Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Δευτέρα, Μαρτίου 30, 2015
Άνοιγμα Λαφαζάνη στη Ρωσία για πετρέλαια, αγροτικά, και υπό προϋποθέσεις για τον αγωγό "Turkish Stream", με τον Έλληνα υπουργό να βρίσκεται εκτάκτως από χθες στη Μόσχα, ως πρόδρομος της επίσκεψης Τσίπρα, και ενώ πρώτα είχε "πετάξει" τη δήλωση-βόμβα για ρήξη με τους δανειστές, αμφισβητώντας ότι η λύση που προσφέρεται είναι βιώσιμη.
Αφού κάλεσε ευθέως την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους εταίρους και τη "Γερμανική Ευρώπη", ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης αναχώρησε χθες για τη Μόσχα, μαζί με το κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο -κίνηση που προσδίδει επιπλέον πολιτικό χαρακτήρα στο ταξίδι- σε μια προσπάθεια να ξαναζεστάνει τις διμερείς ενεργειακές σχέσεις και να στρώσει το έδαφος για τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Το "τάιμινγκ" της διήμερης επίσκεψης Λαφαζάνη στη Μόσχα, που θα συναντηθεί σήμερα με τον ομολόγό του Αλεξάντερ Νόβακ και με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, αλλά και με στελέχη της Ρωσικής Δούμας όπως και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, μόνο τυχαίο δεν είναι.
Απόδειξη είναι ότι το ταξίδι "κλείδωσε" την τελευταία στιγμή επειδή επιταχύνθηκε κατά ένα μήνα η επίσκεψη Τσίπρα στον Πούτιν (8 Απριλίου αντί για 9 Μαΐου), ενώ γίνεται σε μια στιγμή όπου ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Α. Μόσλοφ μιλά για πρόθεση της Μόσχας να εξετάσει ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για διμερές δάνειο, όπου η κυβέρνηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, και καθώς οι πιέσεις από το εξωτερικό εντείνονται.
Τέσσερα θέματα στο τραπέζι
Κυβερνητικές πάντως πηγές χαρακτήριζαν χθες ως "μη ρεαλιστική οποιαδήποτε συζήτηση για χρηματοδότηση από Ρωσία", και εστίαζαν το ταξίδι Λαφαζάνη στις συμφωνίες που θα επιδιώξει να φέρει από τη Μόσχα γύρω από τέσσερα θέματα.
1. Διαγωνισμός για τα πετρέλαια: Πρόσκληση σε Ρωσικές εταιρείες -μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Gazprom- να συμμετάσχουν στο μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Η πρόσκληση θα συνοδεύεται από δέσμευση του υπουργού πως δεν θα αλλάξουν τελικά οι όροι του διαγωνισμού, πως η κυριότητα των κοιτασμάτων θα παραμένει στους επενδυτές (παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ), διευκρινίζοντας απλά πως για λόγους καλύτερης προετοιμασίας θα δοθεί 2μηνη παράταση για την υποβολή προσφορών, και αντί για τα μέσα Μαίου, αυτό θα γίνει στα μέσα Ιουνίου.
2. Άρση εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα: Άρση του Ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα (ροδάκινα, κ.ά). Λέγεται ότι ο Πούτιν είναι διατεθειμένος να άρει το εμπάργκο προς τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, προκειμένου να βρουν και πάλι το δρόμο τους προς τη ρωσική αγορά, συνεκτιμώντας τη στάση της Ελλάδας στο θέμα των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
3. Τιμές φυσικού αερίου: Μείωση της τιμής φυσικού αερίου από τη Gazprom με το επιχείρημα ότι έχουν πέσει σημαντικά οι διεθνείς τιμές. Ενα και πλέον χρόνο μετά την περυσινή συμφωνία με τους Ρώσους για μείωση των τιμών αερίου, οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά.
4. Ρήτρα “take or pay”: Διαπραγμάτευση με τη Gazprom ώστε η ΔΕΠΑ να μην καταβάλλει πρόστιμο άνω των 100 εκατ. ευρώ στους Ρώσους επειδή δεν κατάφερε να απορροφήσει πέρυσι τις ποσότητες που προβλέπει η μεταξύ τους σύμβαση (ρήτρα "take or pay"), λόγω της μεγάλης μείωσης στη κατανάλωση.
Το παιχνίδι των αγωγών
Τι θα ζητήσουν στον αντίποδα οι Ρώσοι; Εκτός απροόπτου, να συμμετάσχει η Ελλάδα στο ρωσικής εμπνεύσεως σχέδιο του αγωγού "Turkish Stream", που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί στην Ευρώπη.
Εναντίον του σχεδίου -που αντιπαλεύεται τον ελληνικών συμφερόντων αγωγόTAP- τάσσονται κατηγορηματικά Βρυξέλλες και ΗΠΑ. Το επιχείρημα της Δύσης είναι γνωστό. Στηρίζεται στο σκεπτικό ότι "το συγκεκριμένο σχέδιο, όπως και ο South Stream, τον οποίο και αντικατέστησε, δεν είναι βιώσιμα, απλώς χρησιμοποιούνται από τη Μόσχα ως πολιτικά όπλα, και ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να ενισχυθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία".
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στον υπό σχεδιασμό αγωγό, ωστόσο με νωπή ακόμη την πρόσφατη δυσφορία των ΗΠΑ για τα ενεργειακά της ανοίγματα προς Ρωσία (όπως του πρώην αμερικανού υφυπουργού Μ. Μπράιζα), γνωρίζει ότι απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί.
Πρώτα θα τους ακούσουμε
"Πρώτα θα ακούσουμε τις προτάσεις τους, και μετά θα τις αξιολογήσουμε στο πλαίσιο του εθνικού μας συμφέροντος. Και σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα συνεχίσει να προωθεί το έργο του TAP", απαντά κυβερνητική πηγή. Αλλά και οι ίδιοι οι Ρώσοι είναι πλέον πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται σε θέματα που άπτονται της ευρωπαικής ενεργειακής πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόσκληση Νόβακ προς τον Π. Λαφαζάνη καλεί τον έλληνα υπουργό "να συζητήσει με τη Ρωσία την αναβάθμιση των διμερών ενεργειακών σχέσεων, σεβόμενοι πάντα τους περιορισμούς που απορρέουν από το Κοινοτικό Δίκαιο.
http://energypress.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου