Σάββατο, Απριλίου 25, 2015
Οξύτατη αντιπαράθεση είχαν προ ολίγου στη Βουλή ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, όταν ο τελευταίος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή, απαίτησε από τον κ. Λαφαζάνη να ζητήσει συγγνώμη για την προσέγγιση με τη Ρωσία στην ενεργειακή πολιτική.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον κ. Λαφαζάνη να δώσει εξηγήσεις αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ανάγκης ρήξης με τη γερμανική Ευρώπη. «Επιμένετε στη συγκεκριμένη δήλωσή σας; Ξέρετε τι συνέπειες μπορεί να έχει;» είπε ο κ. Λοβέρδος ενώ αναφερόμενος στο άνοιγμα του κ. Λαφαζάνη στη Ρωσία σημείωσε «Ξέρετε αν αυτά που λέτε για τον Turkish Stream επηρεάζουν άλλες συμφωνίες ή άλλους αγωγούς που περνούν από τη χώρα;».
Από μέρους του ο ΥΠΑΠΕΝ του απάντησε ότι «τελείτε σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η 5η φάλαγγα. Υπάρχει μια 5η φάλαγγα που δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των μίντια που αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη το θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας».
Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης τόνισε, «λυπάμαι που μου ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον» και επεσήμανε ότι «αυτή ώρα η χώρα διαπραγματεύεται και όλοι θέλουμε μία λύση συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά μας». «Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια» πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο». «Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και επερωτάτε;», αναρωτήθηκε και συνέχισε: «Όχι κε Λοβέρδο, δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που μας επιβάλλει να τεμαχίσουμε και να ξεπουλήσουμε ΔΕΗ, τον ΑΔΜΗΕ, τα δίκτυα. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, που να απαγορεύει να περάσει ρωσικός αγωγός με ρωσικό αέριο. Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα στη Ε.Ε., όμως εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. (...) Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη χώρα».
Λαμβάνοντας ξανά το λόγο ο κ. Λοβέρδος είπε «απήντησε ο "μαχητής" της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης και αυτός που υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός. Είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα. Το σχέδιο Β που επικαλείστε δεν θα περάσει».
Συνεχίζοντας την επίθεση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε στον Π. Λαφαζάνη ότι «είστε ο κύριος εκπρόσωπος στο θέμα της δραχμής αλλά η μάχη σας είναι χαμένη» και ότι «είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων έχουν συνδεθεί με αυτή. Όχι βέβαια συνειδητά, αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση».
Για παραλήρημα ενοχής του κ. Λοβέρδου έκανε λόγο ο κ. Λαφαζάνης και συνέχισε: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε. Είστε συνυπεύθυνος, συνένοχος, συναυτουργός για την κρίση και υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα της υγείας, της εργασίας, της παιδείας».
«Ψάχνετε να δείτε ποιου είμαι οπαδός και πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Είμαι οπαδός της χώρας, του ελληνικού λαού, της Ελλάδας, της υπεράσπισης του εθνικού και του δημοσίου συμφέροντος. Εσείς κάνατε κήρυγμα τεμαχισμού και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Αυτό το λέτε ευρωπαϊκή πολιτική; Αυτό το λένε τα μνημόνια που συνυπογράψατε και εφαρμόζατε, όχι η Ε.Ε.», τόνισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δεσμεύθηκε ότι η ΡΑΕ «δεν θα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος του Δημοσίου».

  • Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρωτολογίας του κ. Λαφαζάνη:
«Εγώ δεν κατάλαβα απολύτως τίποτε από αυτά που είπε ο κ. Λοβέρδος. Τελεί σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως, υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε, κ. Λοβέρδο. Είναι η 5η φάλαγγα. Έχετε υπόψη σας τι σημαίνει η 5η φάλαγγα; Υπάρχει μια 5η φάλαγγα, η οποία δεν θέλει ν’ ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο Ευρωπαϊκό καταστημένο. Υπάρχει μια 5η φάλαγγα, η οποία λειτουργεί ως «υπαλληλία» των πιστωτών. Υπάρχει μια 5η φάλαγγα σ’ αυτή τη χώρα, ολιγαρχών, διαπλεκόμενων μίντια και πολιτικών υπαλλήλων, η οποία αν ακούσει κάτι να λέγεται για «Γερμανική Ευρώπη» το θεωρεί ότι είναι βολή κατά της χώρας.
Λυπάμαι πάρα πολύ, διότι ήρθατε εδώ για να απευθύνετε αυτή την ερώτηση. Κάποιοι πρέπει να γράψουν ένα βιβλίο που να λέει για τη συμπεριφορά των καλών πολιτικών του προτεκτοράτου απέναντι στους πιστωτές και τους νεοαποικιοκράτες τους. Αυτό το βιβλίο κάποιοι πρέπει να γράψουν. Και το οποίο θα έχει δύο συνταγές:
Πρώτον:  τηρώ και εφαρμόζω πειθήνια όλες τις εντολές των πιστωτών και μάλιστα τις μετατρέπω σε εθνική ανάγκη.
Δεύτερος κανόνας: στηρίζω τους πιστωτές μου απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική, την οποία αναγορεύω σε επίθεση κατά της χώρας.
Λυπάμαι πάρα πολύ, λοιπόν, που μέσα στην αίθουσα της Βουλής ερχόσαστε να μου πείτε να ζητήσω συγγνώμη, για πράγματα που έχω πει και τα οποία υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και ανοίγουν θετικούς δρόμους για τη χώρα.
Αυτή την ώρα η χώρα διαπραγματεύεται. Και όλοι θέλουμε να υπάρξει μια συμφωνία η οποία θα είναι συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή τη προσπάθεια. Αλλά, αυτή την ώρα έρχεστε για να κάνετε μια επίκαιρη ερώτηση για να μας πείτε ζητήσουμε συγγνώμη; Από ποιούς να ζητήσουμε συγγνώμη; Από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στη κρίση; Από αυτούς που την έβαλαν σε μια απέραντη μνημονιακή περιπέτεια, μαζί με το εγχώριο κατεστημένο; Και η χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον γκρεμό και προσπαθούμε με χίλιους τρόπους να τη στήσουμε όρθια;
Μου είπατε για την ενεργειακή πολιτική, αλλά δεν έχω άλλο χρόνο. Αν μου επιτρέπετε κ. Πρόεδρε, γιατί ξεπέρασε τον χρόνο και ο επερωτών συνάδελφος, να πω δυο λόγια.
Εσείς, τι έχετε να πείτε για την ενεργειακή πολιτική; Βεβαίως η ενεργειακή μας πολιτική είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο. Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε; Δεν το κατάλαβα. Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και επερωτάτε;
Αλλά, ξέρετε τι; Εδώ οι κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης πρέπει αλλιώς να εφαρμόζονται για τα ισχυρά βόρεια κράτη και αλλιώς για τις νεοαποικίες του νότου.
Ε, όχι κ Λοβέρδο. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να μας επιβάλει να τεμαχίσουμε και να πουλήσουμε τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να ξεπουληθεί, δηλαδή να ξεπουληθούν τα δίκτυα. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να λέει ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλει αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τα τιμολόγια είναι ήδη στα  ύψη. Δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που να απαγορεύει να περάσει και αγωγός από τη χώρα μας που θα μεταφέρει ρώσικο αέριο. Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα υπερατλαντικά, ή κάποια κέντρα στην Ευρώπη. Αλλά τι να κάνουμε; Εμείς πρέπει να υπηρετήσουμε το εθνικό μας συμφέρον, το εθνικό μας όφελος. Και δεν διακινδυνεύουμε τίποτα αν υπογράψουμε, που βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, συμφωνία για τον αγωγό ρώσικου φυσικού αερίου. Δεν διακινδυνεύουμε απολύτως τίποτα. Και πολύ περισσότερο δεν διακινδυνεύουν άλλοι αγωγοί που περνάνε από το έδαφός μας.
Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα, εφαρμόζει μια ανεξάρτητη πολιτική. Δεν είναι ούτε προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία. Αυτό είναι πέρα για πέρα σαφές με τη Κυβέρνησή μας.»
  • Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της της δευτερολογίας του κ. Λαφαζάνη:
«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με επερώτηση αλλά με ένα παραλήρημα από τον κύριο Λοβέρδο, ένα παραλήρημα ενοχής. Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των  Μνημονίων, βλέπουμε στο πρόσωπό του αυτούς που έφεραν την Ελλάδα σε αυτά τα χάλια και σε αυτήν την κρίση. Είστε συνυπεύθυνος διότι διατελέσατε υπουργός σε κυβερνήσεις οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Ταυτόχρονα είστε συνυπεύθυνος ως υπουργός που διαλύσατε τον τομέα της υγείας. Είστε συνυπεύθυνος,  συναυτουργός και συνένοχος.
Απευθύνεστε σε εμένα και ψάχνετε να βρείτε ποίου είμαι οπαδός και πετάτε την μπάλα στην εξέδρα. Βεβαίως είμαι οπαδός. Είμαι οπαδός της χώρας μου. Είμαι οπαδός της  Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Είμαι οπαδός της υπεράσπισης του εθνικού μας και του δημοσίου συμφέροντος.
Εσείς, κάνατε ένα κήρυγμα τεμαχισμού και ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Αυτό το αποκαλείτε ευρωπαϊκή πολιτική; Αυτό λέει η Ευρώπη για την Ελλάδα; Αυτό λένε τα μνημόνια  κύριε Λοβέρδο, τα οποία συνυπογράψατε και εφαρμόσατε. Θέλετε να διαλύσετε τον ενεργειακό τομέα. Εμείς ερχόμαστε να στηρίξουμε αυτήν την υπόθεση. Μιλάτε για τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η ΡΑΕ ασφαλώς πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο. Όμως, δεν υπάρχει κοινοτικό πλαίσιο που να λέει ότι η ΡΑΕ είναι υπερκυβέρνηση σε αυτή τη χώρα. Οτι η ΡΑΕ θα καθορίζει την κυβερνητική πολιτική και θα εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του Δημοσίου. Δεν υπάρχει τέτοια θεσμική κατεύθυνση από την πλευρά της ΕΕ.
Εμείς, λοιπόν, θα υπερασπίσουμε τη λαϊκή κυριαρχία, το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον. Αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη. Διαπραγματεύεται με τη στήριξη του ελληνικού λαού για να πετύχει μία συμφωνία συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά της. Αυτή είναι η δική μας κατεύθυνση. Η κατεύθυνσή μας είναι ότι θέλουμε μία άλλη Ευρώπη, μια διαφορετική Ευρώπη, χωρίς επικυριαρχίες και επικυρίαρχους. Θέλουμε μια Ευρώπη σύγκλισης και όχι διαίρεσης. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων και όχι μια Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων πιστωτών. Δεν θέλουμε μια Ευρώπη με ταχύτητες των ισχυρών και των νεοαποικιοκρατούμενων χωρών. Δεν την θέλουμε αυτήν την Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που υπηρετούσατε τόσα χρόνια. Αυτήν την Ευρώπη ήρθατε να υπερασπιστείτε σε αυτή την αίθουσα.
Αυτή η Ευρώπη θα αλλάξει και η κυβέρνηση που έχει ως κορμό το κόμμα μας θα κάνει ότι μπορεί για να αλλάξει η φορά των πραγμάτων. Και η φορά των πραγμάτων θα αλλάξει, η χώρα θα σταθεί όρθια και θα ανοίξει καινούριους προοδευτικούς δρόμους με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Αυτό είναι το συμφέρον της χώρας μας, αυτό είναι το συμφέρον για όλους τους λαούς της Ευρώπης.
Όταν αναφέρομαι στην Ευρώπη, δεν είναι μόνο οι χώρες στην ΕΕ. Υπάρχουν και χώρες εκτός ΕΕ που δεν είναι υπό καθεστώς απομόνωσης και έχουν δικαίωμα να έχουν το δικό τους ρόλο και λόγο μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο. Εμείς δεν θα αποκλείσουμε τη Ρωσία και το ρώσικο φυσικό αέριο λόγω της πηγής και της προέλευσής του.
Εμείς θέλουμε τη χώρα μας πλουραλιστικό και αναβαθμισμένο διεθνή ενεργειακό κόμβο, διότι αυτό υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε και αυτό το αναγνωρίζει σήμερα σύσσωμος ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι κάνουμε μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, η οποία θα έχει θετικά αποτελέσματα.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου