Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τετάρτη, Απριλίου 08, 2015
Ζήτημα νομιμότητας για τους διαγωνισμούς πώλησης του ΑΔΜΗΕ και εκχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης έθεσε ο νέος διοικητής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Μιλώντας χθες στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, κατά τη διαδικασία ακρόασης του, ανακοίνωσε, επίσης, ότι στις προθέσεις της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι η ενοποίηση με το ΔΕΔΔΗΕ, προειδοποίησε ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα εισπραξιμότητας της Επιχείρησης θα υπάρξει συνέπεια και στις επενδύσεις της, υπεραμύνθηκε της ανάγκης να αυξηθεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα, απέρριψε το ΝΟΜΕ, χαρακτήρισε στρεβλώσεις της αγοράς το ΜΑΜΚ και τα ΑΔΙ και τάχθηκε υπέρ του επαναπροσδιορισμού του ρόλου της ΡΑΕ.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης υπέδειξε την ανάγκη να ελεγχθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, από την άποψη της νομιμότητας. Όπως εξήγησε, με το Ν.2773 (άρθρο 34) για πρώτη φορά αναγνωρίσθηκε ότι τα πάγια της ΔΕΗ είναι ενσωματωμένα στο ασφαλιστικό κεφάλαιο των εργαζομένων της. Ωστόσο, πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του δικτύου μεταφοράς δεν έγινε καμία μελέτη για να προσδιορισθεί πόσο μέρος αυτής της περιουσίας αντιστοιχεί στους εργαζομένους, συνεπώς, εγείρεται θέμα νομιμότητας του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε τις υποδομές δικτύων ως το σημαντικότερο κεφάλαιο για τη ΔΕΗ και για το λόγο αυτό τάχθηκε κατηγορηματικά αντίθετος στην εκποίηση τους, επισημαίνοντας ότι δεν υπαγορεύεται από την κοινοτική νομοθεσία η πώληση τους.
Για την εκχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ μίλησε για «οσμή σκανδάλου». Προκηρύχθηκε, όπως είπε, για να πάρει ο ιδιώτης άσχετη έκταση που εμποδίζει την εκμετάλλευση γειτονικού ορυχείου, το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ και τροφοδοτεί εν μέρει τον ΑΗΣ Μελίτη Ι. «Πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες για την προκήρυξη», τόνισε ο ίδιος.
Ο κ. Παναγιωτάκης έκανε γνωστή την πρόθεση της νέας διοίκησης να εξετάσει την ενοποίηση ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ. Όπως είπε, για το θέμα αυτό θα γίνει τεχνικοοικονομική μελέτη, ενώ θα αναπτυχθούν συνέργειες των δύο εταιριών, για οικονομίες κλίμακας. Αντίστοιχη πρόθεση δεν υπάρχει για τον ΑΔΜΗΕ, γιατί υφίσταται ρυθμιστικό πρόβλημα, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να αποχωρήσει από το μετοχικό έλεγχο του Διαχειριστή.
Για τη ΡΑΕ ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρασε την άποψη ότι έχει ξεφύγει από το βασικό της στόχο, που είναι η εξυπηρέτηση των καταναλωτών, ανάγοντας τον ανταγωνισμό σε αυτοσκοπό. «Κι αυτό το έχουμε πληρώσει», τόνισε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν περιθώρια να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του Ρυθμιστή, για να εξυπηρετεί το σκοπό του, χωρίς να χάσει την ανεξαρτησία του.
Για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, είπε ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη εταιρία, ωστόσο, επισήμανε ότι η νομοθεσία την αντιμετωπίζει ως δημόσιο και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως οι ιδιωτικές εταιρίες. «Κι αυτό πρέπει να το δούμε», επισήμανε.
Για τις ΑΠΕ, ανέφερε ότι θα δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη τους, αν και όπως υπογράμμισε, εξαιτίας ορισμένων άτυχων επιλογών «αυτή η ευλογία της χώρας, με τον ήλιο, έχει μετατραπεί σε άχθος».
Για την Πτολεμαϊδα V, είπε ότι η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή της, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία, με παράλληλη προσπάθεια για τη μείωση του κόστους της επένδυσης.
Για τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τόνισε ότι μπορεί να επιτευχθεί μόνον με τη μείωση του κόστους παραγωγής. «Πρέπει να επέμβουμε στο κόστος του καυσίμου, με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη. Από 78% που ήταν πριν από μία δεκαετία σήμερα έχει περιοριστεί στο 45-47%». Βεβαίως, αναγνώρισε ότι η εμπλοκή εργολάβων στην εξόρυξη του καυσίμου καταλήγει στο να χάνεται σημαντικό μέρος του, επειδή δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Διαβεβαίωσε ότι η νέα διοίκηση θα ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στη δραστηριότητα των εργολάβων σε σχέση με ό,τι γινόταν ως σήμερα.
Για το ΝΟΜΕ, τάχθηκε εναντίον, γιατί, όπως είπε, θα οδηγήσει στην κατάρρευση της ΔΕΗ, αλλά και της ίδιας της αγοράς. Όπως εξήγησε, το μίγμα καυσίμου που θα κληθεί να διαχειριστεί η ΔΕΗ, στην περίπτωση που εφαρμοστούν οι δημοπρασίες ενέργειας, θα είναι ακριβό, άρα θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού.
Ερωτηθείς για τις στρεβλώσεις της αγοράς, συμπεριέλαβε σε αυτές το ΜΑΜΚ και τα ΑΔΙ. Μόνον για τα έτη 2012-2013 καταβλήθηκαν 650 εκατ. ευρώ για το ΜΑΜΚ, ανέφερε, ενώ με από τα ΑΔΙ ουσιαστικά γίνεται απόσβεση των μονάδων φυσικού αερίου των ιδιωτών. Ο κ. Παναγιωτάκης πρότεινε να γίνει μελέτη, που θα προσδιορίσει πόσες ευέλικτες μονάδες χρειάζονται για την ασφάλεια του Συστήματος και οι οποίες θα αποζημιώνονται, όταν καλούνται να καλύψουν ανάγκες επάρκειας.
Ανεξόφλητες οφειλές
Ο κ. Παναγιωτάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Όπως είπε, «ταμειακά διαθέσιμα δεν υπάρχουν, έχουμε πρόβλημα», «υποχρεωθήκαμε να πάρουμε κεφάλαιο κίνησης, κάτι που είναι καταστροφικό» και χαρακτήρισε «δυσβάστακτο το σημερινό χρέος της ΔΕΗ, που φθάνει τα 5 δισ. ευρώ». Ο διοικητής της ΔΕΗ προειδοποίησε ότι «αν δεν διορθωθεί το πρόβλημα εισπραξιμότητας, θα έχουμε πρόβλημα και στις επενδύσεις μας».
Στη συνέχεια παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τις ανεξόφλητες οφειλές προς την Επιχείρηση. Από τη Λάρκο η ΔΕΗ έχει να παίρνει 190 εκατ. ευρώ και από την Αλουμίνιον 60 εκατ. ευρώ. Στις 31/12/2014 οι οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τη ΔΕΗ ήταν 66 εκατ. ευρώ και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (κυρίως, δήμοι) 108 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χαμηλή τάση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, οφειλές 200 εκατ. ευρώ δεν έχουν λάβει ως τώρα ειδοποίηση για διακοπή ηλεκτροδότησης, συνεπώς, προσδοκάται ότι θα αποπληρωθούν. Καταναλωτές με οφειλές ύψους 900 εκατ. ευρώ έχουν ήδη ειδοποιηθεί και μάλιστα έχουν προταθεί και διακανονισμοί πληρωμής. Ο μάνατζερ της ΔΕΗ τάχθηκε υπέρ της διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους αποδεδειγμένα δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην μπορεί κανείς να αλλάξει προμηθευτή, αν πρώτα δεν έχει εξοφλήσει τον προηγούμενο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου