Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 09, 2013
Νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού στις ενεργοβόρες βιομηχανίες σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ πολύ κοντά στο να κλείσει είναι η συμφωνία ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση των τιμών προμήθειας του φυσικού αερίου, ένας παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του βιομηχανικού κόστους.
Στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο συμφώνησαν να περάσει σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, μάλλον σε εκείνο που θα αφορά στα επενδυτικά κίνητρα, νομοθετική ρύθμιση με τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας στις βιομηχανίες.
Παρεμβάσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα θα περιλαμβάνονται δύο ρυθμίσεις για τις βιομηχανίες που είναι συνδεδεμένες στη μεσαία τάση αλλά παρουσιάζουν προφίλ ανάλογο με αυτές της υψηλής τάσης και καταναλώνουν πάνω από 13 Gwh ετησίως. Η πρώτη αφορά στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ηλεκτρική Ενέργεια στα 2,5 ευρώ/MWh από 5 ευρώ/MWh και η δεύτερη στη μείωση της χρέωσης που πληρώνουν για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από 6,91 ευρώ/MWh σε 4,14 ευρώ/MWh. Tα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι αφορούν 80 μεγάλες βιομηχανίες. Υπό συζήτηση βρίσκονται και άλλες παρεμβάσεις, οι οποίες όταν οριστικοποιηθούν θα αποτυπωθούν στην τροπολογία.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, από το περιβάλλον του υφυπουργού Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου εντός των ημερών θα είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση για την εφαρμογή του μέτρου της «διακοψιμότητας», ρύθμιση που εδώ και καιρό ζητούν οι βιομηχανίες προκειμένου να μειωθεί το κόστος τους. Το μέτρο, που εφαρμόζεται χρόνια σε άλλες χώρες της Ε.Ε., δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς Ηλεκτρισμού, ΑΔΜΗΕ, να συνάπτει συμβάσεις με τις βιομηχανίες που το επιθυμούν για την αποκοπή φορτίων όταν κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος (π.χ. σε περιόδους αιχμής ζήτησης κ.λπ.) με αντάλλαγμα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Η «διακοψιμότητα» έχει θεσμοθετηθεί με τον τελευταίο νόμο για τις ΑΠΕ, αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή χρειάζεται υπουργική απόφαση.
Οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου
Εν τω μεταξύ στην Αγία Πετρούπολη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ρωσικής Gazprom και της ΔΕΠΑ για τη μείωση των τιμών εισαγωγής του φυσικού αερίου. Η συμφωνία πάντως δεν έχει ακόμα κλείσει καθώς απομένουν αρκετές λεπτομέρειες να ρυθμιστούν, παρότι το βασικό πλαίσιο έχει καταρχήν συμφωνηθεί, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές.
Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα από τις ακριβότερες τιμές εισαγωγής στο φυσικό αέριο, περίπου 30% πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία της συμφωνίας που αφορούν στην έκπτωση επί της τιμής, στις ποσότητες κ.λπ. έχουν κλείσει. Το τελικό ποσοστό της μείωσης δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι κάτω από το αρχικό 20% που είχε ζητήσει η ΔΕΠΑ, ωστόσο η μείωση είναι τέτοια που φέρνει τις τιμές προμήθειας του ρωσικού αερίου πολύ κοντά σε αυτές που προμηθεύεται η Βουλγαρία ή ενδεχομένως και πιο χαμηλά.
Η τιμή του φυσικού αερίου είναι καθοριστική τόσο για το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής όσο και για το κόστος της βιομηχανίας.
(Μ. Πίου, Ημερησία, 7/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου