Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Τρίτη, Δεκεμβρίου 31, 2013
Την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ σχεδόν κατά 100%, όχι όμως άμεσα αλλά από την 1η Μαρτίου, στην περίπτωση που εν τω μεταξύ δεν έχουν νομοθετηθεί και εφαρμοστεί από το ΥΠΕΚΑ μέτρα για μηδενισμό του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, αποφάσισε κατά τη χθεσινή ολομέλειά της
η ΡΑΕ. Με την σολομώντεια αυτή  απόφαση η ΡΑΕ δείχνει να μην αποδέχεται τη διαβεβαίωση του υπουργείου για λήψη μέτρων, διαβεβαίωση που διατυπώθηκε με σχετική επιστολή, αλλά από την άλλη δίνει ένα περιθώριο δύο μηνών για να προχωρήσει η πολιτική μηδενισμού των ελλειμμάτων. Στους δύο αυτούς μήνες το ΕΤΜΕΑΡ θα μείνει στα σημερινά επίπεδα.
Ως γνωστόν η ΡΑΕ ήταν υποχρεωμένη, με βάση το νόμο, να έχει πάρει απόφαση καθορισμού του ΕΤΜΕΑΡ για το επόμενο εξάμηνο, η οποία να έχει δημοσιευτεί σε ΦΕΚ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι σήμερα. Ήταν επίσης υποχρεωμένη να καθορίσει το ΕΤΜΕΑΡ σε τέτοιο επίπεδο ώστε να μηδενίζεται το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ στο τέλος του 2014. Για να αποτρέψει το ΥΠΕΚΑ μια τέτοια αύξηση που θα προκαλούσε λαϊκή αγανάκτηση (τη στιγμή μάλιστα που η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει οδηγήσει σε ενεργειακή φτώχεια μεγάλα τμήματα του πληθυσμού) θα έπρεπε να ανακοινώσει άλλα μέτρα για τον μηδενισμό του ελλείμματος. Το κυριότερο από αυτά τα μέτρα είναι το λεγόμενο new deal, δηλαδή η μείωση των εσόδων των υφιστάμενων παραγωγών ΑΠΕ. Οι πληροφορίες μάλιστα που είχαν διαρρεύσει από το ΥΠΕΚΑ τις προηγούμενες ημέρες έλεγαν ότι το σχέδιο είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί έγκαιρα, πριν την ολομέλεια της ΡΑΕ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και γιαυτό το ΥΠΕΚΑ έστειλε επιστολή στην ΡΑΕ, η οποία όμως δεν περιείχε συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένα νούμερα για το όφελος που θα προκύψει. "Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν", όπως σχολίασε δηκτικά παράγοντας της αγοράς.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο δεν έχει καταλήξει ή δεν θέλει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του όσον αφορά το new deal με τις ταρίφες των υφιστάμενων σταθμών ΑΠΕ.
Με βάση τα δεδομένα η Ρυθμιστική Αρχή αποφάσισε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, να πάρει μεν απόφαση για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ αλλά να δώσει δίμηνη προθεσμία στο ΥΠΕΚΑ για υλοποίηση μέτρων που θα ακυρώσουν την αύξηση. Η αύξηση για το ΕΤΜΕΑΡ είναι της τάξης του 97% μεσοσταθμικά και από 14,6 ευρώ θα πάει στα 29,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Για τους οικιακούς καταναλωτές δε, το ΕΤΜΕΑΡ πρέπει να εκτιναχθεί στα 39,5 ευρώ η μεγαβατώρα από 20,8 ευρώ που είναι τώρα (90% αύξηση).
Πώς προκύπτει αυτή η αύξηση; Με βάση το τελευταίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ και τα νούμερα που αυτό περιέχει το έλλειμμα εφέτος κλείνει στα 565 εκατ. όταν το καλοκαίρι το ΥΠΕΚΑ είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει πρόσθετα μέτρα που θα οδηγούσαν το έλλειμμα στα 439 εκατ. ευρώ. Του χρόνου – σύμφωνα πάντα με το ΛΑΓΗΕ – το έλλειμμα θα κλείσει στα 764 εκατ. ευρώ και το 2015 στα 1225 εκατ. ευρώ.
 http://www.energypress.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου