Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Απριλίου 27, 2015
Στην τελική ευθεία για να «ηλεκτριστεί» και να τεθεί σε λειτουργία βρίσκεται το έργο διασύνδεσης «Νέα Μάκρη- Πολυπόταμος» που θα συνδέσει τα αιολικά πάρκα της Νότιας Εύβοιας με την Αττική. Πρόκειται για διαδικασία που θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ΑΔΜΗΕ, εντός των επόμενων ημερών.
Ήδη ο Διαχειριστής ζήτησε την παράταση της ισχύος των εγγυητικών επιστολών που έχουν δώσει οι σταθμοί ΑΠΕ που θα συνδεθούν με το καλώδιο, μέχρι το τέλος Ιουλίου.
Το έργο που έχει χαρακτηριστεί ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» στο νόμο 3175/2003, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια της οποίας ως γνωστόν το αιολικό δυναμικό είναι εξαιρετικό. Πρακτικά, ο ρόλος του υποθαλάσσιου καλωδίου είναι να μεταφέρει το παραγόμενο ρεύμα από την Εύβοια προς το ηπειρωτικό σύστημα. Γιαυτό άλλωστε οι εταιρείες που έχουν άδειες στην περιοχή συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του έργου.
Ωστόσο από τη στιγμή που το καλώδιο ηλεκτριστεί τα πράγματα περιπλέκονται. Οι εταιρείες ΑΠΕ που έχουν άδειες και συγχρηματοδοτούν το έργο, μέχρι σήμερα δεν έχουν δώσει παρά μόνον εγγυητικές επιστολές. Μετά την ηλέκτριση όμως, θα κληθούν εντός τριών μηνών να υπογράψουν συμβάσεις και να πληρώσουν το κόστος συμμετοχής τους (περίπου 150.000 ευρώ ανά MW.)
«Όσο εύκολο είναι να το λές, τόσο δύσκολο είναι να βρείς σήμερα τα λεφτά» είχε δηλώσει παλαιότερα στο energypress στέλεχος μεγάλης εταιρείας που έχει αδειοδοτήσεις στην περιοχή και είναι από εκείνες που συμμετέχουν στο project. Πρόκειται βεβαίως για το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρηματικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά στην τραπεζική χρηματοδότηση. Επιπλέον, όπως εξηγούσε το ίδιο στέλεχος, δεν είναι δεδομένο ότι οι διοικήσεις των εταιρειών είναι έτοιμες να λάβουν σήμερα οριστικές και δεσμευτικές αποφάσεις για το αν θα υλοποιήσουν τελικά κάποια από τα αδειοδοτημένα έργα ή όχι. Και τούτο διότι αυτές είναι αποφάσεις οι οποίες εξαρτώνται από διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων το γενικότερο επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα, η οριστικοποίηση των ρυθμιστικών αποφάσεων για τις ΑΠΕ κ.λπ. Η γενικότερη πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας στον ορατό χρονικό ορίζοντα δεν φαίνεται να είναι ομαλή, γεγονός που πολλαπλασιάζει το πρόβλημα ενώπιον του οποίου θα βρεθούν σύντομα οι εταιρείες.
Βεβαίως η κατάσταση δεν είναι ίδια για όλους, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι αποφάσεις είναι σε πιο ώριμο στάδιο και οι διοικήσεις περιμένουν την ολοκλήρωση του έργου για να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους. Οι Όμιλοι, πάντως, που έχουν άδειες για έργα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 700 εκατ. ευρώ στη Νότια Εύβοια και συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του καλωδίου είναι πολλοί και ανάμεσά τους οι μεγάλοι του χώρου: ΔΕΗ, IBERDROLA - ROKAS, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, GAMESA, PROTERGIA, ΕΝΤΕΚΑ, κ.λπ.
Το ιστορικό
Η γραμμή μεταφοράς Νέα Μάκρη Αττικής-Πολυπόταμος Εύβοιας, η υλοποίηση του οποίου έχει καθυστερήσει πάνω από μια δεκαετία, κυρίως λόγω τοπικών αντιδράσεων στην περιοχή της Νέας Μάκρης, την οποία το καλώδιο διασχίζει υπόγεια. Αρκεί να σημειωθεί ότι το υποβρύχιο καλώδιο Νέα Μάκρη - Εύβοια έχει ποντιστεί εδώ και περίπου δύο χρόνια. Ωστόσο η ολοκλήρωση του έργου προϋπολογισμού άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ συνάντησε εμπόδια από προσφυγές κατοίκων στο ΣτΕ, όπως και από την αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο αυτό στην δαπάνη κατασκευής του οποίου συμμετέχουν αναλογικά και οι εταιρείες που έχουν λάβει άδειες για αιολικά πάρκα, αποτελεί προϋπόθεση για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Νότιας Εύβοιας, με τη δημιουργία νέων αιολικών ισχύος άνω των 300 μεγαβάτ και προϋπολογισμού περίπου 700 εκατομμυρίων.

http://energypress.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου