Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Σάββατο, Ιανουαρίου 11, 2014
Αλλες 500 
θέσεις εργασίας χάθηκαν στον κλάδο της χαλυβουργίας από την τελευταία συνάντηση που είχαν τα συνδικάτα του κλάδου με τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον περασμένο Ιανουάριο, με αιχμή το υψηλό ενεργειακό κόστος των χαλυβουργικών επιχειρήσεων της χώρας.
Παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις του κ. Χατζηδάκη προς εργαζόμενους και επιχειρηματίες, για αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς ενέργειας που επωμίζεται η εναπομείνασα βαριά βιομηχανία της χώρας, δεν σημειώθηκε η παραμικρή πρόοδος. Αντιθέτως, όπως υποστήριξαν χθες οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μετάλλου (ΠΟΕΜ) σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΓΣΕΕ, το ιδιαίτερα υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (κατά 30% περισσότερο σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες) αλλά και το διογκωμένο (κατά 40%) κόστος φυσικού αερίου οδηγεί σε κατάρρευση τις χαλυβουργίες. 
Αντιθέτως, «χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, που απευθύνονται στις ίδιες αγορές με μας, κατόρθωσαν, με μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις τους, όπως είναι οι αποκαλούμενες συμβάσεις διακοψιμότητας, να επιτύχουν σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γ. Στεφανόπουλος. «Στις περισσότερες χαλυβουργίες το stock σιδήρου έχει γεμίσει τις αποθήκες. Αλλού, έχει σταματήσει η παραγωγή, ενώ στις μεγάλες μονάδες δουλεύουμε εκ περιτροπής. Παραγγελίες υπάρχουν αλλά το κόστος παραγωγής, παρόλες τις μειώσεις μισθών και προσωπικού, είναι απαγορευτικό ακόμη και για τις 3 εταιρείες που είχαν κάνει υψηλές επενδύσεις σε σύγχρονο εξοπλισμό την τελευταία 15ετία». Πριν από την κρίση, οι χαλυβουργικές μονάδες απασχολούσαν 3.000 εργαζομένους. Σήμερα περίπου 1.500 εκ των οποίων οι 600 δεν έχουν αντικείμενο εργασίας. Από τις 5 υπολειτουργούν οι 3 κι αυτές με τεράστιες ζημιές.
Οι περιγραφές των εργαζομένων αναδεικνύουν τα τελευταία πλάνα από τον αργό θάνατο όσων βιομηχανικών μονάδων έχουν απομείνει στη χώρα. Και την ίδια στιγμή που καταγράφεται αδυναμία θετικής παρέμβασης για την επίλυση του ενεργειακού στις χαλυβουργίες, συνεχίζεται η επιδότηση με ποσά 400 - 500 εκατ. ευρώ και μέσω μηχανισμών «εγγυημένης κερδοφορίας» για τις 3 ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο. Κι όχι μόνο αυτή η διάκριση. Οπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, «ο κλάδος των ΑΠΕ επιδοτείται συνολικά με ποσά που αγγίζουν τα 2 δισ. ετησίως, καθώς εισπράττουν εγγυημένες τιμές μέχρι και 10 φορές πάνω από την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά».
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου