Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Παρασκευή, Ιανουαρίου 03, 2014
Μια χρονιά που μπορεί να αλλάξουν πολλά στον τομέα της ενέργειας, που όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομία
ς δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση. Με βάση τους προγραμματισμούς φέτος ξεκινούν τουλάχιστον δυο αποκρατικοποιησεις του τομέα ενώ ολοκληρώνεται ακόμη μια. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι θεσμικές αλλαγές αλλά και τα μέτρα για τις αγορές ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, αλλά και τα αποτελέσματα από το μέτωπο των υδρογονανθράκων.
Η χρονιά πάντως αναμένεται να ξεκινήσει με νέα από το μέτωπο των συζητήσεων μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Gazprom που ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, με την ελληνική πλευρά να ζητεί την εναρμόνιση των τιμών προμήθειας του ρωσικού φυσικού αερίου με εκείνες της Δυτικής Ευρώπης. Σε περίπτωση μη συμφωνίας σε μια τιμή κοντά στα 370 ή 380 δολάρια ανά χίλια κυβικά, η πιθανότερη εξέλιξη θα είναι να οδηγηθούν οι δύο πλευρές στη λύση της διεθνούς διαιτησίας.

Ο τομέας της ενέργειας και ειδικότερα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας. Μάλιστα η σύνοδος κορυφής του Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει ως θέμα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και της βιομηχανίας, με το θέμα του υψηλού κόστους της ενέργειας να βρίσκεται στην κορυφή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για τις χώρες της ΕΕ.

Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους επίσης, αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη σε σχέση με το φλέγον θέμα του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, το οποίο σύμφωνα με τους όρους του μνημονίου θα πρέπει να έχει μηδενιστεί μέχρι το 2015. Τη χρονιά που έκλεισε ωστόσο το έλλειμμα βρέθηκε στα 565 εκατ. ευρώ, ενώ για τη νέα χρονιά χωρίς πρόσθετα μέτρα εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 764 εκατ. ευρώ. Έτσι μετά την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για το ΕΤΜΕΑΡ (αυξήσεις έως 105% με δίμηνη αναστολή) το ΥΠΕΚΑ εκτός απροόπτου αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα αφορούν στη μείωση των επιδοτήσεων στις υφιστάμενες συμβάσεις φωτοβολταϊκών.

Οι αλλαγές στις συμβάσεις των φβ, δεν αποκλείεται πάντως να δώσουν το έναυσμα ή ακόμη και να συνδυαστούν με ευρύτερες θεσμικές αλλαγές στην αγορά του ηλεκτρισμού, ενόψει και της αλλαγής που έρχεται το 2015 με την εφαρμογή του αποκαλούμενου «target model». Ήδη στην κατεύθυνση αυτή το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να ξεκινήσει διάλογο για το ενεργειακό μείγμα της χώρας τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο των υδρογονανθράκων, στις αρχές του έτους μέσα στο πρώτο τρίμηνο, αναμένονται τα αποτελέσματα και η οριστική μελέτη της PGS για την περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στο Τέξας ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη χάραξη οικοπέδων και την προκήρυξη διεθνούς γύρου παραχωρήσεων πιθανόν μέχρι το τέλος του 2014. Νωρίτερα βεβαίως θα πρέπει η κυβέρνηση να επιλύσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με την υπογραφή των συμβάσεων με τις εταιρείες που έχουν ήδη αναλάβει την εκμετάλλευση των περιοχών του opendoor (Πατραϊκός, Ιωάννινα, Κατάκολο) καθώς και να προχωρήσει και τις νέες περιοχές (Θερμαϊκός, Ορφανός) για τις οποίες έχει εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση φέτος αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην ενεργειακή επανάσταση που συντελείται στην Ανατολική Μεσόγειο ως παραγωγός ή απλά ως χώρα διαμετακόμισης του αερίου και του πετρελαίου που θα παράγεται από άλλες χώρες (Κύπρος και Ισραήλ).

Στις αποκρατικοποιήσεις πάντως, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις γύρω από τον ΑΔΜΗΕ, τη θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ για τα δίκτυα, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα έχει παραχωρηθεί (το 66% των μετοχών) σε νέο στρατηγικό επενδυτή. Η κομβική αυτή αποκρατικοποίηση θα φέρει αφενός σημαντικά κεφάλαια που θα βοηθήσουν να κατασκευαστούν διασυνδέσεις με τα νησιά που θα μειώσουν συνολικά το κόστος του ηλεκτρισμού για όλους τους καταναλωτές, αφετέρου θα ανοίξει το δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Σε αυτήν την κατεύθυνση, φέτος αναμένεται η εφαρμογή και του προσωρινού μέτρου των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας NOME, οι οποίες πιθανόν να λειτουργήσουν καταλυτικά για την είσοδο νέων παικτών που θα ανταγωνιστού τη ΔΕΗ στο κομμάτι της αγοράς προμήθειας.

Βεβαίως στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων αναμένεται και η ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και η είσοδος των αζέρων της Socar στη διοίκηση του διαχειριστή. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει η διαδικασία για την παραχώρηση της περίφημης αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, μια ενεργειακή υποδομή που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει σημαντική εφεδρεία για το εγχώριο σύστημα και όχι μόνο. Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα.

Στην αγορά των πετρελαιοειδών, όσο συνεχίζεται η παράλογη τακτική της υπερφορολόγησης, ο κλάδος θα συνεχίσει να δοκιμάζεται και τα διυλιστήρια θα αναζητούν διέξοδο στις εξαγωγές, όπου όμως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και οι συνθήκες δύσκολες.

 http://www.energypress.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου