Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Μαρτίου 14, 2011

Μέσα στο πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, συνολικού ύψους 50 δις. ευρώ, για το οποίο δεσμεύτηκε και τυπικά πλέον η χώρα μας κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, βρίσκεται και η ΔΕΗ, χωρίς να είναι ακόμα ξεκαθαρισμένες οι συγκεκριμένες κινήσεις που θα γίνουν.
Αυτό δηλώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους, λέγοντας μάλιστα ότι πέραν της εισόδου ιδιωτών στο δίκτυο μεταφοράς, δεν αποτελεί πλέον «ταμπού», η διατήρηση από το δημόσιο του 51% της ΔΕΗ. Τα ίδια στελέχη πάντως τοποθετούν τις όποιες κινήσεις γίνουν για τη ΔΕΗ στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος των 50 δις. ευρώ.
Η επίσημη δέσμευση για την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν το βασικό «αντάλλαγμα» που έδωσε η χώρα μας για να αποσπάσει τις ευνοϊκές για την ίδια αποφάσεις της Συνόδου για τη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου καθώς και την δυνατότητα αγοράς από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά.
Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου «καλωσορίζει» την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή των προγραμμάτων των ΔΝΤ/Ε.Ε. «και τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει με επιμονή τις δομικές μεταρρυθμίσεις, να προωθήσει την εφαρμογή τους και να υλοποιήσει πλήρως και με ταχύτητα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει, καθώς και να εισαγάγει ένα αυστηρό και σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο, βασισμένο στο ισχυρότερο δυνατό νομικό πλαίσιο που θα αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».
Αντιδράσεις
Σύντομα η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο παρεμβάσεων για την επίτευξη του στόχου των 50 δις. Ευρώ ο οποίος ούτως ή άλλως θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος. Θεωρείται επιπλέον βέβαιον, ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί θα οδηγήσουν σε θύελλα αντιδράσεων, στην πρώτη γραμμή των οποίων όλοι οι σχολιαστές θέτουν εκείνες που θα υπάρξουν από την ΓΕΝΟΠ. Ήδη ο πρόεδρός της δηλώνει «στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ρητά ότι το δημόσιο διατηρεί τουλάχιστον το 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και με βάση αυτό το πρόγραμμα ψηφίσαμε το ΠΑΣΟΚ και του δώσαμε εντολή διακυβέρνησης. Δεν γνωρίζω να έγινε κανένα συνέδριο που να άλλαξε την προγραμματική αυτή θέση και ως εκ τούτου κάθε απόπειρα να πουληθούν μετοχές της ΔΕΗ θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».
Πρώτα τα δίκτυα
Πρέπει να σημειωθεί ότι το δρόμο για αποκρατικοποίηση σε ένα μέρος της σημερινής περιουσίας της ΔΕΗ, εκείνο που αφορά το Δίκτυο Μεταφοράς ηλεκτρισμού, άνοιξε η αναφορά στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Τίνα Μπιρμπίλη στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να εισέλθουν ιδιώτες μέχρι 49% στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής της ΔΕΗ που δημιουργείται για να έχει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δικτύου.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τράπεζες, ελληνικές και ξένες, καθώς και επενδυτικά funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εισέλθουν μετοχικά στα δίκτυα ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.
Ακριβώς αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα και funds «φωτογραφίζει» η αναφορά της Τίνας Μπιρμπίλη για δυνατότητα εκχώρησης σε τρίτους μειοψηφικών πακέτων της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ «προς ενίσχυση της κεφαλαιουχικής της επάρκειας, για την εκτέλεση των έργων που θα προβλέπονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής της».
Χαμηλή χρηματιστηριακή αξία
Εν τω μεταξύ, «καταστροφική για τα δημόσια έσοδα», χαρακτηρίζεται από κύκλους της ΔΕΗ τυχόν απόφαση της κυβέρνησης για περαιτέρω μετοχοποίηση της επιχείρησης στη τρέχουσα χρηματιστηριακή και οικονομική συγκυρία.
Και σημειώνουν ότι σε μια τέτοια περίπτωση, και εφόσον η κυβέρνηση αποφάσιζε να διατηρήσει τον έλεγχο μειοψηφίας – όπως είναι και το πιο φυσιολογικό να κάνει- το Δημόσιο δεν θα έβαζε στα ταμεία του παρά 230-240 εκ. ευρώ. Δηλαδή κάτι περισσότερο από το μέρισμα των 150 εκ. ευρώ που πήρε πέρυσι από τη ΔΕΗ ο βασικός της μέτοχος.
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, παράγοντες της ΔΕΗ θεωρούν ότι μόνο απώλειες παρά οφέλη θα είχε η κυβέρνηση, από μια τέτοια απόφαση στη δεδομένη στιγμή. Διότι, ακόμη και αν κατάφερνε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ, με την μετοχή της υποτιμημένη, να κινείται στα επίπεδα των 11-12 ευρώ, η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης ανέρχεται στα επίπεδα των 2,8 δισ. ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Η Ελλάδα, έως τα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο σχετικά με το από πού θα προέλθουν τα 15 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011 - 2013 και τους βασικούς άξονες για την έλευση των 50 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα σχέδιο δράσης, στο οποίο θα περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο θα προέλθουν τα παραπάνω ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Τρεις είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού:
1. Ακίνητα: Η αξιοποίηση των ακινήτων είναι ίσως η ασφαλέστερη πηγή εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε πώληση γης, οι κινήσεις της θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής.
Ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το οικονομικό όφελος από τα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς δεν είναι καθαρή η εικόνα του μεγέθους της ακίνητης περιουσίας. Τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το πρώτο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με κρατικά ακίνητα.
Τον Δεκέμβριο θα είναι έτοιμο το δεύτερο, ενώ θα υπάρξουν και άλλα δύο μέσα στο 2012. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το οικονομικό επιτελείο θέτει αυτές τις μέρες τις βάσεις για τη δημιουργία του πρώτου χαρτοφυλακίου, με τη συμβουλευτική συνδρομή ελληνικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο προς αξιοποίηση ακίνητο είναι η περιοχή του Ελληνικού. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με το Κατάρ και κατά πάσα πιθανότητα θα οριστούν και οι σύμβουλοι του Δημοσίου για το project εντός της εβδομάδας.
2. Επιχειρήσεις του Δημοσίου (εισηγμένες και μη): Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από την εκμετάλλευση των επιχειρήσεων του Δημοσίου μπορούν να προκύψουν περίπου 8 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάνονται εταιρίες όπως τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ), η ΔΕΠΑ με τον ΔΕΣΦΑ, η ΛΑΡΚΟ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και στο μέλλον (όταν θα έχει βελτιωθεί το κλίμα στις αγορές) η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.ά.
Να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον άξονα των αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνονται και έσοδα από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το φάσμα συχνοτήτων, τα τυχερά παιχνίδια, οι συμβάσεις παραχώρησης ("Ελ. Βενιζέλος", Εγνατία Οδός, λιμάνια, μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια) κ.λπ.
3. Προείσπραξη εσόδων: Ήδη έχει ανακοινωθεί η μετοχοποίηση των λαχείων. Δηλαδή, θα δημιουργηθεί μία εταιρία η οποία θα προικοδοτηθεί με τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου (πιθανότατα για 25 χρόνια) από τα λαχεία και είτε θα δοθεί σε κάποιον ιδιώτη (με κάποια έκπτωση) είτε θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Παρόμοια μέθοδος αναμένεται να ακολουθηθεί όσον αφορά τόσο στα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τους 5 αυτοκινητοδρόμους που βρίσκονται υπό κατασκευή (μόλις ολοκληρωθεί η επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των εσόδων αυτών που γίνεται τώρα) όσο και στα έσοδα του κράτους από τον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Πάντως, κάποιοι υπολογισμοί αναφέρουν ότι τα έσοδα που θα ήταν δυνατόν να προεισπράξει το Δημόσιο από τις τρεις παραπάνω δραστηριότητες θα μπορούσαν να φτάσουν στα 20 - 25 δισ. ευρώ ή και παραπάνω.
Πέραν όλων αυτών, το Δημόσιο έχει ποσοστά και σε τράπεζες (ΑΤΕ, Τ.Τ., Αττικής και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων). Στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν γίνεται λόγος για πώληση κάποιου ποσοστού, λόγω του κακού κλίματος που υπάρχει στις αγορές. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως σε μεταγενέστερο χρόνο θα γίνει κάποια αποκρατικοποίηση τραπεζών.
Προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ και στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου καθώς και στη διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας τράπεζας, που θα μπορεί να αξιοποιηθεί.
/www.energypress.gr

1 σχόλια:

δεν επρεπε οι γερμανοι απο εξαρχης να κανουν κουμαντο στην ευρωπαικη ενωση,η γερμανια θα ειναι παντα γερμανια και αυτο δεν αλλαζει,οπως λεει και εναςφιλος ομως...ποιο ηλιθιος ειναι αυτος που ακολουθαει τον ηλιθιο συναδελφε,με τον γκαπ δεν γινεται δουλεια

Δημοσίευση σχολίου