Σάββατο, Ιουνίου 22, 2013
Για «τρίπλες» και καθυστερήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μην υλοποιούνται οι δεσμεύσεις για μείωση του ενεργειακού κόστους, κάνουν λόγο μιλώντας στο EnergyPress κύκλοι της βιομηχανίας. Το θέμα αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που προμηθεύονται ρεύμα στη Μέση Τάση και όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές ουσιαστικά η ΔΕΗ «παίζει καθυστερήσεις» και αρνείται στην ουσία να εφαρμόσει τη δέσμευσή της για εκπτώσεις.

Το ιστορικό

Όπως εξηγούν οι πηγές της βιομηχανίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΡΑΕ, η ΔΕΗ όφειλε από την 1η Ιανουαρίου να δημοσιοποιήσει 3 τιμολόγια ανάλογα με το προφίλ του κάθε καταναλωτή στη μέση τάση.  Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις η ΔΕΗ όφειλε να δώσει στις βιομηχανίες μέσης τάσης και μετά από καταγγελίες των επιχειρήσεων, συγκεκριμένο διακριτό εύλογο, εξατομικευμένο τιμολόγιο. Τέλος η ΔΕΗ όφειλε σύμφωνα με τη σχετική απόφαση ΡΑΕ να μην χρεώνει με «ρύπους» ήδη από τον Μάιο.

Ο υπουργός ως βασικός μέτοχος ζήτησε να μειωθούν τα τιμολόγια της μέσης τάσης για 62 ενεργοβόρες βιομηχανίες. Η ΔΕΗ το αποδέχθηκε ωστόσο υποστήριξε ότι το κόστος της είναι υψηλότερο και άρα δεν μπορεί να δώσει έκπτωση αφού κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Ζήτησε λοιπόν έγκριση από τη ΡΑΕ.

Η τρίπλα

Αυτή την κίνηση της ΔΕΗ οι βιομηχανίες την χαρακτηρίζουν ως «τρίπλα», με σκοπό να μην εφαρμοστούν οι εκπτώσεις. Η επιχειρηματολογία των βιομηχανιών στηρίζεται στα εξής:

Η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι το μέσο κόστος της είναι 78,5Ευρώ/MWh. Ισχυρίζεται επίσης ότι αυτό το μέσο κόστος της θα πρέπει να το πληρώσουν όλοι οι καταναλωτές ανεξαιρέτως προφίλ και μεγέθους κατανάλωσης .

Ωστόσο η απόφαση της ΡΑΕ για το εύλογο έσοδο δεν υποστηρίζει τον ισχυρισμό αυτό, δηλαδή ότι η μέση τιμή για τη ΔΕΗ είναι 78,5 ευρώ. Η τιμή αυτή ισχύει μεσοσταθμικά για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών από τη χαμηλή έως και την υψηλή τάση. Και όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η ίδια η ΡΑΕ έχει προσδιορίσει με έμμεσο τρόπο το εύλογο έσοδο για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών στη μέση και την υψηλή τάση (αφαιρώντας δηλαδή από το συνολικό εύλογο έσοδο, το εύλογο έσοδο για τη χαμηλή τάση): έτσι για την ΜΤ και ΥΤ το  εύλογο έσοδο προσδιορίζεται στο 1.040.000  Eυρώ  και άρα προκύπτει μέση τιμή 65Ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει ότι για τους μεγάλους καταναλωτές (με κατανάλωση 16.000GWh)   η μέση τιμή θα είναι περίπου 60Ευρώ/Mwh. Άρα γιατί χρειάζεται η ΔΕΗ έγκριση από την ΡΑΕ; Την έχει ήδη από την απόφαση της ΡΑΕ.
http://www.energypress.gr/news/Oi-biomhhanies-miloyn-gia-tripla-ths-DEH-sth-Mesh-Tash

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου