Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 25, 2013
Υπεγράφη το Σάββατο η Συμφωνία Πώλησης Μετοχών (SPA) του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. στην αζέρικη εταιρεία «State oil Company of the Republic of Azerbaijan» (SOCAR) με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Προέδρου της SOCAR, κ. Rovnag Abdullayev. Ταυτόχρονα, υπεγράφη και η Συμφωνία Μετόχων (SHA), μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της SOCAR, η οποία αφορά στη διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στη SOCAR.
Με την υπογραφή της Συμφωνίας ύψους €400 εκατ., που αφορά στην πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την εισροή επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων, για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων, που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά ενέργειας.
Επισημαίνεται, ότι για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, απαιτείται η λήψη των σχετικών εγκρίσεων, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα συμβάλλει σημαντικά στη δυναμική επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της ευρύτερης περιοχής με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα.
Σε δηλώσεις του ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, τόνισε: «η συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR, δεν είναι μόνο ο κυριότερος σταθμός για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σημαντικής ιδιωτικοποίησης. Επισφραγίζει, ουσιαστικά, τη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδος και του Αζερμπαϊτζάν στον Ενεργειακό Τομέα, ενώ συμβαδίζει και με τη δέσμευση της χώρας μας για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου προς την  Ε.Ε.
Η υπογραφή, επιβεβαιώνει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μία συνεργασία καθοριστικής σημασίας, που αποτελεί παράδειγμα αμοιβαία επωφελούς περιφερειακής συνεργασίας και η οποία αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.
Θυμίζω ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που εισήγαγε αζερικό αέριο, ήδη από το 2007. Η Ελλάδα γίνεται και πάλι η πρώτη χώρα  που συνδέει την ιστορική περιοχή της Κασπίας Θάλασσας με την Ευρώπη. Το Αζερμπαϊτζάν πλέον βρίσκεται στον πυρήνα της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης.
Το γεγονός ότι ο ΤΑΡ διέρχεται από την Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική της χώρας μας να καταστεί ο κατεξοχήν διαμετακομιστικός κόμβος στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη. Με αξιοποίηση των επιπλέον ποσοτήτων αερίου που θα διοχετεύονται στο Ελληνικό σύστημα, ανοίγονται προοπτικές για χαμηλότερες τιμές στους βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές.
Η Ελλάδα θέλει να χτίσει πάνω στις ήδη εξαιρετικές, στρατηγικής σημασίας, σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας που αναλαμβάνουμε από την 1η Ιανουαρίου, θα επιδιώξουμε την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ενέργεια να αποτελεί ένα εξαιρετικό σημείο αφετηρίας και με στόχο την  ανάδειξη της Ελλάδας, ως πύλης επαφής του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη».

 http://www.econews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου