Όπως επισημαίνεται στη νέα επιστολή του ΕΣΜΥΕ, «τα κριτήρια χωροθέτησης μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που προτείνονται στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης και αντί να προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας οδηγούν στην υποβάθμισή του περιβάλλοντος και την υπανάπτυξη»।
Αναλυτικά η επιστολή του ΕΣΜΥΕ στην Υπουργό ΠΕΚΑ:
Αξιότιμη Κα Υπουργέ,
Σε συνέχεια της από 05/02/11 επιστολής μας όσον αφορά στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που προωθείται από την ΕΥΠΕ για υπογραφή από σας επιθυμούμε να επισημάνουμε :
Τα κριτήρια χωροθέτησης μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών που προτείνονται με το εν λόγω σχέδιο στερούνται οποιασδήποτε επιστημονικής τεκμηρίωσης, δεν έχουν εφαρμοστεί σε καμία χώρα παγκοσμίως, ακυρώνουν για το μέλλον την εγκατάσταση οποιοδήποτε μικρού υδροηλεκτρικού σε μικρό υδατόρεμα και με την επιβολή της αναδρομικότητας ακυρώνει επίσης και την υλοποίηση «ώριμων» αδειοδοτικά έργων. Στην πραγματικότητα αντί να προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας οδηγούν στην υποβάθμισή του περιβάλλοντος και την υπανάπτυξη διότι δεν λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, προωθούν υπερδιαστασιολογημένα έργα αμφιβόλου βιωσιμότητας με σοβαρότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και ακυρώνουν την υλοποίηση φιλικών προς το περιβάλλον έργων. Για τους λόγους αυτούς ήταν κάθετη και η αντίδραση όλων των φορέων στην δημόσια διαβούλευση επί του εν λόγου σχεδίου.
- Επί του παρόντος υφίστανται κριτήρια χωροθέτησης μικρών υδροηλεκτρικών έργων τα οποία είναι από τα αυστηρότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά εδώ και τρία σχεδόν έτη κατά παράβαση του νόμου δεν εφαρμόζονται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου σας βλάπτοντας σοβαρά τόσο το περιβάλλον όσο και την εθνική οικονομία. Ο σύνδεσμός μας έχει επεξεργαστεί προτάσεις για τη χωροθέτηση των μικρών υδροηλεκτρικών οι οποίες είναι σύμφωνες με αυτές που ισχύουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία κτλπ.) και είναι έτοιμος να τις καταθέσει. Οι προτάσεις αυτές έχουν σαν βάση τους τον υπολογισμό και διατήρηση της «οικολογικής» παροχής για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας στο τμήμα εκτροπής.
Αναλυτικότερα:
1. Με τον περίπλοκο «επιστημονικοφανή» και παγκόσμιας πρωτοτυπίας μαθηματικό τύπο σύνδεσης μήκους εκτροπής – ισχύος έργου γίνεται αυθαίρετη «τυποποίηση» της χωροθέτησης, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφική θέση, οι ειδικές συνθήκες και η κατηγορία του έργου, τα οποία αποτελούν και τα ειδικά κριτήρια χωροθέτησης που έχουν τεθεί στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου ανάπτυξης για τα ΜΥΗΕ.
Ελλείψει αυτών τα συμπεράσματα οδηγούν σε στρεβλώσεις ως προς την εγκατεστημένη συνολική ισχύ των έργων που ο μαθηματικός τύπος «δεν επιτρέπει» να κατασκευαστούν καθώς και στον σχεδιασμό υπερδιαστασιολογημένων έργων πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα λειτουργικής και επενδυτικής αστοχίας και αυξάνοντας τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.
2. Η ύπαρξη 20 cm ελάχιστου βάθους νερού κάθε στιγμή στο βαθύτερο σημείο σε κάθε διατομή της κοίτης είναι ένα εντελώς ανεφάρμοστο κριτήριο το οποίο δεν συμβαίνει στα περισσότερα υδατορεύματα ούτε στις φυσικές συνθήκες ροής (χωρίς κανένα τεχνικό έργο), όπου η μορφή της κοίτης αλλάζει συνεχώς. Δεν είναι δυνατόν να ζητείται η ικανοποίηση μιας συνθήκης που ακόμη και η ίδια η φυσική κατάστασης του υδατορεύματος δεν την ικανοποιεί. Αυτό σημαίνει πως σε μικρά υδατορέματα δεν θα υλοποιηθεί ΚΑΝΕΝΑ μικρό υδροηλεκτρικό έργο στο μέλλον.
3. Η αναδρομικότητα της προτεινόμενης ΥΑ οδηγεί σε «επενδυτική ομηρία» η οποία δημιουργεί επενδύσεις δύο ταχυτήτων, με «θύματα» τους επενδυτές των μεταβατικών διατάξεων του Ν. 3851/2010 καθώς και σε «τροχοπέδηση» της αδειοδοτικής διαδικασίας με την άρνηση των αρμοδίων υπηρεσιών να προχωρήσουν στην εξέταση των αιτημάτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων τηρώντας τις προθεσμίες του Ν. 3851/2010. Πολλά από τα παραπάνω έργα, η αδειοδοτική διαδικασία των οποίων έχει ξεκινήσει πριν από 5 και πλέον χρόνια χωρίς μέχρι σήμερα να έχει ολοκληρωθεί, κινδυνεύουν να ματαιωθούν οριστικά με την εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, έχοντας σπαταλήσει άδικα τόσο χρόνο και χρήματα από τους επενδυτές.
Κα Υπουργέ,
− Επειδή, με βάση τον Ν.3851/10, η απόφαση της κυβέρνησης είναι να διευρυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ σύμφωνα και με την οδηγία 28/2009 της Ε.Ε.
− Επειδή τα ΜΥΗΕ έχουν ταλαιπωρηθεί επί χρόνια από τις συνεχείς αλλαγές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (ακόμη, χωρίς κανένα λόγο κατά την γνώμη μας, κατατάσσονται στην δυσμενέστερη περιβαλλοντική κατηγορία Α1, ενώ με Υπουργικές Αποφάσεις στο παρελθόν έχουν χαρακτηριστεί μηδενικής όχλησης)
− Επειδή δεν έχει εκδοθεί σχεδόν καμιά άδεια εγκατάστασης για ΜΥΗΕ τα τελευταία 3,5 χρόνια ( κυρίως λόγω ζητημάτων με την ΕΥΠΕ ) και παρ’ όλα αυτά η δυναμική του κλάδου αποδεικνύεται (14 ΜW ΜΥΗΕ συνδέθηκαν με το δίκτυο το 2010, το 25% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ το 2010 έχει παραχθεί από ΜΥΗΕ)
− Επειδή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο η ταλαιπωρία και η απογοήτευση των επενδυτών (στην πλειονότητα τους μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας)
− Επειδή η αναδρομική εφαρμογή αποφάσεων (μετά από 3-4 χρόνια ταλαιπωρίας των επενδυτών, μελετητών κ.λ.π.) δεν συνάδει ούτε με την μεγάλη ανάγκη επενδύσεων ιδιαίτερα στην σημερινή δυσμενή συγκυρία για την χώρα μας, ούτε ακόμη και με τους κανόνες της ηθικής ( με την πραγματική της έννοια)
Παρακαλούμε
Για την μη υπογραφή από μέρους σας του επιστημονικά ατεκμηρίωτου και επιβλαβούς προς το περιβάλλον και την Εθνική Οικονομία σχεδίου υπουργικής Απόφασης
- Το σεβασμό και την τήρηση της ισχύουσας νομοθεσία και των υφιστάμενων κριτηρίων χωροθέτησης από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου σας (ΕΥΠΕ) η οποία εδώ και τρία σχεδόν έτη κατά παράβαση του νόμου αρνείται να εφαρμόσει
- να δεχθείτε επιτροπή του συνδέσμου μας η οποία θα σας παρουσιάσει την πρόταση του συνδέσμου μας για τα κριτήρια χωροθέτησης που και την προστασία του περιβάλλοντος θα εγγυώνται και την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας θα προάγουν
- Την άμεση σύσταση διεπιστημονικής επιτροπής που θα καθορίσει με επιστημονικό τρόπο τα τελικά κριτήρια χωροθέτησης μικρών υδροηλεκτρικών
- Αλλαγή της περιβαλλοντικής κατηγορίας των ΜΥΗΕ από Α1 σε Α2 ,κάτι που ίσχυε με Υπουργική Απόφαση παλιότερα. Η απόφαση αυτή και θα εξορθολογίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την περιβαλλοντική αδειοδότηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και θα αποσυμφορήσει την ΕΥΠΕ μεταφέροντας αρμοδιότητες στις ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
- Πιστοποίηση από αναγνωρισμένο φορέα των αποτελεσμάτων της διεπιστημονικής επιτροπής ώστε με τα κριτήρια αυτά να ελέγχεται η συμμόρφωση του κάθε έργου κατά τη λειτουργία του.
- Άρση της αναδρομικότητας. Η οποιαδήποτε νέα ρύθμιση να μην έχει αναδρομική ισχύ για τα ΜΥΗΕ που με τον Νόμο 3851/10 εξεδόθη άδεια παραγωγής καθώς και για όσα έργα έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας παραγωγής στη ΡΑΕ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου