε αναδιαρθρώθηκαν τα τιμολόγια του ρεύματος και συνεπώς περιορίστηκαν τα ποσοστά κέρδους τους. Ωστόσο το καθοριστικό «χτύπημα» το δέχτηκαν την 1η Οκτωβρίου, οπότε επεβλήθη Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος και κατά συνέπεια έκανε τις εταιρείες προμήθειας να γράφουν μεγάλες ζημιές, που φτάνουν, για την κάθε μία τα 2 εκατ. ευρώ το μήνα.
Το Ρωσο – Αραβικό fund
Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι εταιρείες προμήθειας, οδήγησε τους ιδιοκτήτες τους σε αναζήτηση κεφαλαιακής ενίσχυσης. Ήδη το σύνολο των μετοχών της Hellas Power, πέρασε στο Ρωσο – Αραβικό fund Worldwide energy limited, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επεκτείνει το ενδιαφέρον του και στη δεύτερη μεγάλη εταιρεία, την Energa της οικογένειας Φλώρου, προκειμένου να κυριαρχήσει στην αγορά αυτή και να γίνει ο βασικός ανταγωνιστής της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιόπιστων παραγόντων, η λογική με την οποία «μπήκαν» τα Ρωσο – αραβικά κεφάλαια στην εμπορία ρεύματος είναι να χρηματοδοτήσουν με αύξηση κεφαλαίου την απόκτηση μεριδίου στην αγορά, έτσι ώστε να αξιοποιήσουν τη θέση τους στη συνέχεια, όταν τα τιμολόγια ρεύματος αυξηθούν και συνεπώς δημιουργηθούν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους. Με το ισχυρό πελατολόγιο που θα έχουν (περίπου 200.000 ρολόγια), τα σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια και τις ενισχυμένες δυνατότητες να παρέμβουν για τα θεσμικά του χώρου, είτε σε εθνικό, είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι νέοι πρωταγωνιστές της λιανικής δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε να «ανάψουν» τα αίματα της αγοράς.
Κίνδυνος να κλείσει και πάλι η αγορά
Παρόλα αυτά τα δομικά προβλήματα της αγοράς παραμένουν, είναι δε τέτοια ώστε, όπως αναφέρει παράγοντας του χώρου, είναι ικανά να οδηγήσουν στο «κλείσιμο» και πάλι της αγοράς, το «άνοιγμα» της οποίας αποτελεί υποχρέωση της χώρας προς την κοινότητα αλλά και προς την τρόϊκα μέσω του μνημονίου. Πρώτο από τα δομικά προβλήματα είναι η αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος λόγω της επιβολής Ειδικού Φόρου στο αέριο. Αν και το υπ. Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου απειλεί να δυναμιτίσει την αγορά ηλεκτρισμού, και παρά τη σχετική πρόταση της ΡΑΕ, αλλά και τις επιστολές ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών, εταιρειών λιανικής και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, εντούτοις η ηγεσία του δεν μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση αντικατάστασης του μέτρου με άλλο φορολογικά ισοδύναμο. Έτσι, τα κεφάλαια που απαιτούνται για να κρατήσει κανείς τη θέση του και το μερίδιό του στην αγορά λιανικής του ρεύματος είναι πολύ μεγάλα.
Καθυστερήσεις πληρωμών
Ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λιανικής πώλησης ρεύματος, είναι ότι είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν σε μηνιαία βάση το ρεύμα που αγοράζουν από τη χοντρική, τη στιγμή που από τους πελάτες τους πληρώνονται περίπου στους τέσσερις μήνες. Το πρόβλημα της χρηματοοικονομικής ασφυξίας έχει προκύψει καθώς οι καταναλωτές - πελάτες καθυστερούν όλο και περισσότερο την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος (όπως άλλωστε συμβαίνει και με τη ΔΕΗ), ενώ με βάση τον Κώδικα Προμήθειας οι ίδιες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν στο ΔΕΣΜΗΕ το ρεύμα που αγοράζουν από την Ημερήσια Αγορά 28 ημέρες μετά την λήξη κάθε μήνα. Οι μεγάλες εταιρείες χρειάζονται πλέον περί τα 50 εκατ. ευρώ η κάθε μία, μόνο και μόνο για να καλύπτουν τη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην είσπραξη από τους πελάτες και την πληρωμή προς το ΔΕΣΜΗΕ.
Άλλα θέματα που έχουν θέσει οι ιδιώτες προμηθευτές αφορούν κυρίως τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), τα τέλη χρήσης του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και τις λεγόμενες επικουρικές χρεώσεις. Τα παραπάνω κόστη φτάνουν περίπου το 50% της συνολικής επιβάρυνσης που έχουν οι προμηθευτές για την αγορά ρεύματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου