Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 27, 2013
Σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία όπου η οικονομία ευρίσκεται σε συνεχή ύφεση καταγράφοντας απώλειες σχεδόν στο 30% του ΑΕΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, όπου νέα έργα και επενδύσεις δεν γίνονται και η Ελλάδα δεν εμπνέει καθόλου τους ξένους επιχειρηματίες, το να κλωτσάς ένα σοβαρό και πολυδάπανο έργο όπως αυτό ενός αιολικού πάρκου λόγω δήθεν περιβαλλοντικών ευαισθησιών αποτελεί πολυτέλεια και δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχει αλλάξει τίποτα στην νοοτροπία του νέο-‘Έλληνα. Που ενώ η οικονομία καταρρέει από έλλειψη ρευστότητας και πιστωτικής εμπιστοσύνης αυτός επιμένει σε μια άκρως εγωκεντρική και ξενόφοβη στάση. Πως αλλιώς μπορούμε να εξηγήσουμε την σχεδόν παρανοϊκή απόφαση της μη έγκρισης από τον υπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη των περιβαλλοντικών όρων για μια από τις σημαντικότερες επενδύσεις αιολικών πάρκων της τελευταίας 10ετίας με αποτέλεσμα αυτή να οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην ματαίωση.
Το Energia. Gr από την πρώτη στιγμή προέβαλλε το εξαιρετικά ενδιαφέρον και πρωτοποριακό αυτό project της εταιρείας ENTEKA το οποίο κατασκευαζόμενο θα άλλαζε τα δεδομένα στον αιολικό χάρτη της χώρας προσθέτοντας ένα σημαντικό αιολικό δυναμικό 330 MW και συμβάλλοντας στην δημιουργία μίας νέας επενδυτικής δυναμικής στις ΑΠΕ αλλά και ευρύτερα. Το Energia. Gr δημοσιεύει σήμερα την άκρως ενημερωτική επιστολή του Δ/ντος Συμβούλου της ΕΝΤΕΚΑ κ. Κωνσταντίνου Φιλιππίδη, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Καθημερινής της 24ης Δεκεμβρίου. Τα συμπεράσματα δικά σας. Εμείς θα προσθέσουμε πάντως ότι είναι ν’ απορεί κανείς με τα μυαλά ορισμένων που αδυνατούν παρά την μόρφωση τους να ξεχωρίσουν επενδύσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον από άλλες που είναι πράγματι οχληρές, ρυπογόνες και γενικά αρνητικές. Τα αιολικά πάρκα απ’ όποιο πρίσμα και να το εξετάσουμε είναι μια επένδυση φιλική προς το περιβάλλον. Μήπως ο πολυπράγμων υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχων αντίληψη των περιβαλλοντικών θεμάτων θα έπρεπε να επανεξετάσει τις θέσεις του πάνω σε αυτό το ζήτημα και να εγκρίνει το συντομότερο δυνατό τους περιβαλλοντικούς όρους;

Για την Αιολική Νοτίου Σκύρου
Κύριε διευθυντά
Το άρθρο του κ. Στέφανου Κασιμάτη στο φύλλο της 14.11.2013 της «Κ» για το αιολικό πάρκο που αναπτύσσει η εταιρεία μας στη Νότια Σκύρο, ακολούθησαν απαντητικές επιστολές των κ. Γ. Ξανθούλη και των κ. Γ. Μιχαήλ και Α. Kαλτσή στα φύλλα της 22.11.2013 και 27.11.2013. Οι επιστολές αυτές προσβάλλουν βάναυσα την αλήθεια, παρόλο που οι επιστολογράφοι θα όφειλαν να έχουν σοβαρή γνώση της 9τομης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που έχουμε θέσει υπόψη του Δήμου Σκύρου ήδη από το καλοκαίρι του 2011.Η μελέτη αυτή έχει ήδη εγκριθεί από περισσότερες από 40 ειδικές δημόσιες υπηρεσίες και από εκατοντάδες επιστήμονες δημόσιους λειτουργούς που κρίνουν με επιστημονικά και όχι μικροπολιτικά κριτήρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει τη γνώμη ότι η ΜΠΕ «πληροί όλες τις απαιτήσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. και της νομολογίας του Δικαστηρίου». Παρ’ όλα αυτά οι επιστολογράφοι σας:
Προσποιούνται ότι εκπλήσσονται και διαμαρτύρονται όταν υπάρχουν αντίθετες από τις δικές τους απόψεις. Τόσο καιρό όμως θεωρούσαν αυτονόητο το δικαίωμά τους να αρνούνται και να ακυρώνουν κάθε πρότασή μας για διάλογο, ώστε να μπορούν να διοχετεύουν ανενόχλητα τις δικές τους και μόνο χιλιοειπωμένες διαστρεβλώσεις και στείρες τοποθετήσεις. Η συστηματική αυτή άρνησή τους για ανοιχτό διάλογο αναδεικνύει το άγχος τους να μη γνωστοποιηθεί το γεγονός ότι σε όλες τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν μαζικά ανεμογεννήτριες (Σητεία Κρήτης, Κεφαλονιά, Νότια Εύβοια κ.λπ.) δεν υπήρξε καμία ουσιαστική όχληση ή αντίδραση σε κανένα επίπεδο μετά την έναρξη λειτουργίας τους, αλλά αντιθέτως αναδεικνύουν ανύπαρκτα προβλήματα και μεγεθύνουν κάθε θέμα και αριθμό χωρίς σύγκριση με πραγματικά στοιχεία (π.χ. αναφέρονται στα 60 χλμ. δρόμων που θα διανοιχθούν, αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτοί θα είναι δασικοί δρόμοι, αθέατοι από κάθε σημείο του νησιού, το οποίο ήδη διαθέτει πάνω από 350 χλμ. δρόμων! Αναφέρονται σε 26.000 στρέμματα της περιοχής NATURA αποκρύπτοντας ότι η πραγματική κατάληψή της από το έργο είναι μόλις το 1,35% αυτής), αποκρύπτουν ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός περιοχών NATURA είναι προφανώς επιτρεπτή εφόσον δεν θίγονται τα προστατευόμενα εντός αυτών είδη, δημιουργώντας στον απλό πολίτη μία αίσθηση εγκληματικού παραπτώματος για τους παρεμβαίνοντες σε περιοχές NATURA, στις οποίες όμως και η κοινή ανοικοδόμηση είναι διά νόμου επιτρεπτή (ν. 3937/2011).
Aδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή που απειλεί με εξαφάνιση το 30% των ειδών του πλανήτη έως τα μέσα του αιώνα και δεν κάνουν κανενός είδους στάθμιση του δημοσίου συμφέροντος, εστιάζοντας αποκλειστικά σε ζητήματα τα οποία υποκειμενικά θεωρούν σημαντικά ή/και που είναι παντελώς άσχετα με το έργο (π.χ. θα παρενοχληθεί δήθεν η μελισσοκομία, το γεράκι falco eleonorae που φωλιάζει χιλιόμετρα μακριά ή το αλογάκι της Σκύρου που δεν έχει καμία σχέση με τις εν λόγω βουνοκορφές), είναι δογματικά αντίθετοι εναντίον κάθε ανάπτυξης, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Καρπώνονται όμως δημόσιο χρήμα μέσω του Προγράμματος Life για να επαναλάβουν μελέτες που έχουν ήδη εκπονηθεί, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία δήθεν στοιχείων για να εναντιωθούν στο έργο, δεν καταβάλλουν καμιά προσπάθεια στάθμισης των θεμάτων και αγνοούν τα πολλαπλά οφέλη που θα είχε η επένδυση (θα έμεναν πάνω από 6 εκατ. ευρώ ετησίως στη Σκύρο, θα δημιουργούνταν 30-40 τοπικές μόνιμες θέσεις εργασίας, θα εκμηδενιζόταν η ανεργία κατά την 3ετή διάρκεια κατασκευής του έργου, ενώ η ειδική μελέτη που είχε εκπονηθεί περιελάμβανε πλήθος αναπτυξιακών, κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων).
Δεν μου είναι αντιληπτό γιατί οι επιστολογράφοι σας, αφού πέτυχαν τη ματαίωση της επένδυσής μας, αντί να απολαύσουν τις δάφνες της νίκης τους εμμένουν στη συνέχιση της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας μέσω δημόσιων παρεμβάσεων. Συμπεραίνω όμως ότι πιθανώς ανησυχούν για την κατακραυγή της σιωπηρής πλειοψηφίας, διότι τα λεγόμενά τους για τον αναπτυξιακό οργασμό που γνωρίζει το νησί διαψεύδονται από τα ίδια τα επίσημα κείμενα του δημάρχου (βλ. π.χ. υπόμνημά του προς το ΥΠΕΚΑ τον Σεπτέμβριο 2013 και Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης 2013 Δήμου Σκύρου).
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι σέβομαι βαθιά το έργο που επιτελούν οι δύο οργανώσεις γενικά στο αντικείμενό τους. Με δυσκολία όμως θα τις χαρακτήριζα ως έχουσες αναπτυξιακό προσανατολισμό, όπως και την ΕΟΕ ως περιβαλλοντική οργάνωση, δεδομένου του ιδιαίτερα περιορισμένου ενδιαφέροντος και υποκειμενικότητας των κρίσεών της. Αντιθέτως, ουσιαστικό ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων που προσεγγίζουν εδώ και δεκαετίες συνολικά το οικολογικό ζήτημα, τις θέσεις των οποίων μάλλον ξέχασαν να αναφέρουν οι επιστολογράφοι σας.
Κωνσταντινος Φιλιππιδης - Δ/νων Σύμβουλος ANΣ Α.Ε. και ΕΝΤΕΚΑ Α.Ε.
 http://www.energia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου