Για τη σωστή απεικόνιση απαιτείται η εγκατάσταση τουFlashPlayerκαι τουAdobe ReaderΗ ιστοσελίδα υποστηρίζεται λειτουργικά από τους πλοηγούςMozzila internet explorerChromeOperaedge microsoft Ιδανική ανάλυση οθόνης 1024 x 768.ΟΙ πηγές των αναρτήσεων εάν είναι αναδημοσίευση υπάρχουν στο τέλος κάθε ανάρτησης. Ευχαριστούμε πολύ.

ΜΥ ΗΟΜΕ ΟΝLINE

Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2013
 
Αύξηση αλλά σε «λελογισμένο» ποσοστό έρχεται όπως όλα δείχνουν από την 1η Ιουλίου για το Τέλος των ΑΠΕ, που έχει μετονομασθεί σε ΕΤΜΕΑΡ, με την κυβέρνηση να ψάχνει τρόπους για να διαχειρισθεί τις αντιδράσεις.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν και η αίσθηση που έχει σχηματισθεί στην αγορά είναι ότι το ΕΤΜΕΑΡ θα αυξηθεί, αλλά σε βαθμό μικρότερο από τα επίπεδα που πρότεινε προ ημερών ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), στο πλαίσιο των απολογιστικών στοιχείων που δημοσίευσε την Τρίτη.
Στην έκθεση αυτή μιλούσε για αύξηση την περίοδο από 1η Ιουλίου 2013 ως και την 31η Ιανουαρίου του 2014, από τα 9,37 ευρώ που είναι μεσοσταθμικά σήμερα το ΕΤΜΕΑΡ στα 24,3 ευρώ/ μεγαβατώρα, δηλαδή κατά 15 ευρώ ή κατά 160%!
Επρόκειτο ασφαλώς για κίνηση με σκοπό να μετρηθούν οι αντιδράσεις και να προλειανθεί το έδαφος για τις επερχόμενες αυξήσεις, που ασφαλώς και θα είναι αρκετά μικρότερες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, τα στοιχεία για τις εισροές στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, (δηλαδή τα έσοδα από το τέλος ΕΡΤ, τις δημοπρασίες CO2, κλπ), δεν έχουν ακόμη αποσταλεί στη ΡΑΕ. Αυτό θα συμβεί μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Αν και σαφής εικόνα για το επίπεδο των εισροών δεν υπάρχει, το φυσιολογικό είναι πως θα υπολείπονται αρκετά των προσδοκιών.
Από την πλευρά της, η Αρχή που έχει πλέον και την αρμοδιότητα για την αναπροσαρμογή του Τέλους, μόλις παραλάβει από το ΥΠΕΚΑ τα στοιχεία για τα έσοδα, θα τα αφαιρέσει από τα έξοδα (δηλαδή τις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ), όπως αυτά προκύπτουν από τις πρόσφατες καταστάσεις του ΛΑΓΗΕ. Η αφαίρεση θα «βγάλει» το αναγκαίο ποσοστό της αύξησης του Τέλους, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και εκείνο που θα εγκριθεί.
Τι θα μετρήσει τελικά στη ζυγαριά…
Διότι σε κάθε περίπτωση αυτό που θα μετρήσει στην «ζυγαριά» της ΡΑΕ, πέρα από την μνημονιακή υποχρέωση για μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ ως το τέλος του 2014, είναι η οικονομική αδυναμία των καταναλωτών.
Το Τέλος των ΑΠΕ επομένως πιθανότατα θα αυξηθεί αλλά «λελογισμένα» όπως λένε οι γνωρίζοντες, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται γύρω στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Τα τελευταία πάντως χρόνια οι αυξήσεις του Τέλους γίνονται όλο και πιο «τσουχτερές». Υπενθυμίζουμε ότι έως τον περασμένο Ιανουάριο, πριν το ΕΤΜΕΑΡ αυξηθεί στα 9,3 ευρώ η μεγαβατώρα, βρισκόταν στα 7,5 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αύξηση που του δόθηκε ήταν 24%. Έστω μια αντίστοιχη αύξηση να δοθεί τώρα, της τάξης δηλαδή των 2 ευρώ η μεγαβατώρα, θα μεταφραστεί σε σωρευτική αύξηση… 51% από τις αρχές του έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι η αύξηση του τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος, είχε συζητηθεί προ ημερών και στη συνάντηση που είχε η διοίκηση της ΡΑΕ με τον πρόεδρο του. Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου