Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011
Ενα μηνιαίο λογαριασμό που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ σωρευτικά για τη ΔΕΗ και τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της, Hellas Power και Energa, δείχνουν τα απολογιστικά στοιχεία του Σεπτεμβρίου για τα ποσά που κόστισε στις τρεις εταιρείες η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο της ηλεκτροπαραγωγής.
Αν και το υπ. Οικονομικών αναγνωρίζει ότι η επιβολή του συγκεκριμένου φόρου απειλεί να δυναμιτίσει την αγορά ηλεκτρισμού, (έχει ενημερωθεί εδώ και καιρό από τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου), και παρά τη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΕ, αλλά και τις επιστολές ΔΕΗ, ιδιωτών παραγωγών, εταιρειών λιανικής και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, εντούτοις η ηγεσία του δεν μοιάζει να κινείται προς την κατεύθυνση αντικατάστασης του μέτρου με άλλο φορολογικά ισοδύναμο.
Έτσι, και όσο το αίτημα αντικατάστασής του παραμένει «μετέωρο», ενισχύεται η εντύπωση ότι το μέτρο ήρθε για να μείνει, και μαζί της οι οικονομικές πιέσεις προς τους εναλλακτικούς παρόχους, καθώς και ο κίνδυνος ο φόρος (ή τουλάχιστον μέρος του), να μετακυλιστεί στις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, τα κοστολογικά στοιχεία της οποίας επεξεργάζεται την περίοδο αυτή η ΡΑΕ.
Πάντως, τόσο η Hellas Power, όσο και η Energa, εκτιμάται ότι το Σεπτέμβριο «έγραψαν» εξαιτίας του ΕΦΚ ζημιές άνω των 2 εκατ. ευρώ η κάθε μια, και αν σε αυτές προσθέσει κανείς και τα 6 εκατ. ευρώ που «στοίχισε» ο φόρος στη ΔΕΗ, τότε ο μηνιαίος λογαριασμός ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.
Ημερήσια ζημιά 300.000 ευρώ στη ΔΕΗ…
Η τελευταία πληρώνει χάρη στον ΕΦΚ γύρω στα 300.000 ευρώ ημερησίως, ενώ έχει υπολογίσει ότι σε ετήσια βάση θα της κοστίσει γύρω στα 75 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το πρόβλημα για τη ΔΕΗ, αλλά και για τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, είναι ότι δεν συμφέρει πλέον η λειτουργία των μονάδων τους που λειτουργούν με φυσικό αέριο, και παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, στις οποίες ΕΦΚ δεν επιβάλλεται, όπως είχε επισημάνει στην προ μηνός ανακοίνωσή της η ΡΑΕ. "Τα παραπάνω μεταφράζονται σε υπολειτουργία των εγχώριων σταθμών φυσικού αερίου, και άρα σε αποτυχία εκ μέρους του Δημοσίου να εισπράξει τα 130 εκ. ευρώ που έχει εγγράψει σαν έσοδα από το μέτρο της επιβολής του ΕΦΚ, αφού η κατανάλωση υποχωρεί", όπως σημειώνει κορυφαίο στέλεχος της αγοράς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, η κατανάλωση φυσικού αερίου, λόγω της κρίσης και της επιβολής του ΕΦΚ, θα υποχωρήσει κατά 25%, αφού οι πρώτες μονάδες που μένουν εκτός λειτουργίας λόγω κόστους, είναι όσες «καίνε» το συγκεκριμένο καύσιμο. Μόνοι κερδισμένοι παραμένουν οι εισαγωγείς.
Ετοιμάζει νέες επιστολές…
Ήδη, η ΔΕΗ συγκεντρώνει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αν παραμείνει το σημερινό καθεστώς, το βάρος για τον καταναλωτή θα είναι μεγαλύτερο, απ’ ότι αν αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που πληρώνουν όλοι οι πελάτες της , μέσω των λογαριασμών τους. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τις συνολικότερες εκτιμήσεις της για τις επιπτώσεις που θα έχει η διατήρηση του φόρου αυτού στην αγορά ηλεκτρισμού, θα αποσταλούν σύντομα προς τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και ΠΕΚΑ Ευ. Βενιζέλο και Γ. Παπακωσταντίνου αντίστοιχα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου