Πέμπτη, Απριλίου 02, 2015
Με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για σκεπτικισμό των δανειστών απέναντι στη νέα λίστα Βαρουφάκη, ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον τομέα της ενέργειας, η παντελής απουσία μέτρων ή δεσμεύσεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωτερικές αναταράξεις, διαφωνίες ή διλήμματα σε σχέση με τις προεκλογικές ή ακόμη και τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι για το καυτό θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, για το οποίο φρόντισε προχθές στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Π. Λαφαζάνης να επαναλάβει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο τις πάγιες θέσεις του, δεν υπάρχει καμία αναφορά άμεση ή έμμεση σε ενεργειακή πώληση ή παραχώρηση.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Λαφαζάνης για τον ενεργειακό τομέα έκλεισε κάθε παράθυρο υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ούτε για αποκρατικοποίηση αλλά ούτε και για πώληση.
Τι περιλαμβάνει λοιπόν η…  «αναίμακτη» για τον τομέα της ενέργειας λίστα Βαρουφάκη;
Καταρχάς υπάρχει μια αναφορά στο γεγονός ότι υπάρχει επαρκής προμήθεια ισχύος (αναφορά που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μια πρώτη ένδειξη προθέσεων της κυβέρνησης τόσο για το θέμα των ΑΔΙ όσο και για το θέμα της διακοψιμότητας). Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αλλά και των επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις πληρωμές του. Επίσης τονίζεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει σκάσει η φούσκα των φωτοβολταϊκών και ως αποτέλεσμα έχουν σταματήσει οι νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, ενώ οι πληρωμές στους παραγωγούς καθυστερούν δημιουργώντας αδιέξοδο στην αγορά.
Τα προτεινόμενα ενεργειακά μέτρα της λίστας Βαρουφάκη είναι:
  • Πλήρης συμμόρφωση με το τρίτο ενεργειακό πακέτο
  • Νέο σχέδιο για το net metering για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά κτίρια. Το νέο σχέδιο θα αντικαταστήσει το τρέχον οικονομικά μη βιώσιμο feed in tariff σχέδιο
  • Θα υπάρξει αναθεώρηση των σχεδίων για το ενεργειακό κόστος ώστε να αντικατοπτρίζουν τις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες της κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και τα ενεργειακά κόστη της παραγωγής/ επιχειρήσεων, που πληρούν συγκεκριμένα περιβαλλοντικά, εργατικά και παραγωγικά κριτήρια
  • Συνέχιση του διαγωνισμού για την παραχώρηση των 20 οικοπέδων για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
 http://energypress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου