Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011
Στις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες μέσα στην κρίση όχι μόνο θα υπερισχύουν των κλαδικών αλλά και θα γίνονται όλο και περισσότερες, δεν θα ορίζεται ποσοστιαίο πλαφόν στη μείωση μισθών, αλλά απλώς ως “πάτωμα” ο κατώτατος μισθός !Σωστά διαβάζετε.Η εξέλιξη αποτελεί ένα πρωτοφανές εργασιακό Βατερλό και η μόνη ελπίδα των εργαζομένων είναι να μην προχωρήσουν οι εργοδότες σε ανάλογες ρυθμίσεις.Να σημειωθεί ότι έως τώρα οι επιχειρησιακές συμβάσεις προέβλεπαν ευνοϊκότερες των κλαδικών ρυθμίσεις.
Ως προς τα διαδικαστικά, οι συμβάσεις θα υπογράφονται από το σωματείο της επιχείρησης . Αν η επιχείρηση απασχολεί λιγότερα από 50 άτομα ή δεν υπάρχει σωματείο, τις διαπραγματεύσεις αναλαμβάνει το κλαδικό συνδικάτο.
Για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων δεν απαιτείται συγκεκριμένη αιτιολόγηση που θα βασίζεται στα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. Η συμφωνία θα τίθεται υπόψη του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας το οποίο θα έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα.
Δεν θα μπορεί δηλαδή να απορρίψει τη συμφωνία…
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της αιτιολογικής έκθεσης της επιχειρησιακής σύμβασης είναι η ύπαρξη Επιχειρησιακού Σωματείου και, εφόσον αυτό δεν υφίσταται, συνυπογράφουν το Κλαδικό Σωματείο ή ελλείψει αυτού η αντίστοιχη Ομοσπονδία.
Σε περίπτωση παραβίασης των όρων αυτών, η επιχειρησιακή σύμβαση είναι άκυρη και, σε περίπτωση απόλυσης, η αποζημίωση υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές της αντίστοιχης κλαδικής.
Η αιτιολογική έκθεση κατατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στο τοπικό τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης, όπου και τηρείται Ειδικό Βιβλίο Πρωτοκόλλου.
Οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, κατά παράβαση των συμφωνημένων στο πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης, θα συνιστά μη εμπρόθεσμη καταβολή νόμιμων αποδοχών.

Στον ΟΠΑΠ περικοπές αμοιβών κατά 14% αποφάσισαν στην γενική τους συνέλευση οι μόνιμοι εργαζόμενοι , αποδεχόμενοι μ,ε τον τρόπο αυτό την πρόταση για την εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης και στον Οργανισμό, τον πρώτο του δημοσίου τομέα.

Στον ΟΤΕ νέα επιχειρησιακή σύμβαση διάρκειας τριών ετών υπογράφηκε . Με τη νέα σύμβαση, διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας όσο διαρκεί, ενώ οι ώρες εργασίας μειώνονται στις 7 ημερησίως.
Τον πρώτο χρόνο οι μισθοί θα μειωθούν 12%, το δεύτερο 11% και τον τρίτο 10%. Διοίκηση και ΟΜΕ-ΟΤΕ θα διαπραγματευθούν επίσης το προσεχές χρονικό διάστημα τον εξορθολογισμό του λογαριασμού νεότητας, μέσω του οποίου λαμβάνουν επιδόματα τα παιδιά των εργαζομένων.

«Δεν πρόκειται να φαλκιδεύσουμε την κλαδική σύμβαση, δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων»
φωναζει η ΓΕΝΟΠ

Ομως οι αλλαγές στις συμβάσεις ειναι εδω
1. Αποκεντρώνεται το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και υπογραφής συλλογικών συμφωνιών για τους μισθούς, τα επιδόματα, τις άδειες ακόμη και για τις θέσεις εργασίας από τα κλαδικά συνδικάτα στα επιχειρησιακά σωματεία και όπου δεν υπάρχουν σωματεία, στις Ενώσεις Προσώπων που θα μπορούν να συγκροτούν τα 3/5 των εργαζομένων κάθε επιχείρησης. Δηλ. σε επιχείρηση 5 ατόμων, τα 3 θα μπορούν να συστήσουν Ενωση Προσώπων και να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση με τον εργοδότη.
2. Διατηρούνται ως «δίχτυ» ασφαλείας στις επιχειρησιακές συμβάσεις η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα κατώτατα όρια αμοιβών και όρων που προβλέπει (επιδόματα, άδειες κ.ά.). Για παράδειγμα, αν ο κλαδικός μισθός για τον νεοεισερχόμενο είναι τα 850 ευρώ με επιχειρησιακή σύμβαση θα μπορεί να πέσει στα 751,40 ευρώ ευρώ (-11,65%).
3. Καταργείται η αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο σύμβασης σε περίπτωση συρροής δύο συμβάσεων στην επιχείρηση. Αν δεν υπάρξουν δικαστικές αμφισβητήσεις, με τον τρόπο αυτό πολλές ρυθμίσεις κλαδικών συμβάσεων θα καταργηθούν και η διαπραγμάτευση θα γίνεται με όριο μόνο όσα κατοχυρώνει η ΕΓΣΣΕ και τα οποία είναι υποχρεωτικά και για τις ατομικές συμβάσεις.
4. «Παγώνει» η διαπραγμάτευση και η υπογραφή κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η επέκτασή τους θα γίνεται χωρίς αναδρομική ισχύ. Μέχρι τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μιας κλαδικής Ομοσπονδίας και των εργοδοτικών οργανώσεων για τους μισθούς, αυτή δεν θα μπορεί να επεκταθεί και να καταστεί γενικά υποχρεωτική με υπουργική απόφαση σε ολόκληρο τον κλάδο ή το επάγγελμα.
Kλειδί, η ΕΓΣΣΕ
«Κλειδί» για το μέλλον των συμβάσεων και των μισθών θα είναι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η τρόικα έχει καλέσει την κυβέρνηση να θέσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους (τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ) τη μείωση του κόστους εργασίας περιλαμβανομένων των κατώτατων ορίων των μισθών. Όπως και των ασφαλιστικών εισφορών, προφανώς με ισοδύναμα οικονομικά «αντίβαρα» για να μην καταρρεύσουν τα μειωμένα από την ύφεση, την ανεργία και τις μειώσεις των μισθών έσοδα των Ταμείων.