Με γεννήτριες δέκα νησιά
Με γεννήτριες ("ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη") καλύπτονται και το φετινό καλοκαίρι οι ενεργειακές ανάγκες δέκα νησιών του Αιγαίου, μεταξύ αυτών η Κρήτη και η Ρόδος. Ο λόγος είναι ότι οι μόνιμες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής δεν επαρκούν κατά τους μήνες του καλοκαιριού, όπου η τουριστική κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη και οι θερμοκρασίες υψηλές.
Το "πράσινο φως" έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσει σε μίσθωση μονάδων για έξι νησιά (Ικαρία, Λέσβος, Λήμνος, Πάρος, Ρόδος, Κρήτη), που εμφανίζουν έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο το καλοκαίρι, ενώ σε άλλα τέσσερα (Κάρπαθος, Κύθνος, Σέριφος και Σκύρος) οι ανάγκες ηλεκτροδότησης θα καλυφθούν με τη μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών από την Κω, την Κάλυμνο και τη Μύκονο. Συνολικά, για το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, η πρόσθετη ισχύς που θα εγκαταστήσει η ΔΕΗ στα δέκα νησιά είναι 68,4 μεγαβάτ, από τα οποία τα 64 MW θα είναι οι ενοικιαζόμενες μονάδες, με κόστος που εκτιμάται κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.
Σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης
Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης, για τους θερινούς μήνες, θα αντιμετωπιστεί όταν τα νησιά συνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, όπως συμβαίνει ήδη με τα Επτάνησα ή τα νησιά του Αιγαίου. (π.χ. Άνδρος, Τήνος). Η ΔΕΗ έχει προκηρύξει ήδη το διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων (προϋπολογισμού 400 εκατ) ενώ έχει ληφθεί πολιτική απόφαση και για τη διασύνδεση της Κρήτης. Συνολικά, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 4 - 5 δις. μέσα στα επόμενα 5 έτη.
Πολλαπλά τα οφέλη
Τα προγραμματισμένα έργα δεν θα εξυπηρετήσουν μόνο την ομαλή ηλεκτροδότηση τους και φυσικά δεν θα συμβάλλουν μόνο στην οικονομική και τουριστική τους ανάπτυξη. Τα οφέλη από τα έργα είναι πολλαπλά:
Πρώτο και πολύ σημαντικό, η προστασία του περιβάλλοντος (αφού η παραγωγή ρεύματος στα μη διασυνδεδεμένα νησιά γίνεται κατά κύριο λόγο με καύση πετρελαίου). Επιπλέον, με τα προβλεπόμενα έργα εξασφαλίζεται και η εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας των νησιών (αιολική, ηλιακή). Τέλος, επιτυγχάνεται και η μείωση του κόστους παραγωγής ρεύματος.
Η εκτίμηση των πρόσθετων αναγκών για κάθε νησί γίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ύστερα από αίτημα της ΔΕΗ, με βάση τα δεδομένα για το δυναμικό παραγωγής, την εκτίμηση για τη μέγιστη ζήτηση το φετινό καλοκαίρι και την εξασφάλιση των αναγκαίων εφεδρειών. Η ΡΑΕ επισημαίνει, ότι "στην Κύθνο, τη Λήμνο, την Κάρπαθο και τη Σέριφο, η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής για μόνιμες μονάδες (τουλάχιστον δύο σε κάθε νησί). Για τη Λέσβο και Ρόδο η ΔΕΗ έχει λάβει άδεια για κατασκευή 2 νέων σταθμών". Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ η άδεια παραγωγής για τα φορητά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη χορηγείται στη ΔΕΗ για το διάστημα από την 1η Ιουλίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2011.
«Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ τιμά την Επέτειο του Πολυτεχνείου»
-
Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2024 «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ τιμά την Επέτειο του
Πολυτεχνείου» Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ τιμά την Επέτειο του Πολυτεχνείου και τον
αγώνα των φοιτητών...
Πριν από 1 εβδομάδα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου