Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Σάββατο, Ιανουαρίου 04, 2014
Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η βαριά βιομηχανία έχει επισημάνει τα προβλήματα που συνεπάγεται το υψηλό
κόστος ενέργειας. Για κάποιους κλάδους μάλιστα το υψηλό τιμολόγιο στην ενέργεια φαίνεται ότι κάνει τη διαφορά μεταξύ κέρδους και ζημιάς, ιδιαίτερα όταν για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες το ρεύμα και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν έως και το 40% του κόστους παραγωγής. Ένας τέτοιος κλάδος είναι η χαλυβουργία, η οποία έχει ήδη υποστεί βαρύτατο πλήγμα από την καθίζηση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας και αναζητεί σωσίβιο στις εξαγωγές κυρίως προς την Αλγερία, όπου και υπάρχει σημαντική ζήτηση. Στις δυναμικές αγορές της Β. Αφρικής ωστόσο έχουν ήδη στραφεί και οι ανταγωνιστές με αποτέλεσμα – μαζί με τα μεταφορικά – για να μπορέσει μια ελληνική χαλυβουργία να είναι ανταγωνιστική, αναγκάζεται να πουλά σε τιμές σταθερού κόστους και να οδηγείται σε ζημιές.
Το φαινόμενο έχει πολλάκις επισημανθεί τόσο από την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) όσο και από την Ένωση Χαλυβουργικών Ελλάδος (ΕΝΧΕ) με αποτέλεσμα να έχουν δοθεί αλλεπάλληλες υποσχέσεις για ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους είτε μέσω της μείωσης φορολογίας είτε ακόμη και με άλλα μέτρα (αντιστάθμιση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, διακοψιμότητα κλπ). Τα μέτρα αυτά ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί.
Εν αναμονή όμως των αποφάσεων, οι επιχειρήσεις καλούνται να επιβιώσουν σε ένα πνιγηρό περιβάλλον και ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται δύσκολες αποφάσεις. Μια τέτοια περίπτωση έρχεται από το Βόλο και τη Χαλυβουργία Ελλάδος, η οποία πρόσφατα ενημέρωσε 40 από τους 52 συνολικά συμβασιούχους εργαζόμενους που δούλευαν στο εκεί εργοστάσιο της εταιρείας από το 2011, ότι δε θα ανανεωθεί η σύμβασή τους. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του προέδρου του σωματείου των εργαζομένων, η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή βαρύνει την κυβέρνηση, η οποία παρά τις υποσχέσεις για το θέμα του βιομηχανικού ρεύματος, δεν έχει λάβει ουσιαστικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία έχουν αποδεχθεί σημαντικές περικοπές τους μισθούς ενώ πρόσφατα αποδέχθηκαν νέα παράταση στο καθεστώς μειωμένων αποδοχών.
Εφόσον συνεχίζεται η αβεβαιότητα με την ακριβή και υπερφορολογημένη ενέργεια, που καθιστά ζημιογόνες τις εξαγωγές και παρά τις θυσίες όλων των εμπλεκομένων πλευρών, το μέλλον εμφανίζεται αβέβαιο.
Αυτό επισημαίνουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που κατάφεραν μαζί με τη διοίκηση να κρατήσουν όρθια τη βιομηχανία, από το 2009 μέχρι σήμερα, που ο κλάδος της χαλυβουργίας βιώνει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Ωστόσο η κρίση συνεχίζεται και τα προβλήματα του ενεργειακού κόστους παραμένουν άλυτα, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία ότι η μη ανανέωση των 40 συμβάσεων ήταν μόνο η αρχή.
(του Χάρη Φλουδόπουλου, capital.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου