Σάββατο, Ιανουαρίου 11, 2014
ΑΔΜΗΕ: Πολλά τα «αγκάθια» της ιδιωτικοποίησης, ενώ παρουσιάστηκε νέα εμπλοκήΜπορεί την επόμενη εβδομάδα να εισάγεται στην Βουλή για συζήτηση το νομοσχέδιο για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), προκειμένου τη μεθεπόμενη να ψηφιστεί, ωστόσο οι εμπλοκές αυξάνονται, αντί να μειώνονται.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν διαχωριστεί τα περιουσιακά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, πάνω στα οποία οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ομίλου διεκδικούν δικαιώματα, γεγονός που αποτελεί και το μεγαλύτερο αγκάθι στην συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος ευελπιστούν ότι με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις θα αποτρέψουν να προσβληθεί ο διαγωνισμός στα ακυρωτικά δικαστήρια ως αντισυνταγματικός.

Πόσο όμως αυτό είναι εύκολο, θα φανεί μόνο στην πράξη.

Διότι μετά την προ μηνών προσφυγή των συνταξιούχων της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ καθώς μέρος της περιουσίας του ασφαλιστικού τους ταμείου είναι ενσωματωμένο στα πάγια της εταιρείας, χθες ήταν η σειρά του συλλόγου των πτυχιούχων μηχανικών της εταιρείας.

Με εξώδικη διαμαρτυρία τους, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, τους υπ. Οικονομικών και Εργασίας, τους προέδρους της ΔΕΗ και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς επίσης τους Επιτρόπους Ενέργειας, Εμπορίου και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διεκδικούν την ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ, απευθείας από τον όμιλο ΔΕΗ ως τον ουσιαστικό οφειλέτη, και όχι από το κράτος.

Το ιστορικό

Ο ΑΔΜΗΕ ως 100% θυγατρική της ΔΕΗ αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο. Εργαζόμενοι και 
συνταξιούχοι βασίζονται τόσο στο νόμο 4491 του 1996 που αναφερόταν στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων από την ίδια τη ΔΕΗ, όσο κυρίως στο νόμο 2773 του 1999 ο οποίος αναγνωρίζει τις απαιτήσεις τους στην περιουσία της ΔΕΗ, και όριζε ότι το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καλύπτει όλα τα τακτικά και έκτακτα ελλείμματα του οργανισμού ασφάλισης (ΟΑΠ-ΔΕΗ) που ιδρύθηκε για τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ομοσπονδία συνταξιούχων της ΔΕΗ έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που ακόμη δεν έχει εκδώσει απόφαση, ενώ χθες ο σύλλογος πτυχιούχων μηχανικών απέστειλε το προαναφερθέν εξώδικο.

Πως ξεκίνησε η εμπλοκή


Η όλη εμπλοκή ξεκίνησε το 1996, όταν με το νόμο 4491, η ΔΕΗ ανέλαβε στο σύνολό τους τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των εργαζομένων της (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντάξεις) έναντι των εργαζομένων της.

Επειδή ακριβώς η ΔΕΗ ανέλαβε τις παραπάνω υποχρεώσεις, δεν κατέβαλε εργοδοτικές εισφορές και παρακρατούσε τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κεφάλαιο που η ΔΕΗ το αξιοποιούσε για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων της, προκειμένου έτσι να αποφεύγει να δανείζεται. Όμως, μέσω αυτής της διαδικασίας, οι εργαζόμενοι απέκτησαν δικαίωματα πάνω στην περιουσία της ΔΕΗ.

Ακριβώς τα ίδια που ισχύουν για τον ΑΔΜΗΕ ισχύουν και για τη «μικρή ΔΕΗ», την εταιρεία που θα αποσχιστεί από τη μητρική και θα πουληθεί ξεχωριστά, προκειμένου να «ανοίξει» η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού.

Η διαδικασία για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» θα προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ, ωστόσο αναμένεται και αυτή να συναντήσει ισχυρά νομικά κωλύματα.

Ίσως αν το Δημόσιο τηρούσε τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από το νόμο 2773/1999 , τα πράγματα να ήταν σήμερα πιο απλά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε. Ο ΟΑΠ-ΔΕΗ συγχωνεύθηκε με το ΤΑΥΤΕΚΩ ενώ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη οι εργαζόμενοι έχουν υπαχθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης από το 2010 ο νέος ασφαλιστικός φορέας υποχρεώθηκε σε περικοπή δαπανών, ώστε να εμφανίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μέσω των περικοπών αυτών, έπαψε να καταβάλλεται στο 100% ο κρατικός πόρος από τον Προϋπολογισμό, ο οποίος για το 2010 και το 2011 ανέρχεται σε 605 εκατ. ευρώ.

Για τους παραπάνω λόγους, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και γενικότερα της ΔΕΗ, μόνο απλή υπόθεση δεν θα είναι. Διότι οι όποιες αντιδράσεις υπάρξουν σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο, θα στηριχθούν και σε ισχυρά νομικά επιχειρήματα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου