Σε αποτυχία φαίνεται να οδηγείται η πρόταση του ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το άνοιγμα της ενεργειακής αγοράς στη χώρα μας, αφού το μοντέλο των ανταλλαγών δεν έγινε δεκτό με τη συγκεκριμένη μορφή του. Αγκάθι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Τύπου, αποτελεί η αντίδραση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, οι οποίες ζητούν πρόσβαση στην παραγωγή από λιγνίτη, στον οποίο μονοπώλιο έχει η ΔΕΗ.
Μάλιστα, οι εταιρείες έχουν παρουσιάσει τις θέσεις τους στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, επισημαίνοντας ότι ανταλλαγή ενέργειας με τη ΔΕΗ θα γίνει μόνο αν αφορά την παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, πράγμα που έχει σημασία για την κοστολόγηση των ποσοτήτων αυτών. Προσθέτουν επίσης ότι χρειάζεται μια ποσότητα μεγαλύτερη των 300 MW, για τα οποία κάνει λόγο το ΥΠΕΚΑ.
Ξεχωριστό ρόλο στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν όμως και οι μεγάλοι καταναλωτές στη χώρα μας, οι οποίοι ζητούν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια, όπως συμβαίνει σε αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πλέον, το υπουργείο καλείται να επανέλθει με βελτιωμένη πρόταση, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί μια λύση. Τα χρονικά περιθώρια πάντως είναι περιορισμένα, ενώ οι Ευρωπαίοι διαθέτουν και το χαρτί του μνημονίου ώστε να ασκήσουν πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και να την αναγκάσουν να πάψει να εξαρτάται από τα συμφέροντα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, παρεμποδίζοντας την απελευθέρωση της αγοράς.
Τέλος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, δεν αποκλείεται το ΥΠΕΚΑ να προσφέρει την παραγωγή της μονάδας 5 του Αγίου Δημητρίου, ώστε να διαθέσει προς πώληση περισσότερη λιγνιτική παραγωγή, αλλά από μια μόνο μονάδα και όχι εκ του συνόλου. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ανανεωμένη πρόταση της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και παραμένει ανοικτό το ζήτημα της τιμής πώλησης της λιγνιτικής ισχύος, καθώς και της διάρκειας των σχετικών συμβάσεων. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την σημασία των δικαιωμάτων εκπομπών στο εξής.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου