Εύλογα ερωτήματα εγείρει το «ψαλίδισμα» της χρηματιστηριακής αξίας της ΔΕΗ κατά 500 εκατ. ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες. Οι αγορές υπέστησαν ισχυρά σοκ και δραματικές απώλειες κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις όμως η απαξίωση της ΔΕΗ είχε ξεκινήσει αρκετές ημέρες νωρίτερα, σχεδόν στα τέλη Ιουλίου.
Η αρχή της κατρακύλας της μετοχής εντοπίζεται λίγο μετά τις 27 Ιουλίου (όταν η UBS υποβάθμισε τη ΔΕΗ) και το αποκορύφωμα της πτώσης εντοπίζεται χρονικά στη συνεδρίαση της 9ης Αυγούστου, όταν η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης υποχώρησε σε 1,3 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα πάγια και περιουσιακά της στοιχεία (που περιλαμβάνονται στο Ενημερωτικό Δελτίο εισαγωγής στο Χ.Α.) έπρεπε να αξίζει τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο!
Παράγοντες της αγοράς συμφωνούν εν μέρει ότι η απαξίωση της μετοχής της ΔΕΗ οφείλεται στη γενικευμένη «βουτιά» των χρηματιστηρίων, ωστόσο υπενθυμίζουν με νόημα ότι η πορεία της μετοχής έχει «άρωμα» ΟΤΕ, δηλαδή θυμίζει την περίπτωση του ΟΤΕ που πριν αγοραστεί από τoυς Γερμανούς είχε «καταρρεύσει» στο ΧΑ.
Οι ίδιοι εξηγούν ότι σε δύο περιπτώσεις που η Deutsche Telekom ζητούσε μεγαλύτερο μερίδιο στον ΟΤΕ, η μετοχή του Οργανισμού υπέστη χρηματιστηριακή «βουτιά», και έφτασε σε ιστορικά χαμηλά. Η εξέλιξη σαφώς «βοήθησε» τους Γερμανούς να αγοράσουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο άφησε αρκετούς να μιλούν ακόμη και για «μεθοδευμένη» απαξίωση του ΟΤΕ….
Η περίπτωση της ΔΕΗ παρουσιάζει λοιπόν αρκετές ομοιότητες με τον ΟΤΕ δεδομένης και της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση μεριδίου της επιχείρησης. Ορισμένοι ισχυρίζονται μάλιστα ότι οι όμιλοι του εξωτερικού, που έχουν εκδηλώσει επίσημα το ενδιαφέρον τους για τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, αλλά και τα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, διευκολύνονται σε μεγάλο βαθμό από την χρηματιστηριακή απαξίωση της ΔΕΗ, με αφορμή της κρίση.
Το θέμα της αποτίμησης ΔΕΗ έχει ανακινήσει το τελευταίο διάστημα ο Σύνδεσμος Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), με δύο επιστολές του προς τον υπουργό Οικονομικών.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧ Α. Μωραϊτάκης επεσήμανε ότι η μετοχή της ΔΕΗ καταγράφει αποδόσεις χειρότερες από αυτές της αγοράς τις οποίες και χαρακτήριζε «εξευτελιστικές». Ζητούσε να τονιστούν από υπεύθυνο και έμπειρο τεχνικό επιτελείο οι πραγματικές αξίες της ΔΕΗ, καθώς και όλων των εταιρειών και των περιουσιακών στοιχείων της, εν όψει της «αξιοποίησής» τους ή και πώλησής τους από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σε σχέση με τους λιγνίτες και την αποτίμησή τους η διοίκηση της ΔΕΗ απάντησε ότι βάσει των λογιστικών αρχών και των διεθνών λογιστικών προτύπων, δεν απεικονίζει στις λογιστικές της καταστάσεις τα αποθέματα λιγνίτη που δεν έχουν εξορυχθεί.
Ο ΣΜΕΧΑ συμφώνησε με την απάντηση της ΔΕΗ, ωστόσο επισήμανε ότι έτσι τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την επιχείρηση, καθώς για ένα κρατικό μονοπώλιο που το κράτος του έχει παραχωρήσει τον δωρεάν λιγνίτη αξίας 55 δις, στη πράξη οφείλει ο κόσμος και ειδικά οι Έλληνες πολίτες που υποφέρουν λόγω της κρίσης και των φόρων να περιμένουν καλύτερα αποτελέσματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου