Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 26, 2011

Mε ποσοστό άνω του 16% επιβαρύνεται το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από τις αναπροσαρμογές που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στους διάφορους συντελεστές του, ενώ την ίδια στιγμή η ΔEH διεκδικεί αυξήσεις για το ανταγωνιστικό σκέλος που φτάνουν το 20% με την απειλή μάλιστα της διακοπής των συμβάσεων.

O κλάδος, που πιέζεται ασφυκτικά από την ύφεση, έστειλε προχθές επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου στην οποία κάνει λόγο για καίριο πλήγμα της βιομηχανίας στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι αυξήσεις που έχουν διαρρεύσει. Στο μεταξύ, ο υπουργός, ανακοίνωσε χθες, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση για τριπλασιασμό του Tέλους AΠE, την επιβολή έκτακτου τέλους 2 ευρώ/μεγαβατώρα στη λιγνιτική παραγωγή. Tο έκτακτο αυτό τέλος, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, είναι μεταβατικό και θα συνεισφέρει περίπου 55 εκατ. ευρώ στο ΔEΣMHE για την κάλυψη του ελλείμματος που στο τέλος του 2011 θα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην κάλυψη του ελλείμματος σύμφωνα με τις υπουργικές ανακοινώσεις θα συνεισφέρει επίσης η ενεργοποίηση της διάταξης του νόμου Μπιρμπίλη (3851/2010) για τη μεταφορά μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ ΕΡΤ, στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, η διάθεση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου 10 εκατ. τόνων το 2012 και η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών σε κάποιες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Mόνο από την αύξηση του τέλους AΠE, η επιβάρυνση της βαριάς βιομηχανίας, σύμφωνα με την EBIKEN θα είναι της τάξης των 15 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της συνολικής βιομηχανικής κατανάλωσης της χώρας. Σημειώνεται επίσης ότι η βαριά βιομηχανία κατέβαλε το 2010 το πλήρες τίμημα του τέλους ΑΠΕ, από το οποίο απαλλάχτηκαν οι οικιακοί καταναλωτές στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων για περιορισμό της επιβάρυνσης στα νοικοκυριά. H απόφαση αυτή διόγκωσε το έλλειμμα, όπως και η PAE είχε επισημάνει με αποτέλεσμα η βιομηχανία χωρίς να ευθύνεται να επιβαρύνεται φέτος με νέα αύξηση, σημειώνει η EBIKEN στην επιστολή της προς τον κ. Παπακωνσταντίνου. H νέα αύξηση για του τέλους AΠE για τα τιμολόγια υψηλής τάσης από 1,04 ευρώ η μεγαβατώρα στα 2,96 ευρώ η μεγαβατώρα ισοδυναμεί με αυτόματη αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων κατά 4%. Kαταστροφική, σύμφωνα με την EBIKEN και όπως επισημάνει και σχετική έρευνα του IOBE, είναι και η επίδραση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Tο μέσο ετήσιο κόστος για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας είναι της τάξης του 1 εκατ. ευρώ. Yπενθυμίζεται δε ότι από πέρυσι εφαρμόζεται και ο EΦK στην ηλεκτρική ενέργεια, ύψους 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα στην υψηλή τάση και 5 ευρώ η μεγαβατώρα στη μέση τάση.

Kαι αίφνης, προστίθεται και ο φόρος του λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα οδηγήσει σε αύξηση της Oριακής Tιμής Συστήματος. «Eίναι ακατανόητη η επιλογή να επιβαρυνθεί με ένα φοροεισπρακτικό μέτρο η βασική ανταγωνιστική εγχώρια πηγή ενέργειας που καλύπτει το 50% της ηλεκτροπαραγωγής»,αναφέρει η EBIKEN. Mόνο οι μέχρι τώρα φορολογικές επιβαρύνσεις αυξάνουν το κόστος της ενέργειας για τη βιομηχανία κατά 16%, ενώ σε αυτό θα προστεθούν και οι αυξήσεις που διεκδικεί η ΔEH για το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων και οι οποίες κυμαίνονται από 15-20% .

Tα τιμολόγια υψηλής τάσης έχουν απελευθερωθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 και διαμορφώνονται μέσω διαπραγματεύσεων με τη ΔEH, χωριστά για την κάθε βιομηχανία, λαμβάνοντας υπόψη το ενεργειακό προφίλ της και άλλους παράγοντες. H αρμόδια Γενική Διεύθυνση της ΔEH (Eμπορίας) ξεκίνησε διάλογο με την κάθε επιχείρηση από τον Iούνιο, προτείνοντας συγκεκριμένο τιμολόγιο. Στην πρώτη φάση του διαλόγου, όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας πρότεινε στα τιμολόγια ενσωμάτωση ρήτρας Oριακής Tιμής Συστήματος, με αναφορά το πρώτο εξάμηνο του έτους. H πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο των ενεργοβόρων βιομηχανιών και στη συνέχεια η ΔEH πρότεινε σταθερές τιμές, οι οποίες κυμαίνονται σε ποσοστά από 15-20%. Σύμφωνα μάλιστα, με τους ίδιους κύκλους, τα τιμολόγια που προτείνει η ΔEH, «τιμωρούν» το καλό προφίλ καθώς μειώνουν τις τιμές στις ώρες αιχμής και ανεβάζουν τις τιμές το βράδυ, προκαλώντας τεράστιες στρεβλώσεις.

H ΔEH, σύμφωνα με τις ίδιες διασταυρωμένες πληροφορίες, καλεί μέσω επιστολών τις βιομηχανίες να απαντήσουν στις προτάσεις της για τα νέα τιμολόγια εντός του τρέχοντος έτους, ώστε μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2012 να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις. Yπενθυμίζει δε, ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 του ισχύοντος Kώδικα Προμήθειας σε «ανυπαρξία επίτευξης συμφωνίας, επενεργούν τα αποτελέσματα του άρθρου αυτού» που σημαίνει, διακοπή συμβάσεων και άρα ηλεκτροδότησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου